Dekan Burda: Kolíková nechala ministerstvo spravodlivosti v stave rozvratu
24 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Hoci Mária Kolíková (SaS) v apríli netajila radosť z prijatia tzv. Súdnej mapy, nespokojní justiční zamestnanci proti nej pred NRSR protestovali. A zdá sa, že problém s ňou má aj minister Karas.

Netajila spokojnosť

„Aby ľudia mali rýchlejšie, kvalitnejšie a zrozumiteľnejšie súdne rozhodnutia a aby sa vytvoril reálny priestor pre náhodný výber sudcov. Osobitne s ohľadom na všetko, s čím sa v justícii teraz boríme a na akej úrovni nedôveryhodnosti je, považujem za dôležité nastaviť systém tak, aby nekalým praktikám na súdoch ani nedával priestor,“ vysvetlila v apríli Mária Kolíková (SaS).

Jednou z organizácií, ktorá Súdnu mapu kritizovala, bola aj Slovenská advokátska komora, na ktorej čele stál aktuálny minister Viliam Karas.

„Veci treba riešiť systémovo, po odbornej a poctivej diskusii naprieč spoločenským spektrom. Akékoľvek významné reformné úsilie môže byť úspešné len vtedy, keď bude sprevádzané aspoň elementárnou mierou akceptácie zo strany odbornej verejnosti a jednotlivých zložiek justície,“ upozornil Karas.

Náš PRACOVITÝ a SILNÝ premiér Heger (VIDEO)
Eduard Heger (OĽaNO) svoju vládu považuje za najlepšiu za 17 rokov a hodnotu svojej práce prirovnáva k hodnote práce lekárov. K zvýšeniu platov lekárov "Mnohí lekári majú už dnes vyšší plat ako premiér," upozornil Heger. "Ja pracujem tristo... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Reálne riziká

„Žiadne z týchto varovaní sudcov neberiem na ľahkú váhu a skutočne aj z toho, čo som navnímal počas prvých dní na ministerstve, vidím, že tie riziká sú reálne. Napriek tomu mám záujem sa s touto vecou popasovať a spraviť všetko preto, aby sa reforma neskončila fiaskom. Aj na tomto mieste preto zopakujem, že k reforme súdnej mapy budem pristupovať dobromyseľne. Budem robiť všetko preto, aby bola úspešná a aby neboli ohrozené práva ľudí pri domáhaní sa spravodlivosti na súdoch,“ ubezpečil Karas v rozhovore pre Pravdu.

Počúva názory sudcov

Tí podľa Karasa tvrdia, že ak sa Súdna mapa neodloží, od januára nás v súdnictve čaká "armageddon". 

"Súdy sa zaseknú. Konštatuje to aj nový minister spravodlivosti, ktorý nás požiadal, aby sme prijali zákon, odkladajúci účinnosť súdnej mapy o niekoľko mesiacov, pretože ministerstvo spravodlivosti to nie je schopné aplikovať do praxe,“ upozorňuje v denníku Pravda predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Ministerstvu dáva za pravdu aj Generálna prokuratúra.

Danko: Heger je dobrý parťák na vodku, ale to je všetko
Andrej Danko (SNS) tvrdí, že vďaka svojim kontaktom v Rusku by vedel vybaviť lacnejší plyn z Ruska. Je jedným z tých, ktorí sa spojili v myšlienke predčasných volieb Jedna z jeho najväčších politických chýb Zúčastnňujú sa protestov, chodia medzi... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ministerstvo zrelé na krízového manažéra

"Jeho predchodkyňa mu zanechala rezort v katastrofálnom stave rozvratu, pre zle nastavenú súdnu mapu hrozí kolaps justície a zastavenie alebo aspoň výrazné spomalenie pojednávaní; niektoré už realizované a iné pripravované zmeny v zásadných zákonoch, ktoré presadzovala, môžu destabilizovať fungovanie právneho štátu. V rezorte spravodlivosti treba urýchlene zorientovaného odborníka a krízového manažéra, ktorý kľúčové reformy dotiahne, prípadne upraví do funkčnej, kvalitnej a odbornou verejnosťou rešpektovanej podoby,“ tvrdí dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda.

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik