"Dezolátmi" sa bude zaoberať aj Rada pre mediálne služby
24 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Tá totiž od utorka 20. septembra, kedy bola reportáž s titulkom o dezolátoch odvysielaná, dostala viac, ako stovku podnetov. Ako bude postupovať?

Reportér je v tom nevinne

"Chceme poukázať na to, že redaktor Adel Ghannam za vzniknutú situáciu nenesie žiadnu zodpovednosť, o predmetnom titulku vôbec nevedel, pretože chyba vznikla v redakcii. Na nášho redaktora sa zdvihla vlna nenávisti s rasistickým podtónom, čo považujeme za neadekvátne a neprípustné,“ upozorňuje šéf spravodajstva Markízy Henrich Krejča.

Názor sociologičky

"Televízia by nemala takým spôsobom označovať veľmi diferencovanú skupinu ľudí, ktorí tam protestovali. To rozhodne," hovorí pre Nový Čas sociologička Soňa Szomolányi, ktorá pripomína, že ani prirovnanie situácie k totalite nie je v danom prípade na mieste. Upozorňuje však, že toto je neoprávnené ponižovanie a výsmech iných ľudí, čo je neprípustné.  

Dezoláti. Toto si o ľuďoch myslia v mienkotvornej TV?
Včerajší protest zrejme bude mať pre TV Markiza nepríjemnú dohru. Môže za to ich titulok, pod ktorým o ňom informovali - Dezoláti v uliciach. Na pódiu politici, ale i občianski aktivisti Organizátorom protestu sa podarilo spojiť opozičné strany... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Názor mediálneho analytika

"Takéto nálepkovanie nie že nie je šťastné, ale nemalo by zaznievať nikde, nie je to to, čo televízia má robiť, či už verejnoprávna alebo komerčná. Takéto nálepkovanie rozdeľuje spoločnosť a polarizovaná spoločnosť naozaj nie je to, čo my chceme - nielen na Slovensku, ale nikde," upozorňuje Ivan Godarský, analytik z Memo 98. Oceňuje však reakciu televízie, ktorá sa okamžite ospravedlnila a predmetná reportáž sa nedostala ani do archívu.

Najobjektívnejšia Markiza

"Program bude podrobený kompletnej obsahovej a právnej analýze, pričom sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude skúmať možné porušenie ustanovení zákona o objektivite spravodajských programov; zákona o mediálnych službách) a ustanovení týkajúcich sa ochrany ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, konkrétne zákazu znevažovania alebo hanobenia na základe zmýšľania; zákona o mediálnych službách. Rada buď skonštatuje, že sú podnety neopodstatnené, alebo začne správne konanie, ktoré môže ukončiť uložením sankcie," upresňuje ďalšie konanie Rady jej hovorkyňa Lucia Michelčíková. Dodala tiež, že počet prijatých podnetov neovplyvní to, kedy sa nimi Rada bude zaoberať.

Danko: Heger je dobrý parťák na vodku, ale to je všetko
Andrej Danko (SNS) tvrdí, že vďaka svojim kontaktom v Rusku by vedel vybaviť lacnejší plyn z Ruska. Je jedným z tých, ktorí sa spojili v myšlienke predčasných volieb Jedna z jeho najväčších politických chýb Zúčastnňujú sa protestov, chodia medzi... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik