Prevrat v Číne?
24 | 09 | 2022 I Milan Laca

Médiá: Čínsky štátny prevrat, Si Ťin-pching v domácom väzení.

V Číne môže dôjsť k štátnemu prevratu. Na tamojších sociálnych sieťach koluje informácia, že vodcu Si Ťin-pchinga  umiestnili do domáceho väzenia.

Je to pravda?

Podľa nepotvrdených správ, najvyšší predstavitelia Komunistickej strany krajiny odvolali Si Ťin-pchinga z postu hlavného veliteľa Ľudovej oslobodzovacej armády. Popredné svetové médiá však na takéto správy nereagovali. Oficiálne potvrdenie prevratu neexistuje.

Najstabilnejšiu vládu má Maďarsko!
Vo výsledkoch viedenskej analýzy obsadilo Maďarsko prvé miesto medzi členskými krajinami EÚ, ktoré majú najstabilnejšiu vládu. Jednoznačné umiestnenie na prvej priečke ukazuje, že vláda Viktora Orbána je najstabilnejšia v Európe. Viedenská... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Dohady

Podľa dohadov, veteráni Čínskej komunistickej strany odstránili Si Ťin-pchinga a prevzali moc do svojich rúk. Objavili sa informácie, že v Pekingu videli vojakov. Hlavným dôvodom dohadov však bola neprítomnosť Si Ťin-pchinga na konferencii  21. septembra.  Jeho absencia má len dve vysvetlenia: buď extrémne zlý fyzický stav, alebo už nezastáva vysokú funkciu vo Vojenskej komisii. V podstate všetky zdroje hovoria, že Si Ťin-pchinga  zatkli a moc v štáte prešla na generála Li Qiaominga (veliteľa Severnej vojenskej oblasti Číny). Zrušené boli všetky lety z Pekingu. Čínsky líder sa na dôležitej konferencii nezúčastnil po tom, čo sa po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na Šanghajskej organizácii spolupráce vrátil do krajiny.

Nik nevie čo sa stalo

O štátnom prevrate v Číne hovoria ľudia výlučne na Twitteri. Aj na Telegrame je veľa správ opisujúcich, čo sa deje.OneIndia pri preverovaní informácií o prevrate a zatknutí predsedu Čínskej ľudovej republiky však takmer okamžite dospela k záveru, že majú dočinenia s fejkom. Tento názor je založený na skutočnosti, že oficiálne zdroje Číny (Global Times a podobne) o tom nič nehovoria. Čínski užívatelia internetu tvrdia, že Peking je pod kontrolou armády. Správa na čínskom podcaste News HighlandVision uviedla, že bývalý vodca ČĽR Chu Ťin-tchao a bývalý premiér Wen Jibao presvedčili Song Pinga, bývalého člena Stáleho výboru, aby Siho odvolal. Podľa iných správ sa jednotky armády  zhromažďujú v Pekingu od 22. septembra a samotného Si Ťin-pchinga zatkli na letisku po návrate zo summitu Šanghajskej organizácie spolupráce.

V hlavnom meste je pokoj

Situácia v Pekingu je pokojná, nedochádza k posilneniu bezpečnostných opatrení, uvádza spravodajca RIA Novosti.Teraz sa obyvatelia čínskej metropoly aktívne pripravujú na „Zlatý týždeň“ – sedemdňový sviatok pri príležitosti 73. výročia založenia ČĽR, ktorý sa bude oslavovať 1. októbra. Na hlavnom námestí krajiny Tiananmen je už nainštalovaný tradičný kvetinový aranžmán „Kôš kvetov a ovocia“, ktorý každoročne priláka množstvo turistov z celej krajiny.

Taliansko: Salvini vyzval von der Leyenovú, aby odstúpila
Šéf talianskej krajne pravicovej populistickej strany Liga severu (LN) Matteo Salvini vyzval predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby sa "ospravedlnila alebo odstúpila". Stalo sa tak po tom, ako predsedníčka EK spravila narážky... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik