Krízový režim na britskom ministerstve vnútra! Na vine sú víza pre Ukrajincov
11 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Jedna poslankyňa konzervatívcov vyzvala britskú ministerku vnútra Priti Patelovú, aby odstúpila za to, ako (ne)riešila núdzovú situáciu s ukrajinskými utečencami, informuje BBC.

Strata dôvery

Ministerstvo vnútra je v krízovom režime a snaží sa presvedčiť čoraz skeptickejší národ, že rezort má situáciu pod kontrolou.

„Robíme, čo je v našich silách," povedal jeden zo zasvätených, no súčasne dodal: „Ale nie všetko je v poriadku."

Pre ministerstvo vnútra a premiéra Borisa Johnsona to začína byť hlboko„nepríjemné“. Priti Patelová je pod silným tlakom. Svedčí to o tom, že Downing Street stráca dôveru.

Prekvapivé vymenovanie ministra pre utečencov pôsobiaceho v dvoch vládnych rezortoch naznačuje, že ministerstvo vnútra nemá dôveru, aby vyriešilo záležitosti samo.

Môže byť Putin stíhaný za vojnové zločiny?
Aj vojna má pravidlá, hovorí Medzinárodný výbor Červeného kríža. Sú obsiahnuté v zmluvách nazývaných Ženevské konvencie a v ďalších medzinárodných zákonoch a dohodách. Čo je vojnový zločin a mohol by byť Putin stíhaný za Ukrajinu? – pýta sa... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Už predtým boli preťažení

Zamestnanci ministerstva vnútra boli poriadne preťažení už pred tým, ako sa začala odohrávať posledná humanitárna katastrofa. Pokúšali sa vysporiadať s tisíckami Afgancov prichádzajúcich do Británie, aby unikli Talibanu, s migrantmi na lodiach, ktorí preplávali kanál, či rastúcim počtom detí bez sprievodu žiadajúcich o azyl.

„Pracujeme 24 hodín denne, 7 dní v týždni, pracujeme v skutočne náročných podmienkach,“ hovorí mi jeden úradník. „Niektoré z kritík sú dosť tvrdé, ale nevzdáme sa."

Británia uvalila sankcie na ďalších ruských oligarchov. Na zozname aj Abramovič. Čo bude s Chelsea?
Británia kvôli ruskej invázii na Ukrajinu uvalila sankcie na ďalších sedem ruských oligarchov. Podľa britskej vlády sú na zozname nové prírastky - ruský miliardár a majiteľ britského futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, podnikateľ Oleg... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Podcenila situáciu

Zábery nešťastných úradníkov, ktorí rozdávali lupienky a Kit Katy zúfalým utečencom v Calais, utkveli v pamäti verejnosti. Len znásobili pocit, že ministerka vnútra nebrala vážne trápenie tých, ktorí utekajú pred konfliktom na Ukrajine.

Rezort vnútra tvrdí, že sa od januára pripravuje na možnú humanitárnu krízu na Ukrajine a navrhuje podrobné pravidlá, ako reagovať. Úradníci však pripúšťajú, že ich plány sa museli prispôsobiť takmer hneď, ako prví utečenci požiadali o útočisko v Británii.

Podľa slov jedného z úradníkov pri vydávaní víz pre dieťa si pôvodný proces vyžadoval súhlas oboch rodičov. „Uvedomili sme si však, že povinnosť mužov na Ukrajine ísť bojovať, to neumožní, a tak sa pravidlá museli zmeniť.“

Rusko čoskoro nebude schopné splácať svoje dlhy
Ratingová agentúra Fitch zhoršila vyhliadky Ruska vzhľadom na vládny dlh krajiny a varovala pred „bezprostrednou“ platobnou neschopnosťou, informuje BBC. Tento krok prichádza v súvislosti so zvyšujúcimi sa medzinárodnými sankciami voči Rusku po... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Treba zachovať integritu britskej hranice

Otázkou však je, prečo si problémy neuvedomili skôr? Prečo sa oprávnenosť v rámci ukrajinského rodinného programu pôvodne nevzťahovala na tety a strýkov, sesternice a nevlastné deti?

Odpoveď ministerstva vnútra pre zúfalých ľudí utekajúcich pred vojnou: Treba zachovať integritu britskej hranice.

V prvých dňoch vojny musel každý vysídlený, kto chcel prísť do Spojeného kráľovstva, splniť pravidlá vládneho imigračného systému po Brexite. Bodový prístup znamenal, že utečenci museli preukázať, že zarábajú dosť peňazí, alebo majú zručnosti, ktoré sú prospešné pre Spojené kráľovstvo.

K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zlý odhad situácie

Keď sa rozsah humanitárnej krízy stal jasným, ministerstvo vnútra bolo nútené opustiť svoju politiku tvrdej línie.

Každý utečenec prichádzajúci do Spojeného kráľovstva musí požiadať o vízum, prejsť zaregistrovaním biometrických údajov a splniť neustále sa meniace pravidlá týkajúce sa oprávnenosti.

„Akýsi druh kontroly je dôležitou črtou spôsobu, akým robíme veci,“ povedal Boris Johnson. „Nekontrolovaná imigrácia nie je cesta vpred."

Na ruskom zozname nie priateľských krajín je celá EÚ
Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku. Doteraz v ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Najnovšie sú tam všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor na obchodníkov s ľuďmi!

Vláda sa snaží reagovať na humanitárnu katastrofu, pričom sa stále riadi príručkou Brexitu. Existujú pochopiteľné obavy z otvárania dverí Británie veľkému počtu utečencov, že nežiaduci jednotlivci môžu využiť krízu na preniknutie do krajiny, čo predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť.

V Calais nie je centrum na podávanie žiadostí o víza, preto sa utečencom odporúča, aby pred nástupom na trajekt alebo jazdou tunelom vycestovali do Paríža alebo Bruselu, aby si vybavili papiere. Ministerstvo tvrdí, že chce zabezpečiť, aby sa utečenci nestali obeťou gangov obchodujúcich s ľuďmi.

Ukrajina kritizuje „nemorálnu“ ponuku Kremľa
Niektoré trasy by tých, ktorí utekajú pred vojnou, zaviedli do Bieloruska alebo Ruska, ktorých sily pokračujú v útokoch na mestá po celej Ukrajine, informuje The Guardian. Ukrajina kritizovala návrh Moskvy na otvorenie utečeneckých koridorov ako... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Trvá si na svojom

Z Dolnej snemovne zazneli výzvy, aby vláda zrušila vízovú povinnosť, ako to urobili krajiny v celej EÚ. Priti Patelová je však stále proti takémuto kroku a uprednostňuje úpravu existujúcich imigračných pravidiel, než aby vytvorila novú humanitárnu cestu pre ľudí vysídlených vojnou na Ukrajine, konštatuje BBC.

(Medzititulky red. HD.)

Budú ich ostreľovať?
Šesť koridorov by malo poslúžiť na evakuáciu ukrajinských civilistov z niekoľkých miest vrátane obliehaného prístavu Mariupoľ. Ruská armáda podľa posledných informácií ostreľuje mestá Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupoľ. V Severodonecku zahynulo... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik