Ukrajina kritizuje „nemorálnu“ ponuku Kremľa
07 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Niektoré trasy by tých, ktorí utekajú pred vojnou, zaviedli do Bieloruska alebo Ruska, ktorých sily pokračujú v útokoch na mestá po celej Ukrajine, informuje The Guardian.

Ukrajina kritizovala návrh Moskvy na otvorenie utečeneckých koridorov ako „nemorálny“ a „neprijateľný“ po tom, čo ruské ministerstvo obrany oznámilo, že civilisti utekajúci z niektorých miest budú môcť odísť len do Bieloruska alebo Ruska.

Ukrajinská podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková zamietla šesť navrhovaných ruských koridorov po tom, čo sa ukázalo, že iba dva z nich – zo Sumy a Mariupoľu – zahŕňajú evakuačné trasy vedúce do iných častí Ukrajiny. Všetky ostatné trasy vedú priamo do Ruska alebo proruského Bieloruska.

Zatiaľ čo ruské sily pokračovali v bombardovaní ukrajinských miest vrátane obytných oblastí raketovými útokmi a delostreleckou paľbou, ukrajinský hovorca povedal, že civilisti musia mať možnosť opustiť svoje domovy cez ukrajinské územie.

Zelenskyj: Prví dobrovoľníci hlásiaci sa do cudzineckej légie už dorazili
Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Ukrajinu dorazili zo zahraničia už prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zároveň vyzval ruských vojakov, aby sa vrátili domov a tam bránili rusky hovoriacich... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Je to „nemorálne“

Toto je „nemorálne“,  povedal hovorca. „Mali by mať právo evakuovať sa na územie Ukrajiny. Rusko chce poskytnúť humanitárnu pomoc pre obraz v televízii a chce, aby koridory viedli jeho smerom, dodal.

Rusko oznámilo, že humanitárne koridory sa otvoria vo viacerých ukrajinských mestách vrátane Kyjeva a Charkova, deň po tom, čo sa niekoľko stoviek tisíc civilistov, ktorí sa pokúšali utiecť z miest vrátane Mariupoľu, dostali pod paľbu.

Zákon umožní zabavovať ruský majetok na Ukrajine
Ukrajinský parlament schválil zákon umožňujúci skonfiškovať majetok a peniaze ruských firiem na Ukrajine, píšu ceskenoviny.cz. Rozhodovať má o tom Bezpečnostná rada štátu na návrh ukrajinskej vlády. Vláda má tiež zostaviť zoznam objektov,... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Elyzejský palác to poprel

Moskva uviedla, že trasy sa otvoria  po „osobnej žiadosti“ francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona adresovanej Vladimírovi Putinovi. Elyzejský palác poprel, že by francúzsky prezident takúto žiadosť podal.

Ruské sily pokračovali v ofenzíve. Spustili paľbu na mesto Mykolajiv, južne od Kyjeva, uviedol ukrajinský generálny štáb, pričom ostreľovanie pokračovalo aj na predmestiach Kyjeva vrátane Irpinu, ktorý je už tri dni odpojený od elektriny, vody a kúrenia.

„Rusko pokračuje v raketových, bombových a delostreleckých útokoch na mestá a osady Ukrajiny s cieľom obkľúčiť Kyjev, Charkov, Černigov, Sumy a Mykolajiv," uviedol generálny štáb a dodal, že útočníci „naďalej využívajú sieť letísk Bieloruska na uskutočnenie leteckých útokov na Ukrajinu“.

Vojna, ktorú sa Kremeľ snažil zamaskovať, sa stáva pre Rusov tvrdou realitou
Ruské ministerstvo obrany prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu. Zdá sa, že značná časť z... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dostala by sa do priameho konfliktu s Ruskom

Kyjev naďalej vyzýva NATO, aby nad krajinou zaviedlo bezletovú zónu. Aliancia však opakovane varovala, že by sa tým dostala do priameho konfliktu s Ruskom.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že Washington „aktívne pracuje“ na dohode s Poľskom o dodávke amerických lietadiel. Blinken uistil Estónsko, Lotyšsko a Litvu o ochrane NATO, ak sa Rusko rozhodne rozšíriť svoju vojenskú kampaň, dodáva The Guardian.

(Medzititulky red. HD.)

Čína popiera, že požiadala Rusko, aby počas olympiády nenapadlo Ukrajinu
Peking odmieta ako „falošné správy“ tvrdenia, že čínski predstavitelia vedeli o plánoch Ruska, píše The Guardian. Čína vehementne poprela správu, že požiadala Moskvu, aby odložila inváziu na Ukrajinu až po zimných olympijských hrách, pričom to... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik