Budú ich ostreľovať?
10 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Šesť koridorov by malo poslúžiť na evakuáciu ukrajinských civilistov z niekoľkých miest vrátane obliehaného prístavu Mariupoľ. Ruská armáda podľa posledných informácií ostreľuje mestá Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupoľ. V Severodonecku zahynulo ďalších desať ľudí, informujú ceskenoviny.cz.

Spojené štáty v snahe posilniť obranu NATO presúvajú dve batérie raketového systému Patriot do Poľska, avšak Pentagón nesúhlasí so zámerom Varšavy odovzdať Kyjevu poľské stíhačky MiG-29 prostredníctvom USA.

Nie je jasné, akú nádej predstavuje naplánovaná schôdzka ministrov zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska v Turecku, ktorá bude stretnutím na najvyššej úrovni od zahájenia bojov. Niekoľko krajín zosilňuje tlak na Rusko vyhlasovaním nových sankcií.

Šesť koridorov

Najpálčivejším problémom je teraz na Ukrajine situácia civilistov v mnohých mestách. Na ich evakuáciu by malo byť  k dispozícii šesť humanitárnych koridorov.

NAJVIAC sankcií na svete: Rusko už predstihlo Irán, Sýriu i Severnú Kóreu
Rusko sa stalo krajinou, proti ktorej svetové spoločenstvo uvalilo najviac sankcií na svete. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na server Castellum. Rusko počas desiatich dní od začiatku invázie na Ukrajinu predstihlo v počte uvalených... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Evakuačné trasy mieria do Záporožia a Pokrovska

Podľa Ruska sa má evakuovať z piatich miest, prímerie sa týka Enerhodaru, Sum, Mariupoľu, Volnovachy a Izjumu. Jeden koridor má podľa Ukrajincov zahrnúť aj mestá Vorzel, Buča, Borodjanka, Irpin a Hostomel. Ukrajina pritom odmieta ruský návrh evakuovať Ukrajincov do Ruska či Bieloruska, evakuačné trasy mieria do Záporožia a Pokrovska.

Ostreľovanie pokračuje

Ruské jednotky ale stále útočia a podľa ukrajinských zdrojov ostreľovali súkromné ​​domy v Mykolajivskej, Žytomyrskej, Sumskej, Charkovskej a Luhanskej oblasti.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová vyhlásila, že ruská operácia postupuje podľa plánu a že Rusko dosiahne svoj cieľ, ktorým je zabezpečenie neutrálneho statusu Ukrajiny. Zároveň vyzvala USA, aby svetu vysvetlili, prečo podporujú to, čo Moskva označuje za ukrajinský vojenský biologický program.

K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Znepokojenie kvôli jadrovým prevádzkam

Znepokojenie vyvolávajú správy o jadrových prevádzkach na Ukrajine. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu stratila spojenie so systémami, ktoré monitorujú bezpečnostnú situáciu v odstavenej elektrárni Černobyľ.

Záporožská jadrová elektráreň je podľa Ruska plne pod kontrolou ruskej národnej gardy a zamestnanci pracujú v bežnom režime.

USA považujú poľský zámer za neprijateľný

Hoci NATO podporuje Ukrajinu v boji proti Rusku, USA nepovažujú za prijateľný zámer Varšavy poskytnúť Kyjevu poľské stíhačky MiG-29 prostredníctvom USA.

Hovorca Pentagonu John Kirby povedal, že pre poľský návrh nie je odôvodnenie. Podľa neho musí o presune lietadiel, ktoré patria Poľsku, rozhodnúť poľská vláda. Rusko predtým varovalo, že podporu ukrajinských vzdušných síl treťou stranou by považovalo za zapojenie takejto krajiny do konfliktu.

Dve batérie raketového systému Patriot do Poľska

Pentagon však ohlásil presun dvoch batérií raketového systému Patriot do Poľska s tým, že táto technológia „nebude žiadnym spôsobom podporovať akékoľvek útočné operácie", ale že ide o preventívne ochranné opatrenia proti prípadnému vplyvu ruských rakiet na poľské územie, dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Konflikt na Ukrajine je vojna, nie špeciálna vojenská operácia, tvrdí pápež
Pápež František odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva „špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za „krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi", píšu ceskenoviny.cz s odvolaním na agentúru... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik