Rusko čoskoro nebude schopné splácať svoje dlhy
10 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ratingová agentúra Fitch zhoršila vyhliadky Ruska vzhľadom na vládny dlh krajiny a varovala pred „bezprostrednou“ platobnou neschopnosťou, informuje BBC.

Tento krok prichádza v súvislosti so zvyšujúcimi sa medzinárodnými sankciami voči Rusku po jeho invázii na Ukrajinu.

Úverový rating má investorom pomôcť pochopiť úroveň rizika, ktorému čelia pri kúpe dlhopisov.

Nízky rating znamená, že pravdepodobnosť, že nebudú splatené, sa považuje za vysokú, a preto si investor za pôžičku tejto krajine bude účtovať viac.

Samotná Moskva uviedla, že sankcie môžu ovplyvniť platby jej dlhopisov.

K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Už druhé zníženie

Zníženie ratingu - z B na C - je tento mesiac už druhým prípadom, keď agentúra Fitch znížila vyhliadky na schopnosť Ruska splácať svoje dlhy.

„Tento ratingový krok nasleduje po našom znížení z 2. marca a vývoj odvtedy podľa nášho názoru ešte viac oslabil ochotu Ruska obsluhovať štátny dlh," uviedla agentúra.

„Ďalšie sprísňovanie sankcií a návrhy, ktoré by mohli obmedziť obchod s energiami, zvyšujú pravdepodobnosť politickej reakcie Ruska, ktorá zahŕňa prinajmenšom selektívne nesplácanie jeho štátnych dlhových záväzkov," dodala.

EÚ navrhla postupné vyradenie ruskej energie
Európska únia navrhla plány na diverzifikáciu dodávok energie a postupné zrušenie závislosti od dovozu ruskej ropy, plynu a uhlia, píše BBC. Európska únia v súčasnosti dováža takmer polovicu svojho zemného plynu a uhlia a asi tretinu ropy z... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ekonomická reakcia

Oznámenie agentúry Fitch prišlo po tom, ako USA a Spojené kráľovstvo vyhlásili, že zakážu dodávky ruskej ropy, keďže zintenzívňujú ekonomickú reakciu na inváziu na Ukrajinu.

Americký prezident Joe Biden povedal, že tento krok je zameraný na "hlavnú tepnu ruskej ekonomiky".

Európska únia medzitým uviedla, že ukončí svoju závislosť od ruského plynu.

Cieľom opatrení je zasiahnuť financie Moskvy ako hlavného vývozcu energií, hoci odborníci varujú, že to pravdepodobne spôsobí aj zvýšenie cien ropy a zemného plynu na svetových trhoch.

Ukrajina kritizuje „nemorálnu“ ponuku Kremľa
Niektoré trasy by tých, ktorí utekajú pred vojnou, zaviedli do Bieloruska alebo Ruska, ktorých sily pokračujú v útokoch na mestá po celej Ukrajine, informuje The Guardian. Ukrajina kritizovala návrh Moskvy na otvorenie utečeneckých koridorov ako... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Moskva varovala

Moskva varovala, že medzinárodné sankcie uvalené na jej energetický priemysel by mohli obmedziť jej schopnosť a ochotu plniť svoje záväzky.

„Skutočná možnosť realizácie takýchto platieb bude závisieť od obmedzujúcich opatrení, ktoré zavedú štáty vo vzťahu k Ruskej federácii," uviedlo ministerstvo financií vo vyhlásení.

Pridali sa aj ďalšie agentúry

V posledných dňoch znížili svoje hodnotenia ruského štátneho dlhu aj ratingové agentúry Moody's Investors Service a S&P Global Ratings.

Agentúra S&P uviedla, že jej krok nasledoval po opatreniach, ktoré podľa nej „podstatne zvýšia riziko platobnej neschopnosti".

Shane Oliver z investičnej správcovskej spoločnosti AMP Capital sa domnieva, že k zlyhaniu ruského dlhu „už fakticky došlo".

Na ruskom zozname nie priateľských krajín je celá EÚ
Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku. Doteraz v ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Najnovšie sú tam všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rubeľ na rekordnom minime

Ruský rubeľ sa dostal na rekordné minimá aj v dôsledku toho, že krajiny na celom svete uvaľujú na krajinu čoraz prísnejšie sankcie.

Minulý mesiac ruská centrálna banka viac ako zdvojnásobila svoju úrokovú sadzbu na 20 percent v snahe zastaviť ďalší prepad hodnoty svojej meny.

Desiatky svetových značiek, vrátane McDonald's, Coca-Cola a Starbucks, zastavili obchodnú činnosť v Rusku v dôsledku invázie na Ukrajinu, dodáva na záver BBC.

(Medzititulky red. HD.)

Konflikt na Ukrajine je vojna, nie špeciálna vojenská operácia, tvrdí pápež
Pápež František odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva „špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za „krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi", píšu ceskenoviny.cz s odvolaním na agentúru... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik