Na ruskom zozname nie priateľských krajín je celá EÚ
07 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

 

Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku. Doteraz v ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Najnovšie sú tam všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zaviedli proti Rusku sankcie, alebo sa k nim pripojili, informujú ceskenoviny.cz.

Na ruskom vládnom zozname sú teraz: USA, Kanada, krajiny EÚ, Británia, Ukrajina, Čierna Hora, Švajčiarsko, Albánsko, Andorra, Island, Lichtenštajnsko, Monako, Nórsko, San Maríno, Severné Macedónsko, Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Mikronézia, Nový Zéland a Singapur. Moskva zaradila na zoznam aj Taiwan, ktorý má vlastnú správu, hoci ho Čína považuje za súčasť svojho územia.

Vojna, ktorú sa Kremeľ snažil zamaskovať, sa stáva pre Rusov tvrdou realitou
Ruské ministerstvo obrany prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu. Zdá sa, že značná časť z... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kauza explózie muničného skladu

Ruská vláda označila Českú republiku za nie priateľskú krajinu už vlani v máji. Stalo sa tak po zhoršení rusko-českých vzťahov v súvislosti s kauzou Vrbětice. Išlo o explóziu tamojšieho muničného skladu. Českí predstavitelia z nej obvinili príslušníkov ruskej tajnej služby.

Kremeľ podráždilo Bidenovo vyjadrenie

Rusko vlani za nie priateľskú krajinu označilo aj USA, ktoré opakovane zavádzali protiruské sankcie. Kremeľ tiež podráždilo, keď prezident Joe Biden v rozhovore, ktorý vlani v marci odvysielala televízia ABC News, prisvedčil na otázku, či považuje Putina za „zabijaka", a vyhlásil, že Rusko „zaplatí" za údajné miešanie sa do amerických volieb, dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Čína popiera, že požiadala Rusko, aby počas olympiády nenapadlo Ukrajinu
Peking odmieta ako „falošné správy“ tvrdenia, že čínski predstavitelia vedeli o plánoch Ruska, píše The Guardian. Čína vehementne poprela správu, že požiadala Moskvu, aby odložila inváziu na Ukrajinu až po zimných olympijských hrách, pričom to... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik