K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
08 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce ozbrojené konflikty, informujú ceskenoviny.cz.

Humanitárne právo je súčasťou medzinárodného práva a usiluje sa o obmedzenie vplyvu ozbrojených konfliktov ochranou osôb, ktoré sa nezúčastňujú bojov. Tiež usmerňuje prostriedky a spôsoby vedenia vojny.

Kremeľ uviedol, že Vladimír Putin a Charles Michel spolu hovorili o humanitárnych aspektoch situácie na Ukrajine, a že ruský prezident predstaviteľovi EÚ oznámil aktuálne informácie o rozhovoroch Ruska so zástupcami Ukrajiny.

Vojna, ktorú sa Kremeľ snažil zamaskovať, sa stáva pre Rusov tvrdou realitou
Ruské ministerstvo obrany prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu. Zdá sa, že značná časť z... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Výzva Michela Putinovi

Zástupcovia oboch strán konfliktu spolu doteraz rokovali predovšetkým o vytvorení evakuačných trás pre civilistov. Michel na Twitteri uviedol, že Putina vyzval na ukončenie vojenských akcií a zaručenie priechodu humanitárnej pomoci. „EÚ čo najostrejšie odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine," zopakoval Michel. Uviedol, že sa s Putinom dohodol, že zostanú v kontakte.

Prihláška Ukrajiny do EÚ

Šéf Európskej rady ďalej povedal, že lídri EÚ budú v najbližších dňoch rokovať o ukrajinskej prihláške do EÚ. „Solidarita EÚ, priateľstvo a bezprecedentná pomoc Ukrajine sú neochvejné. Preberieme prihlášku o členstve Ukrajiny v najbližších dňoch," oznámil Michel. Predstavitelia krajín EÚ budú o Ukrajine rokovať v Paríži na neformálnom summite, uzatvárajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Čína popiera, že požiadala Rusko, aby počas olympiády nenapadlo Ukrajinu
Peking odmieta ako „falošné správy“ tvrdenia, že čínski predstavitelia vedeli o plánoch Ruska, píše The Guardian. Čína vehementne poprela správu, že požiadala Moskvu, aby odložila inváziu na Ukrajinu až po zimných olympijských hrách, pričom to... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik