Európa ako obeť súboja dvoch veľmocí?
20 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vladimír Palko sa vo svojom statuse venuje poslednému vývoju na Ukrajine, evakuácii na Donbase, reakcii Ruska na americkú odpoveď na ruské výzvy a k prehláseniu Bidena, že Putin už urobil rozhodnutie zaútočiť na Ukrajinu.

Vývoj na Ukrajine

Ruská strana to pochopila tak, že Amerika bude ignorovať ich požiadavky garancií ruskej bezpečnosti. Keď ich koncom minulého roku Rusko žiadalo, povedalo, že v prípade ignorovania požiadaviek Rusko odpovie nejakými „vojensko-technickými opatreniami". Vladimír Palko si myslí, že to, čo sa deje na Donbase, je už súčasť tých vojensko-technických opatrení.

Ďalší cudzí vojaci do východnej Európy
Kanadská vláda podľa CBC zvažuje vyslanie ďalších vojakov do východnej Európy, informuje ria.ru. Priorita „Posilnenie našej prítomnosti na východnom krídle NATO, najmä ako súčasť (vojenskej misie vo východnej Európe ) Operation Reassurance, je na... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Evakuácia na Donbase

Podľa Vladimíra Palka Rusko uvádza, že dôvodom na evakuáciu je chystaný ukrajinský útok. Táto zámienka je nedôveryhodná,  Ukrajina nemá najmenší dôvod také čosi podnikať. Zrejme sa jedná o ruskú spravodajskú dezinformáciu.

Nejaká forma vojny je veľmi pravdepodobná

Bohužiaľ, píše ďalej Vladimír Palko vo svojom statuse, nejaká forma vojny je veľmi pravdepodobná. Dodáva, že nie je v záujme nikoho, vrátane Ruska, aby šlo o nejaký celoplošný ruský útok na Ukrajinu so zámerom obsadiť celú krajinu. K tomu nedôjde. Povedané Bidenovým jazykom spred dvoch týždňov, pôjde o nejaké „minor incursion“, teda menší útok. Avšak bude to veľmi vážna situácia. Je možné, že ruská armáda sa objaví na Donbase, tentokrát už nepokryte.

Dorazili ďalšie americké stíhačky
Stíhačky F-35 amerického letectva dorazili na leteckú základňu Spangdahlem v Nemecku. Informovala o tom spravodajská stanica CNN. Ide o posily pre východné krídlo NATO, píše echo24.cz. Lietadlá sú z 34. stíhacej letky na základni Hill v americkom... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Obete konfliktu

Najnovšie udalosti, ako podotýka Vladimír Palko, vracajú našu pozornosť k najviac trpiacim obetiam rusko-ukrajinského konfliktu. Už celé roky sa o nich nehovorilo. Sú to státisíce obyvateľov Donbasu, žijúcich už osem rokov vo vojnovej zóne. Medzinárodné spoločenstvo by nemalo zabúdať na ich trpký osud. Situácia, ktorá vznikla na Donbase, mala byť riešená Minskými dohodami prijatými ešte v roku 2014, 2015, ktoré sa však nepodarilo naplniť. Pred pár dňami k ich naplneniu opäť vyzýval po návšteve Moskvy a Kyjeva francúzsky prezident Macron. Odozva však bola minimálna, konštatuje Vladimír Palko.

Nákupná horúčka: Ľudia v Kyjeve vo veľkom nakupujú zbrane (VIDEO)
Obchody so zbraňami v Kyjeve praskajú vo švíkoch. Tešia sa z vysokého obratu, píše de.euronews.com. Ľudia kupujú, kupujú, kupujú Outdoorové oblečenie, ale aj bundy s bojovými nápismi a militárie – to všetko dopĺňa sortiment obchodov so zbraňami... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Preventívna vojna

Ak dôjde k ruskému vojenskému zásahu, znamená to, že Putin podľahol pokušeniu preventívnej vojny, myslí si Vladimír Palko. Rusko teraz žiadnemu priamemu, akútnemu ohrozeniu ruských bezpečnostných záujmov nečelí. Preto akýkoľvek ruský násilný akt v tejto chvíli by bol návratom k preventívnej vojne, čo je neprijateľné a hodné odsúdenia.

Podľa Vladimíra Palka pokušenie preventívneho, akokoľvek obmedzeného vojenského úderu môže prísť prezidenta Putina draho. Jeho záujmom je mať väčšinu ruskej verejnosti v zahraničnopolitickom rozhodovaní na svojej strane. Tá verejnosť je však schopná rozlišovať a rozpoznať, kedy na vojenský zásah niet bezprostredného dôvodu. Ruská vnútropolitická scéna sa môže dať do pohybu.

Útok na slobodu? EÚ čelí obvineniu zo zneužitia právomocí (VIDEO)
Poľsko a Maďarsko tvrdia, že EÚ zachádza priďaleko, píše de.euronews.com. Trpká rana Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora podmieniť vyplácanie finančných prostriedkov EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu je pre maďarskú vládu Viktora Orbána... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dôsledky prípadného ruského útoku

Ako pripomína Vladimír Palko, hlavným problémom pre Rusko bolo Amerikou neustále presadzované členstvo Ukrajiny v NATO, ktoré Rusko považovalo za ohrozenie svojej bezpečnosti.

Ak dôjde k ruskému útoku, bude to znamenať, že globálna iniciatíva rozširovania NATO o Ukrajinu, ktorá bola odštartovaná Amerikou na summite v Bukurešti v roku 2008 za skrytého odporu hlavných európskych hráčov ako Francúzsko a Nemecko, a ktorá sa začala rúcať  udalosťami roku 2014, je naozaj vojnotvorná a končí v troskách. Všetci, čo ho presadzovali, to mohli a mali predvídať. Písal som o tom roky.

Hystéria na Západe sa vyvíja podľa predpísaného scenára
Podľa Konstantina Gavrilova, vedúceho ruskej delegácie vo Viedni, sú vyhlásenia o vojenských aktivitách Ruska pritiahnuté za vlasy, informuje ria.ru. Vyhlásenia o ruských „nezvyčajných“ vojenských aktivitách sú pritiahnuté za vlasy. Rusko sa na... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Znamenalo by to, že Západ stratil schopnosť odhadovať, aké ciele sú preň dosiahnuteľné a aké nie. V otázke Ukrajiny šiel do politického konfliktu, z ktorého potom Rusko urobilo konflikt vojenský, a v tom Západ nie je schopný ochotný bojovať. 

Samozrejme, že najviac by bola ponížená a poškodená Ukrajina. Amerika a EÚ prijmú proti Rusku ťažké sankcie.

Podľa Vladimíra Palka by Rusko bolo poškodené ekonomicky, ale i morálne, lebo zámienke o tom, že Ukrajina chcela zaútočiť, nikto neuverí.

Nová generácia radarových systémov varovania pred raketovými útokmi
Varovný systém proti raketovým útokom ruské ozbrojené sily do roku 2030 úplne prepnú na radarové stanice vysokej pohotovosti Voronež. Informoval o tom plukovník Sergej Suchkov, vedúci Centra varovania pred raketovými útokmi Vzdušných síl Ruska. „V... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poškodená politicky, ekonomicky a morálne by však bola celá Európa. Ekonomicky napríklad preto, lebo Amerika by vyvinula obrovský tlak na to, aby Nemecko zastavilo nemecko-ruský projekt potrubia Nord Stream 2. Politicky preto, lebo sa opäť ukáže, že Európa nie je schopná riadiť svoj politický osud, stáva sa obeťou súboja dvoch veľmocí, a je vtiahnutá do konfliktu, ktorému sa najviac zo všetkých veľkých hráčov bránila.

Vladimír Palko si ale myslí, že je ešte istá nádej, že je možné sa dohodnúť.

(Medzititulky red. HD.)

Na čo im to všetko bude?
Ukrajina žiada NATO o vybavenie na odstraňovanie mín, radiačný a chemický prieskum, terénne vozidlá, zdravotnícke vybavenie... a dlhý zoznam pokračuje, informuje ria.ru. NATO dostalo od Ukrajiny žiadosť o medzinárodnú pomoc v prípade mimoriadnych... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.