Útok na slobodu? EÚ čelí obvineniu zo zneužitia právomocí (VIDEO)
18 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Poľsko a Maďarsko tvrdia, že EÚ zachádza priďaleko, píše de.euronews.com.

Trpká rana

Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora podmieniť vyplácanie finančných prostriedkov EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu je pre maďarskú vládu Viktora Orbána trpkou ranou.

To by mohlo prinútiť vládnucu stranu Fidesz prehodnotiť svoj postoj len niekoľko mesiacov pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v Maďarsku.

V Bruseli bol kritizovaný najmä maďarský tzv. zákon o ochrane detí, ktorý okrem iného zakazuje vzdelávanie mladých ľudí o sexuálnej rozmanitosti.

Politické rozhodnutie

„Súdny dvor Európskej únie dnes vydal politické rozhodnutie o maďarskom zákone o ochrane detí. Nie sme veľmi prekvapení, pretože predseda súdu už vopred oznámil, aký bude verdikt. Vidíme však, že Súdny dvor Európskej únie sa stal politickým hráčom v diskusii o zákone o ochrane detí," -  povedala maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

Útok na slobodu

Pravicová konzervatívna vláda v Poľsku tiež berie toto rozhodnutie na vedomie so znepokojením a obvinila EÚ z útoku na slobodu. Podobne ako Maďarsku, aj Poľsku hrozí, že bude vylúčené z miliardových platieb z rozpočtu EÚ.

„Dnešné rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, žiaľ, potvrdzuje nebezpečnú tendenciu súdu a inštitúcií EÚ ignorovať zmluvy EÚ a uplatňovanie práva. Poľsko sa proti týmto pravidlám odvolalo, pretože sa domnievalo, že presahujú rámec zmlúv EÚ, ktoré prijali krajiny EÚ, a ktoré prijali jednotlivé štáty v referendách alebo postupoch platných v danej krajine," - upozornil hovorca poľskej vlády Piotr Muller.

Na čo im to všetko bude?
Ukrajina žiada NATO o vybavenie na odstraňovanie mín, radiačný a chemický prieskum, terénne vozidlá, zdravotnícke vybavenie... a dlhý zoznam pokračuje, informuje ria.ru. NATO dostalo od Ukrajiny žiadosť o medzinárodnú pomoc v prípade mimoriadnych... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Na rade je Európska komisia

Teraz je na rade Európska komisia, aby spustila tento mechanizmus a obmedzila financovanie niektorých krajín. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová však rýchle sankcie pre Maďarsko a Poľsko odmietla. Jej úrad najprv dôkladne analyzuje odôvodnenie rozhodnutia a možné dôsledky, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Čo robil americký vrtuľník na hraniciach s Ukrajinou? (VIDEO)
Vrtuľník UH-60 Black Hawk amerických vzdušných síl bol spozorovaný pri štarte z diaľnice v Poľsku na hranici s Ukrajinou. Video zverejnil na Twitteri novinár americkej televízie CNBC Brad Howard, informuje ria.ru. Vrtuľník s volacím znakom EVAC01... Čítať ďalej
16 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.