Prečo to robia? Zasiahne vojna aj nás?
19 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ide Putin obsadiť Ukrajinu vrátane Kyjeva? Juraj Draxler vo svojom statuse na sociálnej sieti dáva jasnú odpoveď: Nie.

Ponúka sa otázka, prečo to teda americký prezident Joe Biden povedal. Podľa Juraja Draxlera je Američanom jasné, že Rusko je pripravené niečo urobiť. Organizujú teda západný svet na prípravu tvrdých sankcií a čokoľvek Rusko urobí, Američania to využijú na spustenie svojich krokov, aj keď to nebude sľubovaná invázia.

Verejná mienka je na to pomerne efektívne spracovaná. Navyše, dramatizácia ruskej hrozby Američanom pomáha v intenzívnej militarizácii východnej Európy, nemajú dôvod to meniť.

Ďalší cudzí vojaci do východnej Európy
Kanadská vláda podľa CBC zvažuje vyslanie ďalších vojakov do východnej Európy, informuje ria.ru. Priorita „Posilnenie našej prítomnosti na východnom krídle NATO, najmä ako súčasť (vojenskej misie vo východnej Európe ) Operation Reassurance, je na... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čo urobí Rusko?

Ako konštatuje Juraj Draxler, Rusko sa veľmi netají tým, že, keďže je tlačené k múru, v najhoršom niečo podnikne. S najväčšou pravdepodobnosťou limitovaný útok (dróny, rakety, s menšou pravdepodobnosťou letecké údery) na pozície ukrajinskej armády v doneckom regióne. Ak sa to len bude dať, tieto útoky oficiálne podniknú „separatisti" z Donecka a Luhanska.

Rusi vedia, ako ďalej poznamenáva Juraj Draxler, že stále lepšie vyzbrojená ukrajinská armáda by mohla v budúcnosti podniknúť útoky voči Donecku a Luhansku. Pre ruskú vládu by to bolo nepríjemné aj z vnútropolitických dôvodov. Potrebujú dať jasne najavo, že nie je problém tvrdo udrieť. Okrem toho potupný úder proti ukrajinským silám vyvolá politickú a hospodársku krízu na Ukrajine.

Prečo uprednostnil ruské tanky pred americkými?
Irak má v úmysle kúpiť veľkú sériu ruských tankov T-90 namiesto amerických M1A2 Abrams, informuje avia.pro Rozhodol sa pre ruské Po porovnaní schopností amerických tankov M1A2 Abrams a ruských tankov T-90 sa iracké úrady rozhodli zakúpiť novú... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Evakuácia civilného obyvateľstva. Ide Ukrajina zaútočiť na Doneckú a Luhanskú oblasť?

To zrejme nie, myslí si Juraj Draxler. Ale evakuácia je podľa neho presne signál, že ak sa nezačne vážne vyjednávať o zárukách pre východné územia Ukrajiny, aj o zárukách pre Rusko, môžu prísť útoky.

Civilné obyvateľstvo je sťahované z blízkosti palebnej línie, aby ho nezasiahli odvetné údery ukrajinských síl. V menšej miere možno aj preto, aby nevidelo, aká technika sa bude na danom území presúvať. Vytvorenie takejto silnej obrannej línie bez civilov signalizuje Ukrajine aj západným spojencom, že ak sa nepostúpi v rokovaniach, takto obranne posilnené územia sa pripravia na to, že sa Ukrajine tak skoro nevrátia.

Dorazili ďalšie americké stíhačky
Stíhačky F-35 amerického letectva dorazili na leteckú základňu Spangdahlem v Nemecku. Informovala o tom spravodajská stanica CNN. Ide o posily pre východné krídlo NATO, píše echo24.cz. Lietadlá sú z 34. stíhacej letky na základni Hill v americkom... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Manévre v Bielorusku

O tomto sa vlastne málo hovorí, poznamenáva Juraj Draxler, ale napriek tomu, že v médiách sa to veľmi rozoberá tak, že cez Bielorusko majú Rusi potenciálne ľahký prístup ku Kyjevu, platí to aj opačne.

V budúcnosti by mohlo dôjsť k pokusu o konflikt Ukrajiny s Bieloruskom, s cieľom destabilizovať tak tamojší, k Rusku priateľský, režim. Bielorusi majú celkom dobré dôvody spolu s Rusmi si nacvičovať obranu svojej južnej hranice, aj demonštrovať, že tá obrana je spoločná, so silným Ruskom.

Nákupná horúčka: Ľudia v Kyjeve vo veľkom nakupujú zbrane (VIDEO)
Obchody so zbraňami v Kyjeve praskajú vo švíkoch. Tešia sa z vysokého obratu, píše de.euronews.com. Ľudia kupujú, kupujú, kupujú Outdoorové oblečenie, ale aj bundy s bojovými nápismi a militárie – to všetko dopĺňa sortiment obchodov so zbraňami... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zasiahne vojna aj nás?

Opäť, ak k niečomu dôjde, bude to mať podobu limitovaných úderov ďaleko od nás, domnieva sa Juraj Draxler. Nepostihne nás to teda ani priamo, ani nejakou vlnou utečencov, ktorá (v podobe hromadného úteku za hranice Ukrajiny) je vysoko nepravdepodobná.

Ako možno konfliktu predísť?

Je to stále rovnaké: Ukrajina musí niečo dať ruskojazyčnému obyvateľstvu na východe, a Západ musí Rusku poskytnúť záruky, že územie Ukrajiny sa nestane vojensky nepriateľské, zdôrazňuje Juraj Draxler a dodáva, napríklad v podobe písomného záväzku, že USA s Ukrajinou neuzavrú podobnú obrannú dohodu, akú práve uzavreli so Slovenskom.

Obe strany manévrujú, využívajú svoje silné stránky. Rusko za ostatné roky zmodernizovalo svoju armádu, konvenčnými silami mu v limitovaných konfliktoch ťažko spôsobiť nejaké škody. Demonštrovali to ako v Gruzínsku, tak v Sýrii, vysvetľuje ďalej Juraj Draxler.

Takisto je významným dodávateľom plynu, ropy, rôznych surovín.

Na druhej strane je hospodársky dosť zraniteľné, i keď to sa tiež za ostatné roky zmenilo jednak posilňovaním ruského hospodárstva, jednak tým, že veľa vyspelej technológie už nemusí voziť zo Západu, vie to dodať Čína. Ale nejaké rozsiahle sankcie by ho mohli dosť poškodiť.

Hystéria na Západe sa vyvíja podľa predpísaného scenára
Podľa Konstantina Gavrilova, vedúceho ruskej delegácie vo Viedni, sú vyhlásenia o vojenských aktivitách Ruska pritiahnuté za vlasy, informuje ria.ru. Vyhlásenia o ruských „nezvyčajných“ vojenských aktivitách sú pritiahnuté za vlasy. Rusko sa na... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Na druhej strane USA jednoducho majú propagandistickú aj hospodársku prevahu, myslí si Juraj Draxler.

Pri snahe chápať, čo sa deje, treba okrem strategických cieľov, ako vždy, chápať aj vnútropolitické motivácie, vysvetľuje Juraj Draxler. Američania majú celý rad domácich problémov (stagnácia reálnych príjmov strednej vrstvy pri obrovskom skoku v príjmoch ultrabohatých, etnické napätie, dramatický nárast bezdomovectva, kultúrne vojny...) a tie sa vždy dajú na určitý čas tlmiť, akokoľvek primitívne to znie, vytvorením obrazu silného zahraničného nepriateľa.

A v Rusku pre zmenu Putin tiež nie je všemocný, pri nejakom obraze slabosti by sa verejná mienka proti nemu vedela veľmi rýchlo obrátiť. Základný problém je slabosť Európy. Väčšina európskych vlád je tak vo vleku špecifických amerických kruhov, že tu nie je dostatočne jednotný front na to, aby sme si urobili poriadok vo svojom okolí, sami, dodáva na záver svojho statusu Juraj Draxler.

Nová generácia radarových systémov varovania pred raketovými útokmi
Varovný systém proti raketovým útokom ruské ozbrojené sily do roku 2030 úplne prepnú na radarové stanice vysokej pohotovosti Voronež. Informoval o tom plukovník Sergej Suchkov, vedúci Centra varovania pred raketovými útokmi Vzdušných síl Ruska. „V... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.