Najväčšia mobilizácia vojsk v Európe za posledné desaťročia, alebo hystéria? (VIDEO)
02 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Rusko odmietlo varovania USA v súvislosti s posilňovaním svojich vojsk na ukrajinských hraniciach a na pôde Bezpečnostnej rady OSN to označilo za vojnovú hystériu, píše de.euronews.com.

Vyvolávanie hystérie

V prvej verejnej konfrontácii medzi oboma stranami pred najmocnejším orgánom OSN hovorila veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová o „najväčšej mobilizácii vojsk v Európe za posledné desaťročia".

Zástupca Ruska Vasilij Nebensja na to reagoval slovami: „Diskusie o bezprostrednej hrozbe vojny sú provokatívne samy o sebe a akoby to vyžadovali, akoby chceli, aby sa tak aj stalo.“

A ruský veľvyslanec pri OSN pokračoval ďalej: „Plne chápeme snahu našich amerických kolegov vyvolať hystériu v súvislosti s ich vlastnou situáciou a takzvanou aktívnou ruskou agresiou. To je to, čo chcú, vrátane Bezpečnostnej rady. Naši kolegovia v Bezpečnostnej rade sa dostávajú do mimoriadne zložitej situácie. Táto hystéria veľmi škodí samotnej Ukrajine."

Poprel, že by na rusko-ukrajinskej hranici bolo skutočne sústredených 100 000 vojakov. Washington požaduje stiahnutie približne 100 000 ruských vojakov z hraníc do vnútrozemia.

Orbán u Putina (VIDEO)
Maďarský premiér Orbán navštívi ruského prezidenta Putina. Diplomacia je vždy lepšia ako vojenský konflikt – na tom sa zhodujú obaja. Maďarská opozícia ale tvrdí: Je to zrada záujmov Maďarska a Európy, píše de.euronews.com. Ohrozenie politiky... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Presuny vojakov do Bieloruska

Linda Thomas-Greenfieldová, veľvyslankyňa USA pri OSN, tiež zdôraznila: „Rusko presunulo do Bieloruska takmer 5 000 vojakov s balistickými raketami krátkeho doletu, špeciálne jednotky a protilietadlové batérie. Máme dôkazy, že Rusko má v úmysle rozšíriť túto prítomnosť na viac ako 30 000 vojakov začiatkom februára v blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice, menej ako dve hodiny severne od Kyjeva."

Bezpečnostný expert: Nemecko zostalo v zlom svetle s naštrbenou reputáciou
Nemecko čelí v súvislosti s ukrajinskou krízou masívnej kritike zo strany spojencov. Bezpečnostný expert Wolfgang Ischinger to pripisuje nešikovným krokom nemeckej vlády, píše epochtimes.de. Nemecký bezpečnostný expert Wolfgang Ischinger ostro... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čínsky veľvyslanec OSN za „tichú diplomaciu“

Spojené štáty požiadali o zasadnutie Bezpečnostnej rady, pretože Západ sa obáva ruského vpádu na Ukrajinu, do bývalej sovietskej republiky. Rusko - podobne ako Spojené štáty, ktoré sú od nepamäti silou s právom veta v OSN - nemohlo stretnutiu zabrániť, ako sa žiadalo. V procedurálnych otázkach nemá päť stálych členov (Francúzsko, Rusko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty a Čínska ľudová republika) právo veta - rozhodnutia sa teda môžu prijímať len väčšinou najmenej deviatich hlasov.

Za rokovanie hlasovalo 10 z 15 členských štátov, teda dostatočný počet krajín. Okrem toho, že sa tri krajiny zdržali hlasovania, Čína a jej partner Rusko hlasovali proti rokovaniam. Vzhľadom na popretie obvinení zo strany Moskvy nie je dôvod na verejné stretnutie, povedal čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün: „To, čo teraz naliehavo potrebujeme, je tichá diplomacia."

Maďarsko nechce Bidenových vojakov
Maďarsko nepovažuje v súčasnej situácii za účelné rozmiestňovať na svojom území ďalšie sily NATO, informuje český portál echo24.cz. Situácia okolo Ukrajiny pre Maďarov vraj nie je bezprostredným nebezpečenstvom. Povedal maďarský minister obrany... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Reakcia médií

Nastupujúci predseda Mníchovskej bezpečnostnej konferencie Christoph Heusgen vyzval krajiny EÚ a NATO, aby v ukrajinskej kríze vystupovali spoločne. Vychádza sa z toho, že na hraniciach s Ukrajinou je rozmiestnených najmenej 100 000 ruských vojakov.

Podľa Rheinische Post a bonnských novín General-Anzeiger diplomacia zatiaľ vykazuje prvé úspechy. „Z Ruska prichádzajú o niečo menej útočné tóny. Nebezpečenstvo však zatiaľ nebolo zažehnané."

Ukrajina: „Ľudia sú na túto situáciu zvyknutí.“ Taktika dymovej clony. Je v hre balkanizovanie krajiny?
Bol to ďalší týždeň horúčkovitej diplomacie s cieľom zabrániť vojenskému konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Napriek tomu sa zdá, že Západ sa na to pripravuje: Vojna, píše de.euronews.com. Rusko zároveň opäť poprelo, že by malo v pláne zaútočiť na... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Podľa denníka Die Welt sa spravodajské služby USA a ďalších štátov NATO domnievajú, že v oblastiach neďaleko Ukrajiny sa v súčasnosti nachádza 112 000 až 120 000 ruských vojakov. Podľa predstaviteľov západných spravodajských služieb boli spolu s jednotkami presunuté ťažké zbrane, tanky a najnovšie aj vyloďovacie lode, ako aj jednotky zdravotníckej služby s krvnými rezervami.

Očakáva sa, že do vojenských manévrov v Bielorusku na severe od Ukrajiny sa zapojí viac ruských vojakov. Sprevádzať ich bude transfer systémov protivzdušnej obrany S-400 a stíhačiek Suchoj Su-35. Moskva popiera, že by plánovala inváziu na Ukrajinu, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Má Rusko podľa USA dostatočnú vojenskú silu?
USA stále nepredpokladajú, že ruská invázia na Ukrajinu je hotovou vecou. Ozbrojené sily USA však vysielajú varovanie, píše nemecký Der Tagesspiegel. Ruský prezident Vladimír Putin zhromaždil dostatočné vojenské sily na možný útok na Ukrajinu,... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.