Orbán u Putina (VIDEO)
01 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Maďarský premiér Orbán navštívi ruského prezidenta Putina. Diplomacia je vždy lepšia ako vojenský konflikt – na tom sa zhodujú obaja. Maďarská opozícia ale tvrdí: Je to zrada záujmov Maďarska a Európy, píše de.euronews.com.

Ohrozenie politiky EÚ

Poslanci a analytici varujú: návšteva Viktora Orbána v Moskve by mohla ohroziť spoločnú politiku EÚ. To Orbána netrápi: Rozhovory sú podľa neho potrebné - aj preto, aby sme získali viac lacného plynu z Ruska: „V rozhovoroch chcem dosiahnuť to, aby sme v týchto ťažkých časoch, keď ceny energií rastú, mohli rozšíriť množstvo zemného plynu, ktoré máme k dispozícii, dohodnuté v rámci rusko-maďarských vzťahov."

Varovanie Putinovi

Minulý týždeň ministri zahraničných vecí EÚ poslali prezidentovi Putinovi varovanie: Rusku hrozia hospodárske sankcie, ak zaútočí na Ukrajinu. Na znak podpory vyslal do Kyjeva delegáciu aj Európsky parlament. Nathalie Loiseauová, poslankyňa Európskeho parlamentu z Francúzska, hovorí: „Nepochybujeme o tom, že sa nás Vladimír Putin snaží rozdeliť. Preto veľmi dúfam, že Viktor Orbán si uvedomí, čo je v stávke, a že sa bude držať posolstva jednoty Európskej únie."

Každý si hrá svoje hry
Komentár Juraja Draxlera (Facebook) O čo ide na Ukrajine? - Je to jednoduché, až triviálne. Obludné je to, ako sa celkom jednoduchý obraz snaží kriviť masívna propaganda. Rusko nemôže dopustiť, aby sa z Ukrajiny stalo vojensky nepriateľské územie.... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nemôže zastupovať oba záujmy

György Ilyas z Inštitútu pre zahraničné veci a obchod - think tanku financovaného maďarskou vládou - znižuje riziko Orbánovej návštevy v Moskve: „Nemyslím si, že Viktor Orbán musí zastupovať oba záujmy. Musí zastupovať len jeden záujem, záujem Maďarska. Záujmy Maďarska sa zhodujú so záujmami EÚ a NATO."

Maďarské opozičné strany ešte pred niekoľkými dňami vyzvali maďarského premiéra, aby zrušil svoju cestu do Ruska. Podľa nich ide o zradu záujmov Maďarska a Európy, uzatvára de.euronews.com

Orbán poďakoval Putinovi za uzavretie dohody s Gazpromom

Maďarský premiér poďakoval ruskému prezidentovi za uzavretie dohody s Gazpromom. Poznamenal, že Budapešť počíta so zvýšením dodávok plynu.

Ide o zmluvu, ktorú strany podpísali ešte v septembri minulého roka. Dohoda je na 15 rokov. Maďarsko očakáva, že dostane 4,5 miliardy metrov kubických plynu dvoma cestami – cez Rakúsko a cez Srbsko, informuje ria.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.