Má Rusko podľa USA dostatočnú vojenskú silu?
30 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

USA stále nepredpokladajú, že ruská invázia na Ukrajinu je hotovou vecou. Ozbrojené sily USA však vysielajú varovanie, píše nemecký Der Tagesspiegel.

Ruský prezident Vladimír Putin zhromaždil dostatočné vojenské sily na možný útok na Ukrajinu, domnieva sa americká administratíva. „Hoci neveríme, že prezident Putin urobil konečné rozhodnutie použiť tieto sily proti Ukrajine," - povedal v novinármi v Pentagóne americký minister obrany Lloyd Austin.

Chcela provokovať Rusko? Spŕška kritiky z úst exkancelára Schrödera na adresu šéfky diplomacie. Putinov priateľ ako sprostredkovateľ v konflikte?
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder obhajuje odmietnutie Nemecka dodať zbrane Ukrajine. Rozmiestnenie ruských vojsk na hraniciach je podľa neho len reakciou na manévre NATO v pobaltských štátoch, píše gmx.net. Bývalý nemecký kancelár nešetril... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Provokatívne politické akcie

„Teraz však túto schopnosť jednoznačne má. A má k dispozícii niekoľko možností vrátane obsadenia miest a významného územia." Podľa neho sú však možné aj „provokatívne politické akcie", ako napríklad uznanie odštiepeneckých území.

Minister Austin a náčelník generálneho štábu Mark Milley vyzvali Putina k deeskalácii napätia. „Sme presvedčení, že diplomatické riešenie je tou správnou cestou," - povedal Milley. Austin zdôraznil: „Konfliktu sa dá vyhnúť,  stále je čas a priestor na diplomaciu."

Zelenskyj ostro kritizuje USA a médiá! Varuje pred panikou
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varuje pred šírením poplašných správ. Na hraniciach s Ukrajinou je síce 100 000 ruských vojakov, prezident však zrazu hodnotí situáciu ako „nie napätejšiu ako predtým" - a ostrej kritike podrobil aj Biely... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Varoval pred obeťami z radov civilistov

Mark Milley varoval pred početnými civilnými obeťami na Ukrajine v prípade ruskej invázie. „Na celej Ukrajine je veľa ľudí a veľmi husto obývané centrá," - povedal náčelník generálneho štábu, a ako príklad uviedol hlavné mesto Kyjev. „A ak by vypukla vojna v takom rozsahu, civilné obyvateľstvo by veľmi utrpelo."

Ak by spojené ruské sily zaútočili na Ukrajinu, „malo by to za následok značný počet obetí. A viete si predstaviť, ako by to vyzeralo v hustých mestských oblastiach, pozdĺž ciest, atď. Bolo by to strašné, hrozivé."

Ukrajina: „Ľudia sú na túto situáciu zvyknutí.“ Taktika dymovej clony. Je v hre balkanizovanie krajiny?
Bol to ďalší týždeň horúčkovitej diplomacie s cieľom zabrániť vojenskému konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Napriek tomu sa zdá, že Západ sa na to pripravuje: Vojna, píše de.euronews.com. Rusko zároveň opäť poprelo, že by malo v pláne zaútočiť na... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Americká armáda bojovať nebude

Milley uviedol, že Rusko zhromaždilo na svojich hraniciach s Ukrajinou viac ako 100 000 vojakov. Pred útokom by sa nedalo ani včas varovať. Podľa Austina 8 500 vojakov v USA, ktorí boli kvôli konfliktu uvedení do stavu zvýšenej pohotovosti, ešte nedostalo rozkaz. Austin tiež zdôraznil, že americký prezident dal jasne najavo, že na Ukrajine nebudú nasadené žiadne jednotky na bojové účely.

Nejde o provokáciu

Na Bidenov príkaz bolo 8 500 vojakov v USA uvedených do zvýšenej pohotovosti, aby mohli byť v prípade potreby rýchlo vyslaní do krajín NATO v Európe. Americký prezident zdôraznil, že nejde o provokáciu, ale o preventívne opatrenie, ktoré má čeliť obavám východoeurópskych členov NATO.

V Európe sú pravidelne umiestnené desaťtisíce amerických vojakov vrátane približne 35 000 v Nemecku, a to aj mimo krízových situácií.

Vojna sa zdá byť bližšie ako kedykoľvek predtým (VIDEO)
Stály predstaviteľ Ruska pri EÚ Vladimir Čižov poskytol v Bruseli rozhovor redaktorke Euronews Efi Koutsokostej o najnovšom vývoji. Diplomatické rokovania medzi Ruskom a Západom pokračujú na najvyššej úrovni, ale napätie pretrváva. Rusko... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Len strašenie?

Vzhľadom na masívne rozmiestnenie ruských vojsk v blízkosti Ukrajiny sa Západ obáva, že Kremeľ by mohol plánovať inváziu do susednej krajiny, čo však Moskva popiera.

Považuje sa však za možné, že obavy sa vyvolávajú len preto, aby sa štáty NATO presvedčili k ústupkom v oblasti nových bezpečnostných záruk. Snahy o zmiernenie konfliktu trvajú už niekoľko týždňov, dodáva Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Je Nemecko spoľahlivým partnerom? Krajina sa zmieta v ukrajinskej kríze a NIČÍ SI POVESŤ
Nemecký kancelár Olaf Scholz pridlho váhal, ako sa postaviť k ukrajinskej kríze a ukázať jasnú líniu voči Rusku. Nemeckí diplomati, ale aj východoeurópske krajiny neskrývajú sklamanie, píše gmx.net. Prvýkrát od začiatku krízy v súvislosti s... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.