Ukrajina: „Ľudia sú na túto situáciu zvyknutí.“ Taktika dymovej clony. Je v hre balkanizovanie krajiny?
30 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Bol to ďalší týždeň horúčkovitej diplomacie s cieľom zabrániť vojenskému konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Napriek tomu sa zdá, že Západ sa na to pripravuje: Vojna, píše de.euronews.com.

Rusko zároveň opäť poprelo, že by malo v pláne zaútočiť na Ukrajinu - ale potom prišiel tento „surrealistický moment“ v exkluzívnom rozhovore pre Euronews s ruským veľvyslancom pri EÚ Vladimírom Čižovom.

Krátky úryvok:

Euronews: Sú na stole všetky možnosti vrátane vojenskej eskalácie?

Vladimír Čižov: Žiadna jadrová vojna, nie. (smiech)

Euronews: To je dobré vedieť...

Rusko by teda nemuselo zaútočiť jadrovým, ale konvenčným útokom. Kto vie.

Každý si hrá svoje hry
Komentár Juraja Draxlera (Facebook) O čo ide na Ukrajine? - Je to jednoduché, až triviálne. Obludné je to, ako sa celkom jednoduchý obraz snaží kriviť masívna propaganda. Rusko nemôže dopustiť, aby sa z Ukrajiny stalo vojensky nepriateľské územie.... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dodávajú im zbrane

Medzitým Ukrajina dostala od USA vojenské vybavenie: zbrane, muníciu a ďalšiu výzbroj.

Do akcie sa zapájajú aj európske krajiny, napríklad Česká republika. Minister zahraničných vecí Jan Lipavský oznámil, že jeho vláda jednomyseľne rozhodla „dodať Ukrajine viac ako 4 000 kusov delostreleckej munície v reakcii na žiadosť Kyjeva".

Pokiaľ ide o dodávky zbraní, nie všetci v EÚ sú o tom presvedčení. Napríklad Nemecko, ktoré sa už dosť zdráha zaviesť protiruské sankcie, nechce dodávať zbrane s odvolaním sa na dlhodobé politické pravidlo, ako vysvetlila ministerka obrany Christine Lambrechtová.

Napriek tomu Berlín nezostáva nečinný. Ten istý minister obrany hrdo oznámil dodanie 5 000 vojenských prilieb na Ukrajinu. Podľa medializovaných správ Kyjev požadoval 100 000 kusov.

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Smeruje k vojenskému konfliktu

To všetko naznačuje, že Ukrajina smeruje k vojenskému konfliktu. Ako sa s tým vyrovnávajú ľudia v krajine? Panuje v Kyjeve osudová nálada?

Oleksandr Suško, riaditeľ Medzinárodnej nadácie Renaissance v Kyjeve, v tejto súvislosti poskytol rozhovor pre Euronews:

Euronews: Aká je nálada na Ukrajine, majú ľudia obavy, strach alebo je tam pokoj?

Oleksandr Suško: (smiech) Ľudia sú na túto situáciu zvyknutí. Napriek tomu je tu pravdepodobne najvyššia úroveň znepokojenia za posledných sedem alebo osem rokov.

Euronews: Moskva chce pre Ukrajinu len obmedzenú suverenitu a žiadne ďalšie rozširovanie NATO na východ. Obávate sa, že Západ nakoniec urobí ústupky, aby zachránil mier?

Oleksandr Suško: Myslím si, že požiadavka na ukončenie rozširovania NATO na východ je len taktika dymovej clony pre Moskvu. Kremeľ chce totiž úplne zastaviť vplyv západných demokracií vo východnej Európe. Moskva si tam chce vytvoriť vlastnú záujmovú sféru, v ktorej bude všetku politiku striktne určovať Rusko. NATO je tu len malou a symbolickou súčasťou diskusie a Rusko chce len podkopať dôveryhodnosť Aliancie a Západu ako celku.

Euronews: Na Západe sa v súčasnosti diskutuje o dodávkach zbraní na Ukrajinu. Malo by to vzhľadom na vojenskú silu Ruska veľký význam?

Oleksandr Suško: Vojenský potenciál Ruska a Ukrajiny je určite veľmi nerovnomerný. Ukrajina nikdy nebude vojensky taká silná ako Rusko. Je to však dôležitý prejav solidarity. Dodávky zbraní majú zmysel.

Euronews: Ak Rusko napadne Ukrajinu, aké sú následné plány Kremľa? Mala by sa Ukrajina jednoducho anektovať, alebo chce Moskva nastoliť bábkový režim?

Oleksandr Suško: Ťažko povedať. Mohli by sa však pokúsiť urobiť z Ukrajiny veľkú Bosnu a balkanizovať krajinu. To znamená vytvoriť nefunkčný štát, ktorého niektoré časti by boli pod kontrolou Ruska. Takýto štát by nefungoval a bol by odsúdený na neúspech.

(Medzititulky red. HD.)

Nemecko ohrozuje svoju dôveryhodnosť: Prečo odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu a nemá jasný postoj k Rusku? (Fabian Busch)
Názor Fabiana Buscha (GMX) Ako by mal Západ reagovať na eskaláciu ukrajinskej krízy? Na túto otázku neexistuje v Berlíne jednoznačná odpoveď. V nemeckej vládnej koalícii a v opozičnej CDU/CSU sa názory na dodávky zbraní alebo prípadné sankcie... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.