Bezpečnostný expert: Nemecko zostalo v zlom svetle s naštrbenou reputáciou
31 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Nemecko čelí v súvislosti s ukrajinskou krízou masívnej kritike zo strany spojencov. Bezpečnostný expert Wolfgang Ischinger to pripisuje nešikovným krokom nemeckej vlády, píše epochtimes.de.

Nemecký bezpečnostný expert Wolfgang Ischinger ostro kritizuje zdržanlivý postup nemeckej vlády v ukrajinskej kríze.

Ischinger, ktorý je aj šéfom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, povedal, že „nešikovnosť" pri riešení kontroverzného plynovodu Nord Stream 2 a otázky dodávok zbraní na Ukrajinu viedli k tomu, že USA a ďalší spojenci teraz vnímajú Nemecko „v zlom svetle". „Nemecko už stratilo dôveru celého radu partnerov alebo mu hrozí, že ju stratí."

Nemecká zdržanlivosť nahráva Rusku

Ischinger sa tiež sťažoval, že nemecká zdržanlivosť nahráva Rusku. „Rozpaky nemeckých politikov Moskva samozrejme zaregistrovala,“ – skonštatoval tento bývalý nemecký veľvyslanec vo Washingtone.

Nemecko ohrozuje svoju dôveryhodnosť: Prečo odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu a nemá jasný postoj k Rusku? (Fabian Busch)
Názor Fabiana Buscha (GMX) Ako by mal Západ reagovať na eskaláciu ukrajinskej krízy? Na túto otázku neexistuje v Berlíne jednoznačná odpoveď. V nemeckej vládnej koalícii a v opozičnej CDU/CSU sa názory na dodávky zbraní alebo prípadné sankcie... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dobré meno sa už poškodilo

Kancelár Olaf Scholz dlho váhal, kým zaujal jasné stanovisko k ukrajinskej kríze. Až v polovici januára predložil kontroverzný plynovod Nord Stream 2 ako nástroj sankcií v prípade ruskej invázie na Ukrajinu, aj to len okrajovo.

Zároveň na rozdiel od ostatných spojencov jasne odmietol dodávky zbraní na Ukrajinu. To kritizuje Ukrajina, ale aj krajiny ako Poľsko alebo pobaltské štáty. V USA sa tiež kladie otázka, či je Nemecko stále spoľahlivým partnerom.

Vzhľadom na všetko, čo sa v posledných dňoch povedalo vo Washingtone, Bruseli a Kyjeve a napísalo o Nemecku v medzinárodnej tlači,  Ischinger neskrýva znepokojenie. „Vyskytlo sa niekoľko nešikovností. Nemyslím si, že sú neopraviteľné. K poškodeniu reputácie však už došlo." Dodal, že na nápravu týchto škôd bude treba vynaložiť nemalé úsilie.

Každý si hrá svoje hry
Komentár Juraja Draxlera (Facebook) O čo ide na Ukrajine? - Je to jednoduché, až triviálne. Obludné je to, ako sa celkom jednoduchý obraz snaží kriviť masívna propaganda. Rusko nemôže dopustiť, aby sa z Ukrajiny stalo vojensky nepriateľské územie.... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nord Stream 2 „tŕňom v oku“

Podľa Ischingera skutočnosť, že Nemecko je teraz v takej zlej situácii, súvisí predovšetkým s plynovodom Nord Stream 2. Bývalý najvyšší diplomat označuje kontroverzný plynovod za „tŕň v oku" nemeckej zahraničnej politiky. „Mám podozrenie, že sme to v nemeckej politike v Berlíne trochu podcenili,“ – cituje Ischingera epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

A bude problém. Kto nahradí ruské zdroje? Ľudia zostanú v zime
Podľa odborníkov sa ruské uhlie, ropa a plyn nebudú dať v krátkom čase nahradiť. V prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine by aj Nemecko pravdepodobne malo problémy získať na svetovom trhu dostatočnú náhradu za ruské dodávky energie, ktoré by sa... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.