Zelenskyj ostro kritizuje USA a médiá! Varuje pred panikou
30 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varuje pred šírením poplašných správ. Na hraniciach s Ukrajinou je síce 100 000 ruských vojakov, prezident však zrazu hodnotí situáciu ako „nie napätejšiu ako predtým" -  a ostrej kritike podrobil aj Biely dom, píše nemecký Der Spiegel.

Volodymyr Zelenskyj varoval pred prehnanými obavami v konflikte s Ruskom. „Nepovažujem teraz situáciu za napätejšiu ako predtým," - povedala hlava štátu v súvislosti s odovzdaním odpovedí USA a NATO na ruské požiadavky o bezpečnostné záruky.

Vojna sa zdá byť bližšie ako kedykoľvek predtým (VIDEO)
Stály predstaviteľ Ruska pri EÚ Vladimir Čižov poskytol v Bruseli rozhovor redaktorke Euronews Efi Koutsokostej o najnovšom vývoji. Diplomatické rokovania medzi Ruskom a Západom pokračujú na najvyššej úrovni, ale napätie pretrváva. Rusko... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Obvinil Biely dom a zahraničnú tlač

„V zahraničí panuje dojem, že tu prebieha vojna. Nie je to tak." Zelenskyj obvinil zahraničnú tlač zo šírenia paniky o situácii v krajine. Obvinil Biely dom z toho, že hrozbu vykresľuje väčšiu, než je: „Podieľajú sa na tejto informačnej situácii, ktorá sa vytvára na našich hraniciach, chápu, že existujú riziká, no stále to artikulujú, vykresľujú tak akútne a pálčivo, ako je to len možné. Podľa môjho názoru je to chyba."

Panika nie je na mieste

Zelenskyj nevylučuje vyhrotenie situácie, ale panika nie je na mieste. Hlavným rizikom pre Ukrajinu a jej suverenitu je destabilizácia v krajine vrátane hospodárskej krízy. „Som prezidentom Ukrajiny, bývam tu a myslím si, že tunajšie detaily poznám lepšie."

Rusko na svojich hraniciach s Ukrajinou sústredilo viac ako 100 000 vojakov. Západ to považuje za prípravu na možnú inváziu, čo vláda v Moskve popiera. Požaduje bezpečnostné záruky, ako napríklad prísľub, že NATO nikdy nezasiahne na Ukrajine. Aliancia to odmieta.

Je Nemecko spoľahlivým partnerom? Krajina sa zmieta v ukrajinskej kríze a NIČÍ SI POVESŤ
Nemecký kancelár Olaf Scholz pridlho váhal, ako sa postaviť k ukrajinskej kríze a ukázať jasnú líniu voči Rusku. Nemeckí diplomati, ale aj východoeurópske krajiny neskrývajú sklamanie, píše gmx.net. Prvýkrát od začiatku krízy v súvislosti s... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zákaz vstupu zástupcom viacerých štátov EÚ do Ruska

Rusko v súčasnosti skúma reakciu Západu na požadované bezpečnostné záruky. Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve v vydalo zákaz vstupu pre viacerých zástupcov Európskej únie.

Ministerstvo vysvetlilo, že ide o reakciu na „absurdnú politiku jednostranných obmedzení" zo strany Bruselu. Zákaz vstupu sa týka najmä predstaviteľov niektorých krajín EÚ, ktorí sú osobne zodpovední za propagáciu protiruskej politiky, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

To má byť VTIP? - Berlín plánuje poslať Ukrajine 5 000 PRILIEB. Kyjev sa snaží o „dobrú náladu“: Máme všetko pod kontrolou (VIDEO)
Ruské jednotky začali vojenské cvičenie v Čiernom mori. Podľa ministerstva obrany je cieľom nácvik bezpečných manévrov a protivzdušnej obrany, informuje de.euronews.com. Operácia je naplánovaná na január a február. Celkovo má byť nasadených 140... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.