Vojna sa zdá byť bližšie ako kedykoľvek predtým (VIDEO)
29 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Stály predstaviteľ Ruska pri EÚ Vladimir Čižov poskytol v Bruseli rozhovor redaktorke Euronews Efi Koutsokostej o najnovšom vývoji.

Diplomatické rokovania medzi Ruskom a Západom pokračujú na najvyššej úrovni, ale napätie pretrváva. Rusko sústredilo svoje jednotky na ukrajinských hraniciach. USA uviedli svoje jednotky do stavu vysokej pohotovosti a sú pripravené na nasadenie v Európe.

Euronews: Je Rusko pripravené napadnúť Ukrajinu, alebo je to len „blufovanie“?

Vladimír Čižov: Nie je to otázka pripravenosti. Rusko nemá v pláne napadnúť Ukrajinu, ani žiadnu inú krajinu. Je to „bluf“, ale nie zo strany Ruska, ale krajín, ktoré túto hysterickú správu šíria v Európe a vo svete.

Euronews: Hovoríte, že je to hystéria, ale faktom je, že Rusko bolo prvou krajinou, ktorá rozmiestnila útočné zbrane v dosahu Ukrajiny. Ak toto nie je priame ohrozenie suverenity krajiny, čo potom?

Vladimír Čižov: Budete prekvapení, koľko útočných zbraní má NATO rozmiestnených pozdĺž ruských hraníc. Nehovoriac o vojenských základniach a podobne. A napríklad počet preletov pozdĺž ruských hraníc v čiernomorskom regióne sa za posledný rok zvýšil o 60 percent.

Hovorí sa o sankciách priamo proti Putinovi. Ďalšie ruské manévre: v Arktíde! (VIDEO)
V konflikte medzi Ruskom a Západom sa stupňujú výhražné gestá. Kremeľ oznámil rýchlu odvetu, ak Západ neposkytne bezpečnostné záruky, ako Moskva požadovala. Ruská armáda avizovala nové vojenské manévre vrátane manévrov ruskej Severnej flotily v... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Euronews: Nazývate to sebaobranou, pretože aktivity NATO považujete za vážnu hrozbu pre svoju bezpečnosť. Rusko však na ukrajinských hraniciach sústredilo 100 000 vojakov. Čo je teraz v stávke pre Rusko?

Vladimír Čižov: Pre Rusko je to otázka národnej bezpečnosti. Preto Rusko predložilo iniciatívu v podobe návrhu zmluvy so Spojenými štátmi a krajinami NATO, ktorá by právne záväznou formou dala na papier sériu dohôd uzavretých za posledných 30 rokov od rozpadu Sovietskeho zväzu.

V tom čase NATO sľúbilo, že sa nebude rozširovať na východ. Podľa slov vtedajšieho ministra zahraničných vecí USA „ani o centimeter" na východ. Odvtedy sme boli svedkami piatich expanzií NATO na východ. Takže keď sa dnes hovorí, že Rusko sa približuje k NATO, pravdou je, že to nie je Rusko, kto sa približuje k NATO, ale NATO, kto sa približuje k Rusku.

Joachim Becker: Vystúpenie z tieňa USA, zastavenie rozširovania NATO na východ a špirály sankcií proti Rusku
Komentár Joachima Beckera (Pravda) Západné vlády a médiá podnecujú vojnovú hystériu. Raz sa hovorí, že Rusko plánuje útok na Ukrajinu. Potom sa britské spravodajské kruhy zmienia, že Rusko v susednej krajine plánuje prevrat. Pritom presvedčivé... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Euronews: Rusko vznieslo požiadavky vrátane ukončenia rozširovania NATO smerom na východ a tiež ukončenia ašpirácií Ukrajiny na vstup do Aliancie. Nie je to však pokus o obnovenie starej sovietskej sféry vplyvu? Snažíte sa o to?

Vladimír Čižov: Nie. To, čo v posledných týždňoch a mesiacoch počúvame zo Západu, či už zo strany Spojených štátov, NATO alebo dokonca Európskej únie, je opakovanie zásady, že všetky nezávislé a suverénne krajiny majú právo vybrať si bezpečnostnú alianciu a dvere NATO sú otvorené pre všetkých.

Druhú časť tejto formulácie, dohodnutej v Istanbule v roku 1999, sa však s obľubou vynecháva, citujem z Európskej bezpečnostnej charty: Každý účastnícky štát má rovnaké právo na bezpečnosť. Opätovne zdôrazňujeme právo každého štátu slobodne si vybrať a meniť svoje bezpečnostné opatrenia vrátane aliančných zmlúv podľa ich vývoja.

Samotné NATO sa ďalej nevyvíjalo, citujem, každý štát má právo na neutralitu, každý účastnícky štát bude rešpektovať tieto práva a nebude posilňovať svoju bezpečnosť na úkor bezpečnosti iných štátov.

Pozor na zámienku pre ruský útok! Pohľad diplomata (VIDEO)
V ukrajinskej kríze sa fronty medzi Ruskom a USA naďalej zostrujú. Veľká Británia a NATO už rozhodli o ďalšej vojenskej podpore Ukrajiny, zatiaľ čo Nemecko ustúpilo a spolieha sa na sankcie, píše de.euronews.com. Nemecko by sa malo... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Euronews: Tvrdíte, že ukrajinské ašpirácie alebo ašpirácie iných postsovietskych demokracií na vstup do Aliancie predstavujú hrozbu pre bezpečnosť Ruska?

Vladimír Čižov: Všetky ambície, všetky plány na vstup do bezpečnostnej aliancie by mali byť zosúladené s bezpečnostnými záujmami iných krajín, v tomto prípade susedných krajín. Politika otvorených dverí NATO je formulovaná tak, ako keby NATO existovalo vo vákuu, ako keby okolo NATO neexistoval nikto iný.

Euronews: Takže na stole sú všetky možnosti vrátane vojenskej eskalácie?

Vladimír Čižov: Žiadna jadrová vojna.

Euronews: Je dobré vedieť. Ale viete, že akákoľvek vojenská eskalácia na Ukrajine....

Vladimír Čižov: Veríme v diplomaciu a môžem len dúfať, že naši partneri sa budú riadiť rovnakou zásadou, a to, že akýkoľvek spor sa môže a mal by sa vyriešiť diplomatickou cestou.

Nezhody v NATO: Aký je vlastne postoj Nemecka k Rusku? (VIDEO)
„V Nemecku je hlboko zakorenená snaha upokojiť Rusko, nájsť preň ospravedlnenie,“ – cituje experta na východnú Európu de.euronews.com. Rusko bolo dobyvateľom, aj osloboditeľom Nemecká a ruská história sú úzko prepojené. Ukazuje to aj Pamätník... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Euronews: Akákoľvek vojenská eskalácia ohrozuje aj spustenie plynovodu Nord Stream. Môže si to Rusko dovoliť?

Vladimír Čižov: Nejde len o Nord Stream, ale o celkovú situáciu, o európsky bezpečnostný systém, ako sme si ho všetci predstavovali v Helsinkách v roku 1975.

Euronews: Nepovedali ste nič o Nord Stream 2. Obávate sa neúspechu projektu?

Vladimír Čižov: Myslím si, že európski spotrebitelia by sa mali obávať ako prví. Pretože budú musieť žiť bez relatívne lacného ruského plynu. Budú musieť nájsť iné spôsoby vykurovania svojich domovov a, samozrejme, zásobovania domácností elektrickou energiou. Zima sa ešte neskončila...

Euronews: Sankcie znamenajú miliardy eur v stávke aj pre Rusko...

Vladimír Čižov: Rusko si nájde iných, ktorým bude predávať svoj plyn.

Stály predstaviteľ Ruska pri EÚ Vladimir Čižov poskytol rozhovor redaktorke Euronews Efi Koutsokostej.

Bulharsko mobilizuje armádu. KTO mu chce poslať vojenské lode a stíhačky? (VIDEO)
Bulharsko chce predovšetkým na diplomatickej úrovni prispieť k riešeniu konfliktu na Ukrajine a napätia medzi Ruskom a NATO, ale zároveň podľa vlády v Sofii pripravuje svojich vojakov - na obranu, informuje de.euronews.com. Bude sa spoliehať na... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.