Chcela provokovať Rusko? Spŕška kritiky z úst exkancelára Schrödera na adresu šéfky diplomacie. Putinov priateľ ako sprostredkovateľ v konflikte?
29 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder obhajuje odmietnutie Nemecka dodať zbrane Ukrajine. Rozmiestnenie ruských vojsk na hraniciach je podľa neho len reakciou na manévre NATO v pobaltských štátoch, píše gmx.net.

Bývalý nemecký kancelár nešetril kritikou na adresu ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej. A to za jej nástupnícku návštevu na Ukrajine, ktorú uprednostnila pred Moskvou.

„Malá provokácia“

Označil to za „malú provokáciu" voči Rusku. „Prekvapilo ma, že síce chystala návštevu Ruska, ale najskôr bola v Kyjeve,“ a dodal: „Myslím, že Rusi sa s tým už zmierili.“ Dúfa, že tento model sa nebude opakovať počas návštevy Číny - nech už bude cesta kamkoľvek.

To má byť VTIP? - Berlín plánuje poslať Ukrajine 5 000 PRILIEB. Kyjev sa snaží o „dobrú náladu“: Máme všetko pod kontrolou (VIDEO)
Ruské jednotky začali vojenské cvičenie v Čiernom mori. Podľa ministerstva obrany je cieľom nácvik bezpečných manévrov a protivzdušnej obrany, informuje de.euronews.com. Operácia je naplánovaná na január a február. Celkovo má byť nasadených 140... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Faux pas alebo zámer?

Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková najprv začiatkom januára pricestovala na nástupnícku návštevu Kyjeva a až potom do Moskvy, kde sa stretla s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Schröder ocenil Baerbockovej jasné „nie" dodávkam zbraní na Ukrajinu. To treba rešpektovať. Poukázal však na jej „prešľap“, ktorým bol jej let do Ruska cez Kyjev. Tomu sa mohla vyhnúť, podotkol bývalý líder SPD. „Ale to je otázka štýlu.“ – dodal.

Exkancelár obhajoval odmietnutie Nemecka dodávať zbrane Ukrajine a jednoznačne sa postavil proti ukrajinskej kritike. „Veľmi dúfam, že sa to konečne zastaví," - pokračoval Schröder.

Vojna sa zdá byť bližšie ako kedykoľvek predtým (VIDEO)
Stály predstaviteľ Ruska pri EÚ Vladimir Čižov poskytol v Bruseli rozhovor redaktorke Euronews Efi Koutsokostej o najnovšom vývoji. Diplomatické rokovania medzi Ruskom a Západom pokračujú na najvyššej úrovni, ale napätie pretrváva. Rusko... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Žiadne nemecké zbrane

Kancelár Olaf Scholz (SPD) a ministerka zahraničných vecí Baerbocková jasne odmietli dodávky smrtiacich zbraní na Ukrajinu. Kyjev to ostro kritizoval. Tamojšia vláda okrem iného žiada od Nemecka vojnové lode a systémy protivzdušnej obrany.

Je to reakcia na manévre NATO!

Schröder považuje rozmiestnenie ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou za reakciu na manévre NATO v pobaltských štátoch a v Poľsku. „Samozrejme, že to má vplyv na myslenie a analýzu hrozieb v samotnom Rusku," - povedal. Dodal, že to treba zohľadniť pri hľadaní rovnováhy s Ruskom.

Je Nemecko spoľahlivým partnerom? Krajina sa zmieta v ukrajinskej kríze a NIČÍ SI POVESŤ
Nemecký kancelár Olaf Scholz pridlho váhal, ako sa postaviť k ukrajinskej kríze a ukázať jasnú líniu voči Rusku. Nemeckí diplomati, ale aj východoeurópske krajiny neskrývajú sklamanie, píše gmx.net. Prvýkrát od začiatku krízy v súvislosti s... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Inváziu neočakáva

Bývalý kancelár neočakáva ruskú inváziu na Ukrajinu. „Tomu neverím. A tiež neverím, že ruské vedenie môže a má záujem vojensky zasiahnuť na Ukrajine."

Schröder ako sprostredkovateľ?

Na otázku, či by bol ochotný prebrať úlohu sprostredkovateľa v konflikte na Ukrajine vzhľadom na svoje priateľstvo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, Schröder odpovedal, že prezident USA, francúzsky prezident a nemecký kancelár sú pri tom. „Niekto s osobnými konexiami naozaj nemôže pomôcť. Zodpovední ľudia to musia urobiť sami, inak z toho nič nebude."

Šándor o ruskom útoku na Kyjev: Načo by Putinovi bola rozvrátená Ukrajina?
Nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusi chystali na útok! V rozhovore pre české Parlamentní Listy to uviedol náčelník vojenského spravodajstva a generál v zálohe Andor Šándor. Humbuk okolo celej veci pričíta domácim problémom Joea Bidena a Borisa... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Blízky priateľ Putina

Schröder sa priatelí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom už od čias, keď bol kancelárom (1998 až 2005). Zastáva tiež vedúce funkcie v projektoch plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2. Je predsedom výboru akcionárov spoločnosti Nord Stream AG a predsedom predstavenstva spoločnosti Nord Stream 2 AG. Oba plynovody vedú popod Baltské more a spájajú Rusko a Nemecko, uzatvára gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Joachim Becker: Vystúpenie z tieňa USA, zastavenie rozširovania NATO na východ a špirály sankcií proti Rusku
Komentár Joachima Beckera (Pravda) Západné vlády a médiá podnecujú vojnovú hystériu. Raz sa hovorí, že Rusko plánuje útok na Ukrajinu. Potom sa britské spravodajské kruhy zmienia, že Rusko v susednej krajine plánuje prevrat. Pritom presvedčivé... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.