Pozor na zámienku pre ruský útok! Pohľad diplomata (VIDEO)
27 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V ukrajinskej kríze sa fronty medzi Ruskom a USA naďalej zostrujú. Veľká Británia a NATO už rozhodli o ďalšej vojenskej podpore Ukrajiny, zatiaľ čo Nemecko ustúpilo a spolieha sa na sankcie, píše de.euronews.com.

Nemecko by sa malo podriadiť

„Nemecko sa musí podriadiť hospodárskym sankciám, obchoduje s Ruskom nielen s plynom, ale aj s technológiami a tovarom. Ak Nemecko bude postupovať správne, urobí to na Kremeľ oveľa väčší dojem.“ -  vyhlásil diplomat Jamie Shea, bývalý asistent generálneho tajomníka pre nové bezpečnostné výzvy v centrále NATO v Bruseli.

„Olaf Scholz našťastie potvrdil, že je pripravený zahrnúť plynovod Nord Stream 2 do balíka sankcií. To je najdôležitejšie, pretože ide o mimoriadne dôležitý budúci zdroj príjmov pre Rusko.“ – zdôraznil ďalej Shea.

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nastúpiť by mala diplomacia

Od roku 2014, od ruskej anexie Krymu, ukrajinská armáda bojuje proti proruským separatistom v Donbase na východe krajiny. Konflikt s Ruskom má niekoľko úrovní a aj tu by sa mohla uplatniť diplomacia.

A aký je názor Jamie Sheau? Rozhovory v normandskom formáte s Rusmi, Ukrajincami a Nemcami by mohli Putinovi povedať: „Dobre, poďme dosiahnuť pokrok v Donbase. Hľadajme politické riešenie."

Putin neustále kritizuje zmrazenie procesu v súvislosti s právami tamojšieho rusky hovoriaceho obyvateľstva. Nie je z toho nadšený. Takže ak sa v tejto veci pohneme, tvrdí diplomat, Putin by mohol povedať, dobre, niečo som získal tým, že som tento proces obnovil, teraz môžem zastaviť všetky tie vojenské pózy.

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor na zámienku pre ruský útok!

Viaceré krajiny NATO chcú posilniť svoju armádu vo východnej Európe, iné chcú dodávať zbrane. Vláda USA uviedla do zvýšenej pohotovosti približne 8 500 vojakov.

Diplomat Shea na margo toho povedal: „Trik spočíva v tom, že musíte byť pripravení brániť svoje územie, ale nie nevyhnutne okamžite vyslať vojsko. Nikto nechce poskytnúť zámienku pre ruský útok.“

Ako ďalej dodal, Putin nesmie mať žiadnu zámienku na tvrdenie, že bráni Rusko pred hrozbou. Preto bude veľmi dôležité nájsť správnu rovnováhu, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

„Protiveľmocenský komplex“ Slovákov (Peter Weiss)
Názor Petra Weissa (Pravda) Pozorujúc dianie okolo Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) som si spomenul na výsledky medzinárodného výskumu Transatlantické trendy z roku 2004, píše bývalý politik a diplomat Peter Weiss v článku... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.