Hovorí sa o sankciách priamo proti Putinovi. Ďalšie ruské manévre: v Arktíde! (VIDEO)
27 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V konflikte medzi Ruskom a Západom sa stupňujú výhražné gestá. Kremeľ oznámil rýchlu odvetu, ak Západ neposkytne bezpečnostné záruky, ako Moskva požadovala. Ruská armáda avizovala nové vojenské manévre vrátane manévrov ruskej Severnej flotily v Arktíde, informuje de.euronews.com.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v moskovskom parlamente vyhlásil: „Ak nedôjde ku konštruktívnej reakcii a Západ bude pokračovať vo svojom agresívnom kurze, Moskva, ako už viackrát povedal prezident Putin, prijme potrebné odvetné opatrenia."

Po USA ani Veľká Británia nevylúčila priame sankcie voči Vladimírovi Putinovi v prípade eskalácie situácie. Británia je jednou z krajín NATO, ktoré poskytujú Ukrajine vojenskú podporu.

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Londýn: „Vážne dôsledky“

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v televíznom rozhovore uviedla: „Dodávame obranné zbrane. Poskytujeme hospodársku podporu a naliehame na Rusko, aby sa zdržalo invázie. A my im jasne dávame najavo, že ak by to urobili, malo by to pre Rusko vážne hospodárske dôsledky."

Trussová už pred rozhovorom na Twitteri jasne zdôraznila, že britská vláda stojí na strane Ukrajiny.

Nezhody v NATO: Aký je vlastne postoj Nemecka k Rusku? (VIDEO)
„V Nemecku je hlboko zakorenená snaha upokojiť Rusko, nájsť preň ospravedlnenie,“ – cituje experta na východnú Európu de.euronews.com. Rusko bolo dobyvateľom, aj osloboditeľom Nemecká a ruská história sú úzko prepojené. Ukazuje to aj Pamätník... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ruský podpredseda vlády Dmitrij Kozak sa v Paríži zúčastnil na rokovaniach v normandskom formáte. Prítomní boli zástupcovia  Ukrajiny, Francúzska a Nemecka. Ide o prvé stretnutie predstaviteľov Ruska a Ukrajiny od začiatku súčasného napätia medzi krajinami.

Neplnenie Minskej dohody

Moskva obviňuje Ukrajinu z neplnenia mierového plánu z Minska, ktorý bol dohodnutý v roku 2015 za sprostredkovania Nemecka a Francúzska. Ruská vláda v Paríži vyjadrila aj svoje znepokojenie nad vývojom v rusko-ukrajinskom pohraničí.

Ukrajinský vyjednávač Andrij Jermak pred stretnutím v Paríži povedal, že ho v podstate teší, že sa obnoví normandský formát. Zároveň však dodal: „Minské dohody budeme plniť výlučne v záujme Ukrajiny.

(Medzititulky red. HD.)

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.