Nezhody v NATO: Aký je vlastne postoj Nemecka k Rusku? (VIDEO)
26 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

„V Nemecku je hlboko zakorenená snaha upokojiť Rusko, nájsť preň ospravedlnenie,“ – cituje experta na východnú Európu de.euronews.com.

Rusko bolo dobyvateľom, aj osloboditeľom

Nemecká a ruská história sú úzko prepojené. Ukazuje to aj Pamätník padlým vojakom Červenej armády v Berlíne. Pochovaných je tu 7 000 vojakov. V nemeckom hlavnom meste pripomínajú: Rusko bolo dobyvateľom, ale aj osloboditeľom od národného socializmu.

Snaha nájsť ospravedlnenie

To má vplyv aj dnes, vrátane súčasného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, hovorí Sergej Sumlennyj, expert na východnú Európu a bývalý šéf Nadácie Heinricha Bölla v Kyjeve: „V Nemecku je hlboko zakorenená snaha upokojiť Rusko, nájsť preň ospravedlnenie. A ignorovať krajiny, ktoré Nemecko nazýva menej dôležitými krajinami, teda štáty medzi Nemeckom a Ruskom."

Nemecko ohrozuje svoju dôveryhodnosť: Prečo odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu a nemá jasný postoj k Rusku? (Fabian Busch)
Názor Fabiana Buscha (GMX) Ako by mal Západ reagovať na eskaláciu ukrajinskej krízy? Na túto otázku neexistuje v Berlíne jednoznačná odpoveď. V nemeckej vládnej koalícii a v opozičnej CDU/CSU sa názory na dodávky zbraní alebo prípadné sankcie... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nemecko nechce dodávať zbrane Ukrajine

Na rozdiel od USA, Veľkej Británie a viacerých východoeurópskych štátov Nemecko nechce dodávať zbrane Ukrajine, čo na Ukrajine vyvoláva pobúrenie. Pod paľbou kritiky je aj prístup Nemecka k plynovodu Nord Stream 2. Podľa Sumlennyho z nezhôd ťaží najmä Rusko: „Moskva miluje, keď je NATO nejednotné, pretože to je cieľom Moskvy."

USA uviedli 8 500 vojakov do stavu zvýšenej pohotovosti. Zvažujú presun do Európy
Spojené štáty zvažujú presun vojenských jednotiek do Európy v súvislosti s napätím vo vzťahoch s Ruskom. Tento krok je „jasným signálom Putinovi", píše nemecký Der Tagesspiegel. V reakcii na eskalujúcu ukrajinskú krízu vláda USA uviedla, že v... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Všetko možné, len nie jednota

Nemecký kancelár, ministerky zahraničných vecí a obrany sa jasne postavili proti dodávkam zbraní. Nemecko podľa nich nedodáva smrtiace zbrane do konfliktných oblastí. FDP však zvažuje prehodnotenie tohto stanoviska.

Aj v prípade Nordstream 2 je medzi partnermi v Berlíne všetko možné, len nie jednota. Stefan Meister z Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy hovorí, že neexistuje jednotný nemecký postoj k Rusku: „Ministerka zahraničných vecí hovorí jednu vec, frakcia SDP hovorí veľa iných vecí a kancelár tiež niečo hovorí. V skutočnosti však nie je úplne jasné, aká je pozícia Nemecka,“ – dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Praha sľubuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Napäté vzťahy s Moskvou (VIDEO)
V súvislosti s rastúcim napätím na ukrajinsko-ruských hraniciach je Česká republika pripravená podporiť Ukrajinu zbraňami. Vláda v Prahe tak nasleduje rozhodnutia troch pobaltských republík, píše de.euronews.com. V rozhovore pre Euronews nový... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.