Joachim Becker: Vystúpenie z tieňa USA, zastavenie rozširovania NATO na východ a špirály sankcií proti Rusku
28 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Joachima Beckera (Pravda)

Západné vlády a médiá podnecujú vojnovú hystériu. Raz sa hovorí, že Rusko plánuje útok na Ukrajinu. Potom sa britské spravodajské kruhy zmienia, že Rusko v susednej krajine plánuje prevrat. Pritom presvedčivé odôvodnenia plánov ruskej agresie neudáva nikto. Podobná vojnová hystéria sa naposledy šírila pred vojnou v Iraku. V tom čase sa ako o dôvodoch útoku fantazírovalo o údajnej držbe zbraní hromadného ničenia, píše Joachim Becker, profesor na Ekonomickej univerzite vo Viedni, v článku Za koniec konfrontačnej politiky, uverejnenom v denníku Pravda.

Krajiny ako Rusko, Čína – a vtedy v malom aj Irak – narúšajú západné, najmä severoamerické predstavy o unipolárnom svetovom usporiadaní, ktorému dominujú USA. Polarizačné kampane proti nepopulárnym mocnostiam majú zároveň disciplinovať západné krajiny, ktoré sa usilujú o dobré vzťahy aj s druhou stranou, konštatuje v článku Joachim Becker.

Každý si hrá svoje hry
Komentár Juraja Draxlera (Facebook) O čo ide na Ukrajine? - Je to jednoduché, až triviálne. Obludné je to, ako sa celkom jednoduchý obraz snaží kriviť masívna propaganda. Rusko nemôže dopustiť, aby sa z Ukrajiny stalo vojensky nepriateľské územie.... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nord Stream 2 v centre verbálnej eskalácie

V aktuálne rozvírenej protiruskej vojnovej hystérii hrá rolu predovšetkým tento aspekt. Pretože (zatiaľ) verbálna eskalácia konfliktu súvisí s dokončením plynovodu Nord Stream 2. Nemecko (a nepriamo aj ďalšie krajiny EÚ) by sa tak napojilo priamo na ruskú plynovodnú sieť a novovybudované ložiská plynu bez toho, že by bol nutný tranzit cez Ukrajinu alebo Bielorusko.

Pre vládu USA, ktorá by dala prednosť dodávkam plynu z USA, je tento projekt dlhodobo tŕňom v oku a zo všetkých síl mu bráni. Západné krajiny však v súčasnej polarizácii stavajú aj nástupnícke sovietske štáty pred rozhodovanie medzi mlynskými kameňmi Západu (NATO alebo EÚ) a Ruska.

Zastavenie rozširovania NATO na východ

Podľa Joachima Beckera je pre uvoľnenie napätia v regióne je nevyhnutné zastaviť rozširovanie NATO na východ. Európske krajiny, ktoré sú členmi aliancie, by za to mali viesť kampaň – áno, aj proti USA, dodáva profesor.

V takomto vyhranení už nie je záujem predpokladať v európskych postsovietskych štátoch neutrálnejšie postoje, ktoré by si zakladali na dobrých vzťahoch s obomi stranami. To oslabuje aj ich vnútornú súdržnosť, pretože v nich často, najmä na Ukrajine, žijú početné po rusky hovoriace menšiny. Ako ďalej poznamenáva Joachim Becker, podiel na tejto polarizácii má aj ruská politika, ktorá zápasí s nezávislosťou postsovietskych štátov.

Nemecko ohrozuje svoju dôveryhodnosť: Prečo odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu a nemá jasný postoj k Rusku? (Fabian Busch)
Názor Fabiana Buscha (GMX) Ako by mal Západ reagovať na eskaláciu ukrajinskej krízy? Na túto otázku neexistuje v Berlíne jednoznačná odpoveď. V nemeckej vládnej koalícii a v opozičnej CDU/CSU sa názory na dodávky zbraní alebo prípadné sankcie... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V spoločnom dome malo byť aj Rusko

Po skončení štátneho socializmu a konkurencie systémov takejto konfrontácii hneď nič nenasvedčovalo. Už počas perestrojky sa hovorilo o vízii spoločného domu v Európe – a to vrátane Sovietskeho zväzu/Ruska. Západoeurópske krajiny ako Nemecko, Taliansko alebo Rakúsko, ktoré mali so ZSSR už vtedy úzke ekonomické väzby, najmä v energetike, videli v spolupráci s Ruskom nové možnosti.

O kooperatívny vzťah so západnými krajinami mala záujem nielen vláda Borisa Jeľcina, ale spočiatku aj vláda Vladimíra Putina. S hospodárskou a politickou konsolidáciou Ruska z konca 90-tych rokov však ruská vláda trvala na princípe rovnosti. V období pred irackou vojnou sa vlády Nemecka, Francúzska a Ruska ocitli na strane vojnových odporcov, ktorí sa politicky postavili proti plánom vojnovej aliancie vedenej USA. A z dobrého dôvodu, dodáva Joachim Becker.

USA presadzovali polarizáciu v postsovietskom priestore

Podľa USA a ich najbližších spojencov tak Nemecko a Francúzsko prekročili červenú čiaru. USA si neželali dobré vzťahy medzi západoeurópskymi krajinami a Ruskom a presadzovali silnejšiu polarizáciu v postsovietskom priestore.

V postsovietskych krajinách podporovali tzv. „prozápadné“ sily. Sociálne protesty proti zlej sociálno-ekonomickej situácii, oligarchickým štruktúram a do istej miery aj zahraničnopolitickej orientácii umožnili v rokoch 2003 až 2005 týmto „prozápadným silám“ prevziať vládu v rôznych krajinách vrátane Ukrajiny. Zmenili zahraničnopolitickú orientáciu, nie však oligarchickú situáciu.

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Gruzínsky konflikt s Ruskom

Ako ďalej pripomína Joachim Becker, v roku 2008 vyvolala „prozápadná“ gruzínska vláda prvý vojenský konflikt s Ruskom. V tom istom roku sa Nemecko a Francúzsko postavili proti Akčnému plánu členstva v NATO pre Ukrajinu a Gruzínsko, ale nepodarilo sa im zmiesť zo stola expanziu NATO na východ. Toto bol posledný jasný postoj západoeurópskych krajín proti politicko-vojenskému ťahu na východ (Drang nach Osten) a za vytvorenie kooperatívneho vzťahu s Ruskom.

Ukrajina stratila rovnováhu

Ďalšie kroky v rozširovaní západnej sféry vplyvu prišli z EÚ. V rámci politiky východného partnerstva navrhla európskym nástupníckym štátom Sovietskeho zväzu asociačné dohody, ktoré im dali na výber medzi užšími väzbami na EÚ a na Rusko, dopĺňa Joachim Becker. V dôsledku toho Ukrajina stratila svoju vonkajšiu (a vnútornú) rovnováhu. Janukovyčova vláda, označovaná ako „proruská“, dohodu pôvodne schválila, pravdepodobne preto, že to bolo v záujme s ním spojených oligarchov.

Keď Rusko vyvinulo tlak a zvýraznili sa tak nepriaznivé dôsledky dohody pre ukrajinskú ekonomiku, Janukovyč svoj postoj krátko pred plánovaným podpisom zmluvy revidoval. Nasledovali masové protesty a vo februári 2014 bola zvrhnutá vláda. Nová vláda otočila na západ – a takmer okamžite prijala jazykový zákon zameraný proti po rusky hovoriacej menšine.

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Anexia Krymu a dva medzinárodne neuznané „štáty“

Reakcie Ruska, ale aj síl na Ukrajine, boli rýchle, konštatuje Joachim Becker. Polovojenské sily obsadili Krym, kde sa nachádzala aj ruská námorná základňa. V narýchlo naplánovanom referende sa hlasovalo o pripojení k Rusku, ktoré sa následne uskutočnilo. V Donbase separatistické sily podporované Ruskom odštiepili jeden z najdôležitejších priemyselných regiónov Ukrajiny a vytvorili dva medzinárodne neuznané kvázištáty.

Západné krajiny reagovali schválením ekonomických sankcií proti Rusku. Nemecko a Francúzsko však aspoň s Ruskom a s Ukrajinou vyvinuli formát dialógu a kroky k politickému riešeniu v Donbase. Tam by sa vojenský konflikt mohol výrazne obmedziť. Ukrajinská vláda však blokuje dohodnuté kroky smerujúce k politickému riešeniu. Na Ukrajine a v Rusku viedli konflikty k vnútornému zostreniu napätia a zvýšenému nacionalizmu.

Hovorí sa o sankciách priamo proti Putinovi. Ďalšie ruské manévre: v Arktíde! (VIDEO)
V konflikte medzi Ruskom a Západom sa stupňujú výhražné gestá. Kremeľ oznámil rýchlu odvetu, ak Západ neposkytne bezpečnostné záruky, ako Moskva požadovala. Ruská armáda avizovala nové vojenské manévre vrátane manévrov ruskej Severnej flotily v... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zastavenie špirály sankcií voči Rusku

Je potrebné vychádzať z logiky eskalácie živenej západnými krajinami. Dôležitým krokom by v tom boli rokovania o kontrole zbrojenia, o ktorých sa v súčasnosti diskutuje medzi USA a Ruskom.

Podľa profesora Beckera pre uvoľnenie napätia v regióne je nevyhnutné zastaviť rozširovanie NATO na východ. Európske krajiny, ktoré sú členmi aliancie, by za to mali viesť kampaň – áno, aj proti USA. Zahraničnopoliticky neutrálny štatút by mohol tiež vnútorne skonsolidovať niektoré postsovietske štáty. Špirála sankcií proti Rusku by sa mala zastaviť aj v EÚ – a mali by sa podniknúť kroky smerom ku konštruktívnejšiemu vzťahu.

To znamená vystúpiť z tieňa USA. Ak sa totiž bude situácia ďalej vyhrocovať, obrovské škody utrpí nielen Ukrajina, ale aj krajiny EÚ. Na to stačí pohľad na mapu, dodáva na záver Joachim Becker.

(Medzititulky red. HD.)

„Protiveľmocenský komplex“ Slovákov (Peter Weiss)
Názor Petra Weissa (Pravda) Pozorujúc dianie okolo Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) som si spomenul na výsledky medzinárodného výskumu Transatlantické trendy z roku 2004, píše bývalý politik a diplomat Peter Weiss v článku... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.