Bulharsko mobilizuje armádu. KTO mu chce poslať vojenské lode a stíhačky? (VIDEO)
28 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Bulharsko chce predovšetkým na diplomatickej úrovni prispieť k riešeniu konfliktu na Ukrajine a napätia medzi Ruskom a NATO, ale zároveň podľa vlády v Sofii pripravuje svojich vojakov - na obranu, informuje de.euronews.com.

Bude sa spoliehať na bulharské jednotky a bulharské vedenie

Bulharský premiér Kiril Petkov povedal: „Vláda sa rozhodla uprednostniť stratégiu Bulharska na deeskaláciu napätia a využiť všetky diplomatické prostriedky na vyriešenie tohto konfliktu. Naša obranná stratégia sa však bude opierať o bulharskú armádu. To znamená - bulharské jednotky a bulharské vojenské vedenie."

Vyšlú Španielsko a Holandsko na bulharské územie lode a stíhačky?

Oznámenie bulharskej vlády prišlo na pozadí správ, že Španielsko a Holandsko majú v úmysle vyslať na bulharské územie lode a stíhačky. Predseda vlády, ani minister obrany sa však k tomu nevyjadrili. Vzhľadom na rastúce napätie sú ľudia v tejto otázke rozdelení ako nikdy predtým.

Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com. Vyšší stupeň pohotovosti armády V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Nepáči a mi, že v Čiernom mori sú cudzie lode“

Muž na ulici v Sofii hovorí: „Sme členom NATO, ale nepáči sa mi, že v Čiernom mori sú tieto cudzie lode. Ale asi sa s tým musíme zmieriť."

Ďalší sa pýta: „Čo robia Američania v Čiernom mori? Vážne. Zničili celú Áziu, či nie? - Irán, Irak a ďalšie krajiny."

„Chceme mier a pripravujeme sa na vojnu“

Olena Kotseva je Ukrajinka, ktorá žije v Bulharsku už viac ako 40 rokov. S obavami sleduje správy zo svojej vlasti. Tvrdí, že jej krajina je od roku 2014 vo vojne s Ruskom.

„Chceme mier, ale pripravujeme sa na vojnu. Manžel mojej netere sa vrátil z frontu bez nôh. Spýtala som sa ho: „Nebojíš sa?" Odpovedal: „Prečo by som mal ? Sme tam doma. To je naša vlasť. Ak to bude potrebné, opäť vezmem pušku a budem brániť krajinu."

Olena Kotseva dúfa v diplomatické riešenie, aby sa nikto nemusel chopiť zbraní.

Bulharsko je členom NATO od roku 2004, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Švédi upozorňujú na zvýšenú aktivitu Rusov v Baltskom mori
Švédske ozbrojené sily v poslednom čase zaznamenali zvýšenú ruskú aktivitu v Baltskom mori. Švédska armáda preto zvyšuje svoju pripravenosť, píše portál novinky.cz. Podľa generála švédskej armády Leifa Michaela Claessona to ale ešte nemusí... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.