Šándor o ruskom útoku na Kyjev: Načo by Putinovi bola rozvrátená Ukrajina?
27 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusi chystali na útok! V rozhovore pre české Parlamentní Listy to uviedol náčelník vojenského spravodajstva a generál v zálohe Andor Šándor. Humbuk okolo celej veci pričíta domácim problémom Joea Bidena a Borisa Johnsona.

Putin nestojí o plnú inváziu na Ukrajinu

Od novembra sa stále viac hovorí o napätí medzi Ruskom a Ukrajinou. Nemecku je vyčítané, že zdržiava dodávky zbraní na Ukrajinu, a tí, ktorí chcú brániť Ukrajinu, nariekajú, že západné štáty sa Ruska toľko neboja, zatiaľ čo tie východné s tým majú skúsenosť.

Ruské vojská sú síce sústredené pri hraniciach s Ukrajinou, ale sú ďaleko od základní a nič nenasvedčuje tomu, že by sa chystali na útok, všimol si Šándor.

„Keby boli skutočne pravdivé tvrdenia o tom, že Rusko skutočne chce napadnúť juhovýchodnú Ukrajinu, alebo dokonca obsadiť celú Ukrajinu, ako tvrdí britské ministerstvo obrany, potom by postoj Nemecka bol taký, ako sa ozýva – že podkopáva spojenectvo a solidaritu. Problém však je, či to, čo nám predstierajú západné médiá, k čomu sa tiež pridáva množstvo politikov u nás, je pravda. A to my nevieme,“ upozornil generál Andor Šándor.

Zdržanlivý postoj Nemecka

„Nemecko má zdržanlivý postoj, pretože je v hre viac vecí. Prvá je psychologický aspekt toho, že Nemecko by sa blížilo vojenskej konfrontácii s Ruskom. Reminiscencia druhej svetovej vojny je úplne namieste," konštatuje generál.

Belousovová naložila Matovičovi: TOTO môže povedať len neschopné, cynické a bezcitné hovädo!
Voľby sa skončili, na sľuby zabudnite! Presne toto si myslí o postupoch predsedu najsilnejšej koaličnej strany a expremiéra Igora Matoviča bývalá národniarka a politička Anna Belousovová. Vo svojom statuse na sociálnej sieti mu to poriadne... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Druhý fakt podľa neho je – a kancelár Scholz to povedal jasne – že Nord Stream 2 nie je otázka politická, ale hospodárska. Nemci nechcú prísť o plyn, ktorým chcú sanovať svoju zelenú politiku, pokiaľ ide o odstavenie jadrových elektrární a koniec uhlia. Na druhú stranu Nemci povedali, že pokiaľ padne výstrel, končí Nord Stream 2. Toto Rusi veľmi dobre vedia, domnieva sa Šándor.

Určitú neblahú historickú skúsenosť s Ruskom, respektíve Sovietskym zväzom, majú nielen štáty Pobaltia, ale aj práve Ukrajina.

Všetci by sa mali upokojiť

„Nejde len o rok 2014, kedy Rusi anektovali Krym, ale aj pred druhou svetovou vojnou, kedy Stalin brutálne Ukrajinu drancoval. Potom je tu historická skúsenosť Poľska, ktorá je nemalá a nijako žiarivá. Treba však povedať, že poľská hystéria je prehnaná. Deklaroval by som ju na jednom fakte – v roku 2014 vyhlásil poľský minister zahraničných vecí Sikorski, že mu volal Putin a povedal mu, že keď bude chcieť, tak do dvoch týždňov je v Kyjeve. Potom Sikorski priznal, že si to vymyslel,“ pripomenul generál.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/27/nato-nastupuje-rusko-odpoveda-video

„Všetky strany by sa mali upokojiť. Ako Rusi, tak aj Západ, pretože konflikt na juhovýchodnej Ukrajine, do ktorého by NATO určite nezasiahlo, by mal ďalekosiahle dopady minimálne na Európu, Českú republiku a Slovensko nevynímajúc,“ je si vedomý Šándor.

Boli by to krvavé boje a Rusi by získali rozvrátenú krajinu

Už mesiace počúvame, že sa Putin pripravuje na inváziu na Ukrajinu. Aký to však dáva zmysel z vojenského hľadiska? Stojí mu to naozaj za to?

„Zmysel to nedáva žiadny. Keby Rusko chcelo zabrať juhovýchodnú Ukrajinu, mohlo to urobiť už dávno a nikdy nič také nevykazovalo. Všetci tí, čo čítajú satelitné snímky a rozumejú tomu, musia dobre vedieť, v akom rozložení ruská armáda na tej hranici je. Ako ďaleko sú od svojich domovských posádok, či sa budujú nejaké medzisklady na zásobovanie, čo by vykazovalo známky nejakého konfliktu,"vysvetľuje odborník.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/26/rusko-sa-dockalo-pisomnej-odpovede

"Keď sa pozerám na tých málo snímok, ktoré vidíme, ruská armáda ani nie je rozmiestnená takzvane mimo boja. Je zoradená akoby na nástupišti." Podľa Šándora to nevykazuje žiadny prvok toho, že by bola pripravená na útok tak, aby zaútočila na juhovýchodnú Ukrajinu. Na druhej strane by nebolo zase také zložité, aby sa do tejto situácie pretransformovala.

Z vojenského hľadiska to nedáva zmysel

Útočiť z Bieloruska s počtom vojakov, ktorý sa tam nachádza, tak aby šli na Kyjev a takzvane zovreli v kliešťach Ukrajinu, z vojenského hľadiska nedáva zmysel. "Ukrajina je veľká krajina a určite by sa západ Ukrajiny bránil veľmi vehementne,“ je presvedčený.

„Rusi si tiež veľmi dobre pamätajú, aké veľké partizánske hnutie pôsobilo na Ukrajine počas druhej svetovej vojny v tyle nemeckej armády, ale niektorí bojovali aj proti Červenej armáde. Rusko veľmi dobre vie, že to nemôže urobiť, a hlavne aký by na to malo dôvod? To, že sa tu hrá vysoká hra o nervy, balansovanie na hrane, to je evidentné. Približovanie sa vojsk k sebe vždy povedie k zvyšovaniu napätia,“ konštatoval generál.

Nezhody v NATO: Aký je vlastne postoj Nemecka k Rusku? (VIDEO)
„V Nemecku je hlboko zakorenená snaha upokojiť Rusko, nájsť preň ospravedlnenie,“ – cituje experta na východnú Európu de.euronews.com. Rusko bolo dobyvateľom, aj osloboditeľom Nemecká a ruská história sú úzko prepojené. Ukazuje to aj Pamätník... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čo by tým Rusko získalo?

„Rozvrátenú krajinu, ktorú by muselo nejakým spôsobom stabilizovať. A zahraničná reakcia by bola taká, že by sa to nikomu neoplatilo. Nielen Rusom, ale aj Západu,“ uviedol.

Upozornil tiež na to, že v poslednom období vzrástla obchodná výmena medzi Spojenými štátmi a Ruskom. „Rusko sa stalo jedným z hlavných dodávateľov ropy do Spojených štátov kvôli tomu, že Američania uvalili embargo na venezuelskú ropu. Ľudia by mali vidieť, čo je politika a že za tou politikou je brutálne vidieť biznis. Vyhrotenie situácie do extrému považujem za nezodpovedné. Hrozí eskaláciou, ktorá by bola problematická pre kohokoľvek,“ povedal Šándor.

Slovenské školy v kóme! Ale nie kvôli omikronu, na vine je náš DIVNÝ systém!
A je to tu! Omikron zavítal na Slovensko v plnej sile a nešetrí ani deti z materských či základných škôl. A práve to predstavuje najväčší problém. Do 10 dní môžeme mať doma až štvrtinu populácie. Čo s tým? Analytici z Dáta bez pátosu varujú, že do... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Každá veľmoc je nervózna, keď sa k ich hranici približuje a posilňuje iná veľmoc

Podľa Šándora sa ukazuje, že súčasný bezpečnostný rámec v Európe úplne nevyhovuje, a je potrebné sa zamyslieť a zamerať na nejakú inú architektúru, ktorá urobí Európu bezpečnejšou.

"Myslím si, že pre Rusko je neprekonateľný fakt, že by sa Ukrajina či Gruzínsko stali členskými krajinami Severoatlantickej aliancie. Hoci je evidentné, že sa to nestane zajtra, je faktom, že spolupráca medzi Západom a Ukrajinou sa bude utužovať. A to bude Rusom vadiť. Každá veľmoc je nervózna, keď sa k ich hranici približuje a posilňuje iná veľmoc," varuje odborník.

"Môžeme viesť reči o tom, že nikto nemá právo nikomu do niečoho hovoriť, ale celý svet je o sférach vplyvu. Celá história o tomto je. Mali by sme svet vidieť realisticky,“ odporučil Šándor.

Zdražovanie ani zďaleka nekončí! Najnovšie si priplatíme aj za TOTO
Do peňaženky načrieme ešte hlbšie! Na vlnu zdražovania totiž nabiehajú aj operátori. Pozrite ktorí čo chystajú a či sa ti týka aj vás. Po drahších energiách, potravinách, palivách, elektronike, spotrebnom tovare, stavebných... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.