To má byť VTIP? - Berlín plánuje poslať Ukrajine 5 000 PRILIEB. Kyjev sa snaží o „dobrú náladu“: Máme všetko pod kontrolou (VIDEO)
29 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ruské jednotky začali vojenské cvičenie v Čiernom mori. Podľa ministerstva obrany je cieľom nácvik bezpečných manévrov a protivzdušnej obrany, informuje de.euronews.com.

Operácia je naplánovaná na január a február. Celkovo má byť nasadených 140 vojnových lodí, 60 lietadiel a 10 000 vojakov.

Ruské ministerstvo zároveň zverejnilo video, ktoré ukazuje vojenské vozidlá na ceste k odpaľovacím základniam na juhozápade krajiny - na hranici s Donbasom.

„Snažia sa o dobrú náladu“

Podľa korešpondentky Euronews Anelise Borgesovej sa vrcholní politici na Ukrajine snažia o „dobrú náladu“ a slovné „zmierňovanie“ hrozby ruských vojsk na svojich hraniciach. Ukrajinský minister zahraničných vecí napríklad vyhlási, že počet ruských vojakov pred ukrajinskými hranicami nestačí na útok. Prezident v Kyjeve zas zopakoval, že situácia je pod kontrolou.

Švédi upozorňujú na zvýšenú aktivitu Rusov v Baltskom mori
Švédske ozbrojené sily v poslednom čase zaznamenali zvýšenú ruskú aktivitu v Baltskom mori. Švédska armáda preto zvyšuje svoju pripravenosť, píše portál novinky.cz. Podľa generála švédskej armády Leifa Michaela Claessona to ale ešte nemusí... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rumuni by uvítali viac vojakov NATO

V susednom Rumunsku, ktoré je členom NATO a EÚ, rastú obavy z možnej hrozby invázie. Prezident Klaus Ioannis pripustil, že v prípade potreby uvíta väčšiu prítomnosť vojsk NATO.

5 000 vojenských prilieb

Ukrajina očakáva od Nemecka najmä vojnové lode a systémy protivzdušnej obrany, aby sa mohla brániť. Berlín sa však chce držať svojej predchádzajúcej línie. Prisľúbená však bola len dodávka 5 000 vojenských prilieb.

Podľa nemeckej ministerky obrany Christine Lambrechtovej Berlín nepošle do krízového regiónu smrtiace zbrane, pretože konflikt nechcú rozdúchavať.

Dodávka 5 000 prilieb zo strany Nemecka pre Ukrajinu má byť len symbolickým gestom. Kyjevský primátor Vitalij Kličko to označil za ZLÝ VTIP.

Jasná väčšina Nemcov je proti dodávkam nemeckých zbraní. V prieskume, ktorý uskutočnil inštitút pre výskum verejnej mienky YouGov, súhlasilo s postojom nemeckej vlády 59 percent opýtaných, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com. Vyšší stupeň pohotovosti armády V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.