EMA: Ochorenie miechy spôsobené vakcínami proti COVIDu-19
21 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Európska lieková agentúra (EMA) informuje o zriedkavom vedľajšom účinku dvoch vakcín proti COVIDu. Týka sa ochorenia miechy. Odporúča zmeniť  informácie v príbalovom letáku pri dotknutých vakcínach, informuje epochtimes.de.

EMA odporúča zmeniť informácie o výrobku pre dve vakcíny proti COVIDu-19. Dôvodom je upozornenie na zriedkavé ochorenie miechy - akútnu transverzálnu myelitídu (ATM) ako vedľajší účinok.

Nežiadúci účinok s neznámou frekvenciou

Ide o vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca a Janssen od Johnson & Johnson. Varovanie má obsahovať aj príbalový leták.  ATM sa tak má zahrnúť do profilu vakcíny ako nežiaduci účinok s neznámou frekvenciou.

Príčinná súvislosť medzi týmito dvoma vakcínami a ATM je „prinajmenšom odôvodnená", vysvetľuje Výbor pre bezpečnosť liekov a hodnotenie rizík (PRAC) agentúry EMA. Ten hodnotí bezpečnosť liekov.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

38 až 5 590 podozrivých prípadov

PRAC preskúmal informácie o hlásených prípadoch na celom svete v súvislosti s oboma vakcínami. Zahŕňalo to údaje z vedeckej literatúry, ako aj informácie z európskej databázy podozrení na nežiaduce účinky vakcín.

„Zdravotnícki pracovníci by si mali všímať príznaky a symptómy ATM, aby mohli včas diagnostikovať a poskytnúť podpornú starostlivosť a liečbu. Ľudia, ktorí dostali niektorú z týchto vakcín, by mali okamžite vyhľadať lekársku pomoc, ak sa u nich objavia príznaky tohto ochorenia," uviedla EMA.

Nemecko: Vyše 95-percentný podiel nákazy Omikronom u očkovaných
V najnovšej správe nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) sú zaujímavé údaje o tom, kto bol nakazený variantom Omikron. Výsledky zrkadlia poznatky aj z iných krajín, ako je Dánsko alebo Spojené kráľovstvo. Ako sa dalo očakávať, Omikron vytláča... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Aké sú príznaky?

Príznaky ATM môžu zahŕňať slabosť končatín, mravčenie, necitlivosť, bolesť alebo stratu pocitu bolesti či problémy s funkciou močového mechúra a čriev.

PRAC zaregistroval celkovo 38 prípadov podozrenia na ATM na celom svete. Z nich 25 sa týkalo Vaxzevrie, 13 Jansseu. EMA uviedla, že pri celosvetovom podaní približne 1,391 miliardy dávok vakcíny Vaxzevria a približne 33,5 milióna dávok vakcíny Janssen zostáva pomer prínosov a rizík týchto dvoch vakcín nezmenený.

Databáza EudraVigilance, ktorá zaznamenáva všetky možné nežiaduce účinky vakcín, eviduje k 10. januáru už 5 590 podozrivých prípadov ATM.

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nie je to prvé pridanie možných vedľajších účinkov

V decembri 2021 EMA odporučila zvážiť podanie posilňovacej dávky vakcíny Janssen u osôb nad 18 rokov najmenej dva mesiace po prvej dávke.

Výbor PRAC tiež 14. januára odporučil, aby sa informácie o lieku Vaxzevria opäť revidovali. To poukazuje na to, že po druhej dávke bolo hlásených menej prípadov trombózy s nedostatkom krvných doštičiek (TTS) ako po prvej dávke. TTS je zriedkavá a závažná porucha zrážania krvi spojená s nízkym počtom krvných doštičiek, dodáva epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Omikron je u 2- až 3-krát OČKOVANÝCH takmer 4-krát infekčnejší ako Delta
Objavujú sa aj štúdie, ktoré skúmajú výskyt infekcií Omikronom v rôznych prostrediach a v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi. Teraz je isté, že priebeh ochorenia Omikronom je oveľa neškodnejší než v prípade všetkých predchádzajúcich variantov.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.