„Protiveľmocenský komplex“ Slovákov (Peter Weiss)
20 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Petra Weissa (Pravda)

Pozorujúc dianie okolo Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) som si spomenul na výsledky medzinárodného výskumu Transatlantické trendy z roku 2004, píše bývalý politik a diplomat Peter Weiss v článku Rozpad zahraničnopolitického konsenzu, ktorý uverejnil denník Pravda.

Až 72 percent Slovákov vtedy nesúhlasilo s prístupom prezidenta G. W. Busha k medzinárodnej politike. Iba 22 percent bolo za. Priemer v ostatných zúčastnených štátoch EÚ bol 76 : 21 percentám. Preto po nezvolení Johna Kerryho za prezidenta zavládlo v EÚ veľké sklamanie, konštatuje Peter Weiss. Kvalifikovať to ako „primitívny antiamerikanizmus“, či už domáci, francúzsky, alebo nemecký, bolo smiešne.

Obranná dohoda s USA: NALEJME SI ČISTÉHO VÍNA ! (Marek Dobeš)  
Názor Mareka Dobeša (Pravda) Vojenská zmluva, ktorú má vláda USA záujem uzavrieť so Slovenskom, a ktorú slovenská vláda schválila (ešte je potrebná ratifikácia parlamentom), sa snaží posilniť geopolitický vplyv USA vo svete. USA nám ju... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Protiveľmocenský komplex“

Podľa výskumu je na Slovensku viac ako inde vyvinutý „protiveľmocenský reflex“. Až 57 percent respondentov si myslelo, že „žiadna krajina by nemala byť veľmocou.“ A 68 percent záporne odpovedalo na otázku „Do akej miery je žiaduce, aby USA uplatňovali svoje silné postavenie v medzinárodných záležitostiach?“ Opačný názor malo 21 percent.

Peter Weiss pripomína, že výskum Globsecu z roku 2021 ukázal, že na Slovensku chce byť súčasťou Západu 29 percent opýtaných, k Východu sa prikláňa 11 percent ľudí. Zvyšok preferuje zostať geopoliticky uprostred. Teda nič nové vo verejnej mienke, čo by bolo možné pripisovať opozícii.

Podľa prieskumu Globsecu z roku 2019 až 41 percent slovenských respondentov vnímalo USA ako hrozbu, Rusko iba 26 percent. Výskum z roku 2020 ukázal, že až 53 percent respondentov pokladalo USA za hrozbu a len 26 percent Rusko. Z 10 zapojených krajín bol protiamerický sentiment najsilnejší práve na Slovensku.

Slovensko sa stalo rukojemníkom svojej vlastnej voľby (Martin Makara)
Názor Martina Makaru (Pravda) Pohľad na výsledky posledných parlamentných volieb a aktuálnych údajov o dôvere verejnosti voči vláde naznačuje, že Slovensko sa stalo rukojemníkom svojej vlastnej voľby, konštatuje Martin Makara v komentári pod... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nelámať veci cez koleno

Ak je cieľom vzťah Slovákov k USA zlepšiť, a nie zhoršiť, minimálne však nepokaziť, píše ďalej Peter Weiss, v takejto verejnomienkovej situácii bolo treba pri príprave a prezentácii významnej a senzitívnej dohody postupovať premyslene, s citom a taktom. Nie lámať veci cez koleno.

Zodpovední politici sa nemôžu urážať, že väčšina spoločnosti nevníma amerických spojencov a DCA tak ako experti Globsecu alebo komentátori liberálnych médií.

S dôverou niekedy treba začať, a to aj za cenu drobných prešľapov (Oliver Bakoš)
Názor Olivera Bakoša (Pravda) Všetkých nesmierne prekvapilo nečakané zrušenie medzirezortnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, píše Oliver Bakoš vo svojom článku „Náhle obnovenie dôvery“, uverejnenom v denníku Pravda. Zrušenie už v... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nedostatok dôkladnej diskusie

Namiesto nálepkovania z antiamerikanizmu mala byť príprava dohody sprevádzaná opakovanými konzultáciami v parlamente, zdôrazňuje Peter Weiss. Pred predložením do vlády však neprešla dôkladnou diskusiou v zahraničnom a branno-bezpečnostnom výbore.

Schváliť dohodu predkladanú vládou s historicky najnižšou dôveryhodnosťou a v situácii, keď ju kritická masa občanov, právnických a politických elít bude pokladať za protiústavnú, je cesta k ďalšiemu dlhodobému poškodzovaniu našich vzťahov s USA.

P. Weiss: Cirkusové a vydieračské metódy robenia politiky vniesol do Národnej rady Igor Matovič
Známy bývalý politik a diplomat Peter Weiss sa v článku „Z krízy vládnutia nás nedostanú morálne apely“, uverejnenom v Pravde, zamýšľa nad sľubmi a „veľkými slovami“ vlády na začiatku roka. Zazneli apely na ľudskosť, svedomie, úctu, súdržnosť,... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ignorovanie verejnej mienky

Súčasná vláda dala najavo ignorovanie verejnej mienky aj tým, že medzirezortné pripomienkové konanie spustila tesne pred Vianocami s ukončením 4. januára, keď majú ľudia iné starosti ako politické diskusie.

Ako ďalej poukazuje Peter Weiss, zaobchádzanie s vážnymi pripomienkami štátnych orgánov a verejnosti, ktoré z konania vzišli, bolo sprevádzané často až nedôstojným spochybňovaním odbornosti a vecnej príslušnosti ich predkladateľov a politickým nálepkovaním nositeľov námietok proti textu DCA.

Skutočne relevantné verejné diskusie medzi zástupcami vlády a opozície sa uskutočnili až po schválení DCA vládou bez akceptovania pripomienok, aj tých, ktoré namietali jej rozpor s ústavou.

Elity sa roky učili, ktoré reformy sú „cool“, a ktorým je dobré tlieskať  (Juraj Draxler)
Názor Juraja Draxlera (Pravda) V uplynulom roku vládnej koalícii klesla popularita na historicky najnižšiu úroveň akejkoľvek slovenskej vlády v období samostatnosti. Nízka popularita však neznamená, že opozícia stále nemá svojich podporovateľov,... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Naivná viera, že naše záujmy budú vždy identické s americkými

Peter Weiss predpokladá, že DCA bude dlhodobým predmetom vnútropolitického zápasu a témou prezidentských i parlamentných volieb. Zo strany vládnych politikov absentuje uvedomenie si možnosti, že môžeme mať aj americkú administratívu, ktorá bude mať záujmy v rozpore s našimi a využívať slovenské územie na svoje ciele.

Jej predkladatelia idealisticky alebo naivne veria, že naše záujmy budú vždy identické s americkými. To všetko sú dôvody, aby prezidentka dala DCA preskúmať Ústavnom súdom, dodáva na záver Peter Weiss.

(Medzititulky red. HD.)

Z parlamentných strán sa stali „exkluzívne kluby“ a riadenie regiónov je na diaľkové ovládanie (Michal Kaliňák)
Názor Michala Kaliňáka (Pravda) Ak parlamentná väčšina z taktických dôvodov nezmení hlasovacie lístky pre jesenné spoločné komunálne a regionálne voľby, budeme ich môcť označiť za referendum o stranách. Kým samosprávne kraje si od spoločných... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.