Z parlamentných strán sa stali „exkluzívne kluby“ a riadenie regiónov je na diaľkové ovládanie (Michal Kaliňák)
15 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Michala Kaliňáka (Pravda)

Ak parlamentná väčšina z taktických dôvodov nezmení hlasovacie lístky pre jesenné spoločné komunálne a regionálne voľby, budeme ich môcť označiť za referendum o stranách. Kým samosprávne kraje si od spoločných volieb sľubujú vyššiu volebnú účasť, ktorá dosiaľ v ich silách nebola, určite platí, že komunál ich potiahne. Je však potrebné vnímať širšie súvislosti, píše Michal Kaliňák v komentári pod názvom Referendum o stranách, uverejnenom v denníku Pravda.

Strany ako „exkluzívne kluby“

Niet pochýb, že jeden volebný obvod pre parlamentné voľby vytvoril z parlamentných strán exkluzívne kluby, ktoré už dávno neplnia svoje mnohé spoločenské a vnútrostranícke funkcie. Centrály podľa svojej túžby, a nie regionálnych potrieb, obsadzujú kandidačné listiny, myslí si Michal Kaliňák.

V parlamente tak tolerujú poslancov s minimálnou legitimitou, keďže sľub neraz zložia, a mandát vykonávajú, poslanci so stovkami alebo pár tisíc preferenčnými krúžkami. Regióny nemajú adekvátne zastúpenie vzhľadom na počet obyvateľov. Náhradníci prichádzajú do parlamentu podľa poradia na kandidačnej listine, čo neraz ešte viac oslabuje zastúpenie krajov.

Od Matoviča nič zmysluplné čakať nemožno. Ľudia uverili dobrodruhom a pochabým avanturistom (Marián Repa)
Názor Mariána Repu (Pravda) Pred dvomi rokmi mali mnohí veľké očakávania a volili zmenu. Nádej, že sa veci pohnú dopredu, sa však veľmi rýchlo zmenila na obrovské sklamanie, konštatuje v článku Slovensko 2022: Keď chýba nádej, uverejnenom v... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Lojalita voči straníckej centrále je viac ako príslušnosť k regiónu

Aj to všetko sa podpísalo pod fakt, že regionálne rozdiely sa neriešia úspešne, že envirozáťaže pomáha riešiť až mediálny tlak, že o reformách sa dozvedáme z médií a nie od poslancov z regiónov. Lojalita voči centrále je viac ako príslušnosť k regiónu, poznamenáva ďalej Michal Kaliňák. To všetko sú známe fakty. Treba k nim však ešte zdôrazniť, že politické strany bez členov hľadajú cez sociálne siete členov volebných komisií a napríklad okresné volebné komisie, ktoré nie sú finančne ohodnotené, musia byť obsadené štátnymi úradníkmi, lebo regionálne stranícke štruktúry sa na to vykašľali.

Smiech cez slzy, alebo: Bude ešte horšie? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Bol rok 2021 len tichom pred búrkou? Igor Matovič opäť raz „nesklamal“. Po precitnutí zo zlého sna mnohí volali po okamžitom reparáte formou referenda či predčasných volieb. Napriek množstvu zozbieraných hlasov však... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Snaha „zakonzervovať“ stav

Podľa Michala Kaliňáka hlásiť sa k politickej značke je v komunálnych, aj regionálnych voľbách poriadny hendikep. Strany to vedia, ale v záujme udržania jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby nemajú snahu meniť veci. Práve naopak, potrebujú zakonzervovať stav, a neprekáža im ani to, že v samospráve prehrávajú. Hlavné je udržať podiel na moci výlučne na centrálnej úrovni.

Aj preto namiesto riešení omieľajú frázy a výhovorky, ako napríklad to, že strata záujmu o stranícku politiku je svetový trend, prípadne, že mnohí nezávislí kandidáti sú aj tak z ich košiara, akurát to hrajú na politických bezdomovcov, aby si zvýšili šance na úspech.

Kto by sa v regióne „obetoval“?

Pravda má však iný odtieň. Aj v straníckych štruktúrach existuje sklamanie a rozčarovanie, ktoré sa premieta do výsledkov dôvery voči stranám a vláde, zdôrazňuje Michal Kaliňák. Kto by sa v regióne „obetoval“, keď vie, že si v komunite straníckou príslušnosťou iba ublíži? Preto je lepšie sa izolovať a k značke nepriznávať.

Máme už to najhoršie za sebou? (Silvia Porubänová)
Názor Silvie Porubänovej (Pravda) Uznávaná sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva, verí, že Slovensko má to najhoršie už za sebou. Debaty o predčasných voľbách vníma ako politickú hru.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Referendum o straníckych značkách

Jesenné voľby by sme mohli vnímať aj ako referendum o straníckych značkách, ktoré sú v realite, mimo parlamentných chodieb, dole v regiónoch, viac príťažou ako výhodou. Aj to je vysvedčenie stranám, ktoré už tak dlho fungujú neštandardne, až to považujeme za samozrejmé, myslí si Michal Kaliňák.

Ak sa pozrieme na dlhší časový sled, teda aj na obdobie, keď stranícke štruktúry ešte reálne fungovali, už vtedy bolo zrejmé, že nezávislosť či politická bezpartajnosť znamenala, že kandidát ide do volebného ringu so svojím menom a príbehom, namiesto toho, aby dvíhal vlajku strany alebo neraz aj nelogickej koalície.

Budú deti obeťou riskantného rozhodnutia vlády? (Igor Daniš)
Názor Igora Daniša (Pravda) Deti sa po zimných prázdninách vracajú od 10. januára do školských lavíc. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a jeho stranícky šéf Richard Sulík si presadili svoje. Môže sa im to vypomstiť, pretože v tomto... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Centrály by mali začať vnímať realitu

Keďže parlamentné voľby máme o dva roky a sme v polčase volebného obdobia, stále je čas na to, aby pyšné centrály začali vnímať realitu. Decentralizovanej krajine ubližuje riadenie regiónov na diaľkové ovládanie. Slovensko dnes nepotrebuje revolúciu, ale je najvyšší čas na evolúciu, lebo prirodzený vývoj ukazuje, že kým spoločnosť je v pohybe, partaje chcú zostať v izolácii. Asi aj preto namiesto vízie neraz ponúkajú ilúzie. Ich hlavným motívom sa tak stáva iluzórny úspech, dodáva na záver svojho komentára Michal Kaliňák.

Michal Kaliňák je ústredným riaditeľom Kancelárie ZMOS a politológom

(Medzititulky red. HD.)

P. Weiss: Cirkusové a vydieračské metódy robenia politiky vniesol do Národnej rady Igor Matovič
Známy bývalý politik a diplomat Peter Weiss sa v článku „Z krízy vládnutia nás nedostanú morálne apely“, uverejnenom v Pravde, zamýšľa nad sľubmi a „veľkými slovami“ vlády na začiatku roka. Zazneli apely na ľudskosť, svedomie, úctu, súdržnosť,... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.