S dôverou niekedy treba začať, a to aj za cenu drobných prešľapov (Oliver Bakoš)
09 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Olivera Bakoša (Pravda)

Všetkých nesmierne prekvapilo nečakané zrušenie medzirezortnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, píše Oliver Bakoš vo svojom článku „Náhle obnovenie dôvery“, uverejnenom v denníku Pravda.

Zrušenie už v zárodku

K zrušeniu nespochybniteľne najdôležitejšieho článku nášho dlhodobého politického života už v zárodku totiž došlo napriek tomu, že pri činnosti onej skupiny išlo predovšetkým o našu komisiu, a navyše orientovanú v prvom rade na dôveru v náš (!) právny štát, upozorňuje ďalej Oliver Bakoš.

Covid natvrdo odhalil mizériu nášho zdravotníctva. Ide predsa o život!
Názor Petra Vala (Pravda) Udomácnil sa nám tu Covid. Čo s ním? Oveľa väčšiu, ba možno aj rozhodujúcu úlohu pri liečení by mali v prvom kontakte, prevencii a liečbe zohrať ambulantní a odborní lekári. Ich význam sa však zatláča do úzadia,... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nikomu neškodila

Skupina doteraz síce nikomu nijako neškodila, no podľa názoru jej zakladateľov, ktorými boli premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič, by istotne neškodilo ani trochu tej dôvery venovať štátu samotnému.

Mohla evokovať zreteľný konflikt záujmov

Komisia mohla síce, vzhľadom na celkové zameranie vlády a vôbec koalície vo vzťahu k štátu, evokovať zreteľný konflikt záujmov, poznamenáva Oliver Bakoš, no a o štát sa treba starať aj vtedy, keď sa to niekomu nepáči. Teda napríklad vtedy, keď je politika vlády v úplnom súlade s mimovládnymi organizáciami, alebo napríklad aj s riadiacimi orgánmi EÚ. Je to však mimoriadny prípad, keď sú vláda a vlastne i štát viac-menej úplne zbytočné, pretože napríklad komisárom EÚ prirodzene dôverujú úplne všetci. A to aj napriek ich niekedy pomerne neobvyklým názorom.

Elity sa roky učili, ktoré reformy sú „cool“, a ktorým je dobré tlieskať  (Juraj Draxler)
Názor Juraja Draxlera (Pravda) V uplynulom roku vládnej koalícii klesla popularita na historicky najnižšiu úroveň akejkoľvek slovenskej vlády v období samostatnosti. Nízka popularita však neznamená, že opozícia stále nemá svojich podporovateľov,... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Istotne tieto súvislosti nechápem celkom správne, dodáva Oliver Bakoš, ale komu by sa mohlo zdať zvláštne predvianočné odporúčanie Heleny Dalliovej, eurokomisárky pre rovnosť a sociálnej demokratky z Malty, o „nespomínaní“ Vianoc? Ako aj s radom iných odporúčaní. Z ohľaduplnosti k iným kultúram sa navyše malo upustiť aj od používania mien Mária a Jozef a namiesto nich by sa mali používať mená ako Malika a Julio. Podľa jazykových regulátorov v Bruseli je vraj používanie kresťanských mien neúnosné s ohľadom na príslušníkov iných náboženstiev.

Od Matoviča nič zmysluplné čakať nemožno. Ľudia uverili dobrodruhom a pochabým avanturistom (Marián Repa)
Názor Mariána Repu (Pravda) Pred dvomi rokmi mali mnohí veľké očakávania a volili zmenu. Nádej, že sa veci pohnú dopredu, sa však veľmi rýchlo zmenila na obrovské sklamanie, konštatuje v článku Slovensko 2022: Keď chýba nádej, uverejnenom v... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Oliver Bakoš chce veriť tomu, že mená Malika a Julio sa nepoužívajú v nijakých náboženstvách. Vystúpil proti tomu síce aj tajomník kardinála v Taliansku Pietro Parolin, no jedna naša europoslankyňa v Bruseli si hneď, podľa jej vyjadrenia v médiách, hrdo „nestihla“ kúpiť stromček, kapra a ani darčeky.

S dôverou niekedy treba začať, a to aj za cenu drobných prešľapov

Nuž s pokrokom i s dôverou niekedy treba začať, a to aj za cenu drobných prešľapov. O tom by vedel dlho hovoriť napríklad Joseph Jeffrey Hazelwood, kapitán ropného tankera Exxon Valdez, ako pripomína Oliver Bakoš, ktorý si navigáciu trochu spríjemňoval popíjaním vodky a potom úprimne dôveroval tomu, že pred sebou nemá Aljašku.

Budú deti obeťou riskantného rozhodnutia vlády? (Igor Daniš)
Názor Igora Daniša (Pravda) Deti sa po zimných prázdninách vracajú od 10. januára do školských lavíc. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a jeho stranícky šéf Richard Sulík si presadili svoje. Môže sa im to vypomstiť, pretože v tomto... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Niekedy je to totiž tak aj so štátom, keď ten štát pred sebou síce ľudskými zmyslami nevidíme, ale dôverovať mu treba aspoň pomocou nejakej skupiny dobrovoľníkov. A ako ďalej píše Oliver Bakoš v komentári pre denník Pravda, je o to smutnejšie, že výsledky práce skupiny na obnovu dôvery v právny štát sú nateraz tajné. A to podľa premiéra Hegera skupina takýchto šikovných návrhov na obnovu dôvery v právny štát vytvorila hneď rovno 17.

(Medzititulky red. HD.)

Máme už to najhoršie za sebou? (Silvia Porubänová)
Názor Silvie Porubänovej (Pravda) Uznávaná sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva, verí, že Slovensko má to najhoršie už za sebou. Debaty o predčasných voľbách vníma ako politickú hru.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.