Slovensko sa stalo rukojemníkom svojej vlastnej voľby (Martin Makara)
13 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Martina Makaru (Pravda)

Pohľad na výsledky posledných parlamentných volieb a aktuálnych údajov o dôvere verejnosti voči vláde naznačuje, že Slovensko sa stalo rukojemníkom svojej vlastnej voľby, konštatuje Martin Makara v komentári pod názvom Parlamentné voľby ako čakanie na Godota, uverejnenom v denníku Pravda.

Rekordná nedôvera 

A ako to vyzerá s (ne)dôverou vládnej koalícii? Tej nedôverujú traja zo štyroch občanov štátu, čo predstavuje rekordnú nedôveru nielen v moderných dejinách krajiny, ale aj v medzinárodnom porovnaní, konštatuje Martin Makara.

Rozčarovanie...

Kabinet Eduarda Hegera má ústavnú legitimitu, no rozchod s priebežnou spoločenskou legitimitou je neprehliadnuteľný. Rozpor medzi predvolebnými nádejami a povolebnou realitou chaosu a ďalšieho úpadku priviedol mnohých ľudí k rozčarovaniu nielen nad „vládou zmeny“ či štýlom opozičnej politiky, ale aj k dezilúzii z demokracie či rezignácii na politiku ako takú.

Máme už to najhoršie za sebou? (Silvia Porubänová)
Názor Silvie Porubänovej (Pravda) Uznávaná sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva, verí, že Slovensko má to najhoršie už za sebou. Debaty o predčasných voľbách vníma ako politickú hru.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

... a znechutenie

Ide o pochopiteľný, ale rizikový vývoj. Znechutenie z politiky bezprostredne nahráva čoraz výstrednejším politikom, stranám a hnutiam, čím sa všeobecný rozvrat stáva ešte prenikavejším. Ako ďalej poznamenáva Martin Makara, mnohí poslanci svoj mandát chápu ako prezentáciu samých seba, nie ako reprezentáciu ľudí, ktorých majú zastupovať.

Výsledkom je radikalizácia, no nie v zmysle nekompromisného riešenia problémov priamo pri ich koreňoch, ale v zmysle zradnej rétorickej agresivity. Hnev najhlučnejších politikov však podľa Martina Makaru nepramení z úprimného rozhorčenia nad príkoriami, ktorým musia ľudia čeliť, ale z vypočítavosti a cynizmu voči svojim vlastným voličom.

P. Weiss: Cirkusové a vydieračské metódy robenia politiky vniesol do Národnej rady Igor Matovič
Známy bývalý politik a diplomat Peter Weiss sa v článku „Z krízy vládnutia nás nedostanú morálne apely“, uverejnenom v Pravde, zamýšľa nad sľubmi a „veľkými slovami“ vlády na začiatku roka. Zazneli apely na ľudskosť, svedomie, úctu, súdržnosť,... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nenaplnené nádeje a realita chaosu

Rozpor medzi predvolebnými nádejami a povolebnou realitou chaosu a ďalšieho úpadku priviedol mnohých ľudí k rozčarovaniu nielen nad „vládou zmeny“ či štýlom opozičnej politiky, ale aj k dezilúzii z demokracie či rezignácii na politiku ako takú, konštatuje ďalej Martin Makara.

Bludný kruh

Odvrat veľkej časti verejnosti nielen od aktívnej účasti v politike, ale dokonca aj od jej pasívneho vnímania vedie do bludného kruhu, v ktorom sa sklamanie spoločnosti a bulvarizácia politiky vzájomne podporujú. Ani dobre mienené politické spravodajstvo nemôže byť dnes iné než bulvárne, pretože verejne komunikované politické spory už dlho nemajú ani len pozostatok zo svojej hodnotovej povahy, kritizuje Martin Makara.

Smiech cez slzy, alebo: Bude ešte horšie? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Bol rok 2021 len tichom pred búrkou? Igor Matovič opäť raz „nesklamal“. Po precitnutí zo zlého sna mnohí volali po okamžitom reparáte formou referenda či predčasných volieb. Napriek množstvu zozbieraných hlasov však... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Inscenované konflikty

Tieto konflikty sú buď výhradne osobné, alebo inscenované, aby sa pred verejnosťou zachovalo zdanie politickej súťaže a existencie alternatívy. Neznamená to, že sa skutočná politika nedeje; to najdôležitejšie z nej je však neviditeľné.

V súčasnom systéme platí, že čím vyššia rovina „demokratickej“ vlády, tým má vo svojej podstate bližšie k oligarchickým princípom, hoci sa prezentuje presne naopak. Povedané jednoduchšie: čím vyššie sa chce človek, strana či hnutie v politike dostať, tým väčší kapitál (nielen finančný, ale aj sociálny, mediálny a pod.) potrebuje, vysvetľuje Martin Makara.  Takéto konštatovanie sa môže zdať samozrejmé, ale práve toto zdanie samozrejmosti obnažuje pokrytectvo systému.

Budú deti obeťou riskantného rozhodnutia vlády? (Igor Daniš)
Názor Igora Daniša (Pravda) Deti sa po zimných prázdninách vracajú od 10. januára do školských lavíc. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a jeho stranícky šéf Richard Sulík si presadili svoje. Môže sa im to vypomstiť, pretože v tomto... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Na prahu roku 2022 je Slovensko, aj svet v natoľko krízovej situácii, že proti zmene sú jedine tí, ktorí zo súčasného stavu profitujú. Ak táto zmena nemá byť len živelná a deštruktívna, ale organizovaná a konštruktívna, musí vzísť zdola, priamo od nás, zdôrazňuje Martin Makara vo svojom komentári.

(Medzititulky red. HD.)

Elity sa roky učili, ktoré reformy sú „cool“, a ktorým je dobré tlieskať  (Juraj Draxler)
Názor Juraja Draxlera (Pravda) V uplynulom roku vládnej koalícii klesla popularita na historicky najnižšiu úroveň akejkoľvek slovenskej vlády v období samostatnosti. Nízka popularita však neznamená, že opozícia stále nemá svojich podporovateľov,... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.