Obranná dohoda s USA: NALEJME SI ČISTÉHO VÍNA ! (Marek Dobeš)  
19 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

 

Názor Mareka Dobeša (Pravda)

Vojenská zmluva, ktorú má vláda USA záujem uzavrieť so Slovenskom, a ktorú slovenská vláda schválila (ešte je potrebná ratifikácia parlamentom), sa snaží posilniť geopolitický vplyv USA vo svete. USA nám ju neponúkajú preto, že nám chcú pomôcť, konštatuje Marek Dobeš v článku Zmluva s USA: Ekonomika vojny, uverejnenom v denníku Pravda.

Cenné kilometre a čas

Táto zmluva dá USA cenné kilometre územia, o ktoré sa priblížia bližšie k Rusku. Dá im cenný čas na rýchly vojenský zásah, zníži požiadavky na letecké palivo, dostane Rusko pod ďalší tlak a zvýši pravdepodobnosť extrémnych riešení konfliktu.

Túžba po prevahe je staršia ako ľudstvo samo

Vznikom vojenského priemyslu sa tejto túžbe dostalo novej motivácie. Biznis s vojenskou technikou je jeden z najvýnosnejších a vládne výdavky na zbrojenie tvoria viac ako 10 percent všetkých vládnych výdavkov v USA,  pripomína ďalej Marek Dobeš a dodáva, že USA sú zároveň najväčším exportérom vojenskej techniky a ovládajú 37 percent svetového trhu so zbraňami.

Sága o referende za predčasné voľby odkrýva dve tváre vládnych politikov (Michal Horský)
Názor Michala Horského (Pravda) Príbeh pokrytectva, alibizmu a zahrávania sa s dôstojnosťou občanov. Sága o referende za predčasné voľby odkrýva dvojtvárnosť vládnych politikov, ako aj postupnú stratu zábran štandardnej opozície pri spolupráci s... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

S veľkými peniazmi prichádza i veľký vplyv na politiku

Podobne ako sa fosílnemu sektoru podarilo dlhodobo držať ľudstvo v klamstve, že spaľovanie fosílnych palív neohrozuje planétu, tak sa darí vojenskému priemyslu udržiavať ľudí v strachu pred inými ľuďmi. A ako podotýka Mareš Dobeš, oba priemysly z toho majú nadpriemerné zisky na úkor kvality života nás ostatných.

Peniaze na úkor ďalších rezortov

Kým v roku 2016 boli výdavky nášho ministerstva obrany v štátnom rozpočte (bez prostriedkov EÚ) 880 miliónov eur, v roku 2022 to je už 1,33 miliardy eur. Je to nárast o viac než 50 percent. O  stovky miliónov eur, ktoré sa každoročne pridajú na vojenské výdavky, sa tak musia znížiť výdavky iných rezortov. Takto prichádza školstvo či zdravotníctvo o peniaze, ktoré najmä v krízových časoch nutne potrebuje, vysvetľuje Marek Dobeš.

Z parlamentných strán sa stali „exkluzívne kluby“ a riadenie regiónov je na diaľkové ovládanie (Michal Kaliňák)
Názor Michala Kaliňáka (Pravda) Ak parlamentná väčšina z taktických dôvodov nezmení hlasovacie lístky pre jesenné spoločné komunálne a regionálne voľby, budeme ich môcť označiť za referendum o stranách. Kým samosprávne kraje si od spoločných... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kauza nákupu vojenských stíhačiek

Známa je kauza nákupu 14 kusov vojenských stíhačiek. NKÚ vyčíslil náklady na ich nákup a údržbu na 6,2 miliardy eur. Takto minuté prostriedky štátneho rozpočtu nám neprinesú žiadne budúce zisky.

Nemajú žiadny multiplikačný efekt, keďže ich podstatná časť odchádza zahraničným výrobcom. Nevytvárajú novú spotrebu, nevytvárajú nové pracovné miesta. Ak by sme o tieto prostriedky znížili náš dlh, znížili by sme ho viac ako o desatinu.

Prísľub či záväzok voči NATO?

Zástancovia navyšovania vojenských výdavkov často argumentujú našimi „záväzkami“ voči NATO. V prvom rade ide skôr o prísľub ako o záväzok, keďže tieto prísľuby nie sú právne záväzné a väčšina členských štátov NATO ich neplní, zdôrazňuje Marek Dobeš.

Ak sa však vláda rozhodne finančné prísľuby plniť, mala by sa v prvom rade zamerať na kľúčovejšie záväzky, v ktorých zaostáva – napríklad v oblasti boja proti klimatickým zmenám.

S dôverou niekedy treba začať, a to aj za cenu drobných prešľapov (Oliver Bakoš)
Názor Olivera Bakoša (Pravda) Všetkých nesmierne prekvapilo nečakané zrušenie medzirezortnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, píše Oliver Bakoš vo svojom článku „Náhle obnovenie dôvery“, uverejnenom v denníku Pravda. Zrušenie už v... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Namiesto pomoci jednej strane v ohrozovaní druhej strany by sa naša diplomacia mala snažiť o deeskaláciu konfliktu. Namiesto šírenia strachu podporovať vzájomný dialóg. Pomohla by tak chrániť životy, životné prostredie a ekonomiku.

Pomohla by Slovensku získať cennú geopolitickú pozíciu, ktorá sa skôr či neskôr premietne i do výhodnej ekonomickej situácie, dodáva na záver Marek Dobeš v denníku Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Rusko urobilo kritickú bilanciu krízovej diplomacie. Pikantný sled inauguračných návštev šéfky nemeckej diplomacie (Hans Monath)
Komentár Hansa Monatha (Der Tagesspiegel) Ruská vláda nevidí potrebu ďalších rozhovorov so Západom o ukrajinskom konflikte. Spochybnila tak zmysel bilaterálnych rokovaní medzi USA a Ruskom, zasadnutia Rady NATO-Rusko a konzultácií OBSE. Veľká... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.