Výber najdesivejších miest na Slovensku. Vedeli ste o nich?
20 | 01 | 2022 I Norbert Pančík

Ak ste vyznávačom strašidelných príbehov, záhadných a tajomných miest, starých legiend,tak ste na správnej adrese. V tomto zostavenom rebríčku sa dočítate o tých (naj) miestach Slovenska, ktoré sú miestami doslova a dopísmena až desivé. Poradie je zostavené stránkou www.topdesat.sk.

Katov dom v Trenčíne

Počas 16. až 17. storočia býval priamo pod Trenčianskym hradom v meštianskom domčeku spolu s mučiarňou a väzením jeden popravca. Nástroje z mučiarne môžete vidieť aj v súčasnosti. Kat mal údajne popraviť mnoho zločincov, no aj mnoho nevinných ľudí. Nakoniec bol popravený pre krádež aj on sám, tak sa píše v mestských kronikách. V jeho dome môžete počuť čudesné zvuky a dokonca sa tu vraj aj veci samé hýbu. V roku 2006 miestny farár toto miesto vysvätil pre veľký počet nevysvetliteľných javov.

Grófová hrobka v bojnickom zámku

Tento zámok je spojený najmä s rozprávkami, avšak spája sa s ním aj jedna záhada s hrobkou grófa Ján Františka Pálffyho, ktorý zomrel v roku 1908. Gróf je pochovaný v sarkofágu, no niekoľko rokov po jeho smrti začala z tohto sarkofágu vytekať tekutina, ktorá vyzerala ako med. Vedci však túto tekutinu označili za minerazilované pozostatky, ktoré boli vytvorené chemickou reakciou. Tlač však túto tekutinu začala interpretovať ako grófove slzy, ktoré mal údajne roniť zo žiaľu, pretože jeho potomkovia rozpredali predmety zo zámku a nerešpektovali jeho poslednú vôľu. V roku 1933 bol ukradnutý oltár, za ktorým mal gróf tiež smútiť. Keď sa však v roku 1995 vrátil z Prahy, tekutina vytekajúca zo sarkofágu prestala.

Vrch Velestúr

V Kremnických vrchoch sa nachádza vrch Velestúr a tajomný Velestúrsky nápis, ktorý v 19. storočí objavil archivár Pavel Križka. V období praveku mali Slovania tento nápis v runovom písme vyryť do jednej z týchto andezitových skál. Niekde sa vraví, že to neboli Slovania, ale Kelti a niektorí zase tvrdia, že je to len podvod z čias slovenského národného obrodenia. Avšak už samotný názov sa skladá z dvoch slovanských bohov, Velesa a Tura, a tak sa tento vrch pokladá za akési obetné miesto, ktoré láka mnoho priaznivcov záhadných a tajomných vecí.

Šarkania diera

V Národnej prírodnej rezervácii Súľovské skaly mal prebývať údajne drak, vravia legendy. Aj napriek tomu, že sa dôkazy o prítomnosti draka nenašli, jaskyňa dostala názov Šarkania diera. Zistilo sa, že v mladšej dobe kamennej tu žil praveký človek a istý čas v jaskyni prebýval aj dnes už vyhynutý jaskynný medveď.

Od roku 2003 sú tieto zvláštne gule z kameňa  prírodnou pamiatkou. Objavili ich počas ťažby v kameňolome Padyšák v roku 1988, no ako vznikli je záhadou dodnes. Vedci prišli s teóriou, že tieto Megoňky sú staré ako tunajšie pieskovce a do takého tvaru ich vytvarovala voda. Niekde sa však povráva, že s tým majú dočinenia aj mimozemšťania.

Kamenné gule megoňky

Od roku 2003 sú tieto zvláštne gule z kameňa  prírodnou pamiatkou. Objavili ich počas ťažby v kameňolome Padyšák v roku 1988, no ako vznikli je záhadou dodnes. Vedci prišli s teóriou, že tieto Megoňky sú staré ako tunajšie pieskovce a do takého tvaru ich vytvarovala voda. Niekde sa však povráva, že s tým majú dočinenia aj mimozemšťania.

Matovičovi nestačia invektívy na Sulíka, Kolíkovú a celé Slovensko, zaútočil už aj na Kollára
Zmyslel si Matovič, že by bolo fajn kopať aj do Kollára? Vyzerá to tak, Kollár má totiž aj svoje názory, nie iba tie vodcove. Matovič si verejne pofňukal, že ho Kollárove kroky ohľadom okrúhleho stola mrzia. "Nie je to pritom tak dávno, čo sa... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Sitniansky hrad

Medzi najzáhadnejšie hrady na Slovensku patrí rozhodne aj hrad Sitno. Tento slávny hrad, s ktorým sa spája veľa povestí a záhad, bol vytvorený sopečnou aktivitou. Už v praveku stálo na tomto mieste opevnené hradisko a v 13. storočí tu vznikol stredoveký hrad. Legenda vraví, že sitnianski rytieri tu prebývajú dodnes a ak sa ocitnú tamojší obyvatelia v núdzi, rytieri prídu na pomoc z otvoreného vrchu Sitno. Povráva sa však aj to, že Sitno bola akási pekelná brána či strážca zlatého pokladu alebo domov nenarodených duší.

Kostol všetkých svätých v Ludrovej

V stredoveku možno pôsobil Tajomný rád templárskych rytierov aj v Kostole všetkých svätých v Ludrovej. Templársky majster Johann Gottfried von Herberstein je údajne od roku 1230 v kostole pochovaný aj so svojím pokladom. Občas sa tu vraj zjavujú duchovia zosnulých a povráva sa aj to, že tento kostol spájajú podzemné chodby s templárskym kláštorom na vrchu Mních.

Val obrov

Tento násyp zo zeminy a kameňov, siahajúci od vrchu Sitno až k rieke Ipeľ a potom aj do Maďarska či Poľska je miestami až 15 metrov široký a niekde aj 4 metre vysoký. Možno ste o ňom počuli ako o Vale obrov, Slovenskom čínskom múre, spečenom vale či čertovom múre. Kto tento múr postavil, zostáva záhadou, aj keď za staviteľov sú považovaní obri, čerti, Kelti, Rimania či Germáni alebo dokonca aj mimozemšťania.

Hrad Sklabina

Záhadný hrad Sklabiňa dodnes priťahuje okultistov či priaznivcov čiernej mágie. Z dreveného hradiska tu v 13. storočí vznikol hrad, ktorý riadil stolicu Turiec. Dnes už je to len zrúcanina, kde však zostali zachovalé základy. Povráva sa, že počas búrky tu býva vidieť tmavý rytier a počuť sú aj zvláštne hlasy a buchot reťazí. V podzemných priestoroch vraj býva obrovský had, ktorý sa živí vínom a krvou. Vďaka týmto nevyčerpateľným zásobám had údajne prežíva dodnes.

Holíčske megality

V meste Holíč môžete vidieť tieto úžasné kamene, zvané aj ako Slovenský Stonehenge. Najvyšší meria vyše dvoch metrov. Doposiaľ neznámi autori vyryli do niektorých z týchto kameňov symboly či mysteriózne rytiny. V roku 1988 pri výstavbe sídliska bolo objavených týchto 22 kameňov a potom prenesených na terajšie miesto. Usporiadané boli do tvaru, aký mohli mať počas železnej doby, kedy vlastne boli pravdepodobne postavené.

Nemecko: Až 350 000 ľudí vyšlo do ulíc. Polícia použila vodné delá, aj slzný plyn (VIDEO)
Desaťtisíce ľudí v Nemecku opäť vyšli do ulíc. Protestovali proti vládnym opatreniam a povinnému očkovaniu. Neoficiálne sa hovorí až o 350 000 demonštrantoch, píše epochtimes.de. Podobne ako v predchádzajúcich týždňoch aj teraz demonštrovali po... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.