P. Weiss: Cirkusové a vydieračské metódy robenia politiky vniesol do Národnej rady Igor Matovič
04 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Známy bývalý politik a diplomat Peter Weiss sa v článku „Z krízy vládnutia nás nedostanú morálne apely“, uverejnenom v Pravde, zamýšľa nad sľubmi a „veľkými slovami“ vlády na začiatku roka.

Zazneli apely na ľudskosť, svedomie, úctu, súdržnosť, odmietanie nenávisti a spájanie síl, konštatuje Peter Weiss. A opäť sme sa dozvedeli, že máme najlepšiu možnú vládu. Od ústavných činiteľov sme však nepočuli nič o príčinách studenej občianskej vojny ani o predpokladoch jej prekonania – zotrvaní pri dobrovoľnosti očkovania a naplnení nedávnych sľubov o vytvorení ústavných podmienok pre konanie referenda o predčasných voľbách.

Neštandardné spôsoby narábania s mocou

Po odmietnutí poddanskej mentality prezidentkou by sa ministerka Kolíková mala ospravedlniť za výrok: „Vláda určuje ľuďom, ako majú žiť, či sa nám to páči, alebo nepáči,“ myslí si Peter Weiss. V súlade s týmto autoritárskym heslom totiž dochádza k plazivej normalizácii pomerov, ktoré nastolili krajne neštandardné spôsoby narábania s mocou v podaní víťaza volieb, politického podnikateľa Igora Matoviča, majiteľa antisystémového OĽaNO, ktorý politicky šéfuje premiérovi.

Smiech cez slzy, alebo: Bude ešte horšie? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Bol rok 2021 len tichom pred búrkou? Igor Matovič opäť raz „nesklamal“. Po precitnutí zo zlého sna mnohí volali po okamžitom reparáte formou referenda či predčasných volieb. Napriek množstvu zozbieraných hlasov však... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Štát je v rozklade

Podľa Petra Weissa pod záľahou nových a nových analýz populistických a zlomyseľných výčinov predsedu najsilnejšej vládnej strany akosi uniká to podstatné – že Slovensko sa dostalo do hlbokej politickej a morálnej krízy a štát je v rozklade. Spravovanie vecí verejných je neprofesionálne a cynické. V druhej vlne pandémie sme boli desiati najhorší na svete, čo sa týka úmrtnosti, ale neprišla žiadna sebareflexia vlády a jej pandemických expertov.

Strašenie humanitárnou katastrofou

Premiér v júli veľkohubo vyhlási, že na deltu sme pripravení najlepšie v Európe a povinné očkovanie nie je cesta – a o štyri mesiace sa ukáže pravý opak. Bez slova ospravedlnenia. Peter Weiss poukazuje na to, že minister zdravotníctva straší blížiacou sa humanitárnou katastrofou a o pár dní nato odíde do zahraničia na dovolenku. Tvárou v tvár existenčnému ohrozeniu veľkých skupín občanov a riziku sociálnych konfliktov v dôsledku masívneho zdražovania cien energií a potravín presadí minister práce protiľudovú zmenu sociálnej politiky a minister hospodárstva odporúča občanom vyšraubovať si žiarovky. Na ich adresu sme žiadne morálne apely nepočuli.

Máme už to najhoršie za sebou? (Silvia Porubänová)
Názor Silvie Porubänovej (Pravda) Uznávaná sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva, verí, že Slovensko má to najhoršie už za sebou. Debaty o predčasných voľbách vníma ako politickú hru.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nielen kríza vládnutia, ale aj kríza demokracie

„Zažívame však nielen krízu vládnutia, ale aj krízu demokracie a právneho štátu. Hlavné výdobytky Novembra – sloboda, demokracia a ochrana ľudských práv – sa znovu stali predmetom obáv,“  zdôrazňuje Peter Weiss.

Urážky a nadávky

Občania sa cítia ponížení v ich dôstojnosti pre to, aký slovník voči nim použili vládni politici. Nezabudnú na psov štekajúcich spoza plota, múdrosráčov, opice, dezolátov atď., atď. Ani na gumený projektil v krku demonštranta a na najdlhší núdzový stav v Európe. Urážok sa dočkali aj od niektorých vládnych expertov, žurnalistov a celebrít. Len preto, že si dovolili nesúhlasiť s niektorými vládnymi opatreniami a trvali na dobrovoľnosti očkovania.

Cirkusové a vydieračské metódy robenia politiky

Paradoxom je, že keby jasne nenávistné vyjadrenia na adresu polovice spoločnosti, ktorá sa nedala zaočkovať, boli adresované niektorej z menšín, stali by sa predmetom trestného stíhania, podotýka ďalej Peter Weiss. Napríklad tie o deportáciách do rozvojových krajín a o kvičaní ako na bitúnku. Vláda, ktorá zradikalizovala svoj slovník i svoju politiku v úsilí kompenzovať stratu dôveryhodnosti a autority, sa rozhorčene sťažuje na radikalizáciu časti spoločnosti a opozície, ktorá tiež prepadla hejtovaniu. Z pamäti sa vytráca, že cirkusové, chuligánske, nactiutŕhačské a vydieračské metódy robenia politiky vniesol do Národnej rady Igor Matovič, desať rokov tolerovaný i oslavovaný médiami, dodáva Peter Weiss.

Vrchol pandémie sa môže stať minulosťou (Ronald Ižip)
Komentár Ronalda Ižipa (Trend) Z nového vírusu SARS-Cov-2 sa pomaly stáva endemický vírus „Hrôzostrašné scény, ktoré sme videli pred rokom – plné akútne lôžka a ľudí zomierajúcich predčasne – to sa stáva históriou,“ - povedal pre BBC profesor... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rozpadá sa sociálna súdržnosť a vytráca sa solidarita

Pod ťarchou politicky aj ľudsky nedôstojného vládnutia reprezentovaného plagiátormi podľa Petra Weissa občania strácajú hrdosť na svoju vlasť, hanbia za zahraničnopolitické excesy expremiéra a za bizarných poslancov. Vláda svojím radikalizmom zničila základňu pre dosahovanie elementárneho politického konsenzu pre prípad vážnej krízovej situácie a teraz premiér po ňom pokrytecky volá. Rozpadá sa sociálna súdržnosť a vytráca sa solidarita. Na zdravotníctve vidno, že môže nastať masový exodus nositeľov dôležitých profesií do iných štátov EÚ.

Šikanovanie názorov odporujúcich vládnej rétorike

Zažívame však nielen krízu vládnutia, ale aj krízu demokracie a právneho štátu. Hlavné výdobytky Novembra – sloboda, demokracia a ochrana ľudských práv – sa znovu stali predmetom obáv. Sme svedkami pokusov o šikanovanie nositeľov názorov, ktoré nie sú v súlade s oficiálnou vládnou rétorikou, a ich vymazanie z verejného priestoru. Ako ďalej konštatuje Peter Weiss, pod falošnou zámienkou boja s hoaxmi, za ktorou sa skrýva strach z verejných diskusií, sa pripravuje zákon o postihovaní inak zmýšľajúcich odborníkov, hoci zároveň majú v médiách a na sociálnych sieťach neobmedzený priestor kartárky, veštice, šarlatánski liečitelia i amatérski výživoví poradcovia.

Čím je vláda neúspešnejšia, tým je brutálnejšia
Komentár Wochenblick Prepustený profesor z viedenskej Lekárskej univerzity odkryl „rozprávky“ koronového režimu Líder rakúskej opozičnej strany FPÖ Herbert Kickl spolu s profesorom Andreasom Sönnichsenom usporiadali tlačovú konferenciu. Podnetom... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Deštrukcia právneho štátu

Stavovské organizácie sudcov, prokurátorov, advokátov i renomovaní ústavní právnici dali verejne najavo znepokojenie nad deštrukciou právneho štátu, hoci jeho obnova patrila spolu so slušnosťou k hlavným sloganom „vlády zmeny“. Zmena prišla, ale v podobe rozkladu autority štátnych orgánov, poznamenáva ďalej Peter Weiss.

Autoritársky režim

Naša štátnosť sa oslabuje v dôsledku narúšania deľby moci v prospech vlády a neprospech zákonodarnej a súdnej moci. Dominancia výkonnej moci nad zákonodarnou i súdnou je príznakom odchodu od režimu parlamentnej republiky k režimu autoritárskemu. To sa moralizovaním nevyrieši. Slovensko potrebuje strategické elity lepšej kvality. Nádejou je referendum ZMOS-u o zmene volebného systému. Vidíme, k akej degenerácii vládnutia nás doviedol jeden volebný obvod, dodáva na záver Peter Weiss v článku, ktorý uverejnila Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Vedci sa bránia útokom a manipulácii s ich názormi. Veda musí byť slobodná!
Komentár The Epoch Times Kvôli rastúcemu napätiu a umelo vyrábanej nevraživosti voči vedcom sa významní výskumní pracovníci cítia byť ohrození. Hovoria o manipuláciou s ich mienkou a negatívnym ovplyvňovaním verejnej diskusie. Demokracia má vážny... Čítať ďalej
21 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.