Stratí koronavírus „vďaka“ Omikronu svoju hrozivú povesť?

Komentár The Epoch Times

Omikron sa stal krátko po svojom objavení strašiakom. Medzitým je k dispozícii čoraz viac poznatkov. Môže byť tento variant dokonca začiatkom konca pandémie?

Koronavírus by sa mal stať „endemickým" - a to čo najskôr. „To znamená, že vírus by už nepredstavoval relevantnú hrozbu pre systém zdravotnej starostlivosti," - vysvetlil nedávno v novinách  Welt am Sonntag Michael Weber, predseda Združenia nemocničných lekárov v Nemecku. Mohol by nový variant Omikron priniesť obrat k lepšiemu?

Nie je to všeliek! Varovanie pred klamlivými nádejami z plošného povinného očkovania
Medzi liberálmi v Nemecku sa stupňuje skepsa voči povinnému celoplošnému očkovaniu. Hovorí sa o klamlivých nádejách a uvažuje sa o alternatívnych návrhoch v boji proti COVIDu, píše epochtimes.de. Šéf bádensko-württemberskej FDP Michael Theurer... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Najdôležitejšie fakty o Omikrone

Tento variant bol v novembri hlásený z Južnej Afriky. Podľa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) má nezvyčajne vysoký počet mutácií v takzvanom proteíne Spike, ktorý je stavebným prvkom vírusu.

Niektoré mutácie sú relevantné, napríklad pokiaľ ide o prenosnosť, ktorá je obzvlášť vysoká v prípade Omikronu. Odborníci zároveň predpokladajú, že tento variant spôsobuje miernejší priebeh ochorenia. Okrem toho štúdie ukazujú, že účinnosť vakcín je v prípade Omikronu oslabená.

Vyhliadky na lepšie časy?

Hoci je k dispozícii len niekoľko štúdií o Omikrone a situáciu v Nemecku možno len v obmedzenej miere porovnávať so situáciou v iných krajinách, čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, ktoré predpokladajú, že Omikron v strednodobom horizonte situáciu trochu uľahčí.

Izraelský odborník: COVID-19 bude buď endemický, alebo úplne zmizne. TERAZ očkovať 4. dávkou je ZBYTOČNÉ
Podľa Drora Mevoracha, primára interného oddelenia nemocnice Hadassah v Jeruzaleme, sú dva možné scenáre osudu COVIDu: Buď sa stane endemickou chorobou, alebo celkom zmizne, píše portál novinky.cz. Rozhodnutie izraelskej vlády začať teraz... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Omikron by mohol, ale to je zatiaľ len hypotéza, priblížiť endemickú situáciu. Vysoká prenosnosť by mohla viesť k tomu, že populácia ako celok dosiahne pomerne rýchlo vyššiu imunitu. V ideálnom prípade by mohol miernejší priebeh ochorenia odbremeniť zdravotný systém.

„Endemická situácia znamená, že tento vírus sa stáva vírusom ako mnohé iné," -  povedal Drosten pre ZDF krátko pred prelomom roka. „Ako to mimochodom v minulosti urobili už štyri iné koronavírusy." Podľa neho je dobrá situácia, keď vírus už nespôsobuje ľuďom také ochorenia a uzatvára medzery v imunite populácie. Ak sa vírus počas roka výrazne nezmení, mali by sme mať „relatívne normálnu zimu" - ako v časoch silných chrípkových vĺn.

„Flurona“ – dvojitá nákaza koronavírusom a chrípkou súčasne: Už je v TÝCHTO krajinách. Ide o NOVÝ vírus?
Izrael vyvolal vo svete veľký rozruch po objavení „Flurony" – dvojnákazy koronavírusom a chrípkou súčasne. Dvojitá infekcia sa už zistila aj v ďalších krajinách. V kombinácii s chrípkou je Omikron, aj Delta, informuje... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nákaza

Podľa Hajo Zeeba z Leibnizovho inštitútu pre výskum prevencie a epidemiológiu v Brémach možno napríklad na základe údajov z Dánska, Južnej Kórey a Veľkej Británie klasifikovať Omikron ako približne 2,5- až 3,5-krát infekčnejší ako variant Delta.

Podľa štúdie z Dánska bol Omikron jednoznačne viac prenosný v domácnostiach, kde žili len dvakrát očkovaní, alebo len osoby s boostrom, povedal Zeeb. Táto štúdia však tiež ukázala, že u ľudí, ktorí dostali booster, bolo riziko prenosu najnižšie, zatiaľ čo u neočkovaných najvyššie.

Podľa Drostena sa počet infekcií v Nemecku zdvojnásobuje približne každé štyri dni. To by bolo podstatne pomalšie ako napríklad vo Veľkej Británii.

Štvrtá dávka vakcíny ZLYHÁVA - prvé údaje z Izraela
Ani štvrté očkovanie nezabezpečuje dlhodobú účinnosť proti COVIDu. Ukazujú to prvé výsledky štúdie z Izraela. Hoci po druhom "posilňovači", celkovo štvrtej dávky vakcíny mRNA, hladiny protilátok nakrátko stúpnu, rýchlo opäť klesnú, píše Waldo Holz... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ako nedávno uviedol vedúci Inštitútu pre virológiu Univerzitnej nemocnice v Düsseldorfe Jörg Timm na videokonferencii Science Media Center (SMC), prvé údaje naznačujú, že inkubačná doba, teda čas medzi infekciou a objavením sa prvých príznakov, by mohla byť pri Omikrone kratšia ako pri iných variantoch koronavírusu.

Bonnský virológ Hendrik Streeck nedávno uviedol, že v dôsledku skrátenia inkubačnej doby možno očakávať prudký nárast prípadov, čo by mohlo viesť k problémom v zdravotníctve, ale napríklad aj v tzv. kritickej infraštruktúre.

Omikron je u 2- až 3-krát OČKOVANÝCH takmer 4-krát infekčnejší ako Delta
Objavujú sa aj štúdie, ktoré skúmajú výskyt infekcií Omikronom v rôznych prostrediach a v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi. Teraz je isté, že priebeh ochorenia Omikronom je oveľa neškodnejší než v prípade všetkých predchádzajúcich variantov.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Priebeh ochorenia

Podľa Jörga Timma sa pľúcne bunky na základe doterajších zistení nemôžu Omikronom infikovať tak dobre ako bunky v horných dýchacích cestách, teda v nose a hrdle. „Závažnosť ochorení sa „vďaka“ Omikronu znížila," - povedal Timm. Treba ale zohľadniť rizikové faktory každého jednotlivca.

Podľa údajov Imperial College je závažnosť ochorenia - meraná podielom infikovaných osôb, ktoré musia ísť do nemocnice - pri Omikrone o 20 až 45 percent nižšia v porovnaní s Deltou, spresnil Zeeb. V súvislosti s otázkou prechodu do endemity je zaujímavé aj to, že riziko hospitalizácie po predchádzajúcej infekcii, alebo po očkovaní je dokonca výrazne nižšie. To svedčí o znižovaní závažnosti prostredníctvom imunizácie, vysvetlil.

Prečo Twitter zablokoval účet vynálezcu mRNA vakcíny? (VIDEO)
Twitter zablokoval účet molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho, ktorý kritizoval očkovaciu kampaň americkej vlády, informuje epochtimes.de. Twitter pozastavil účet virológa a molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho. Malone je jedným z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Andreas Schuppert z Inštitútu pre výpočtovú biomedicínu na Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen však na konferencii SMC jasne uviedol, že pri incidencii viac ako 1000 by sa do nemocníc mohol opäť dostať podobný počet pacientov s COVIDom ako v Delta vlne.

Veľké ALE

Ani relatívne mierny priebeh nemusí byť bez negatívnych stránok. „Mierny neznamená neškodný," - zdôraznil Clemens Wendtner, vedúci lekár infekčnej a tropickej medicíny na Klinike Schwabing v Mníchove. Stále nie sú k dispozícii žiadne poznatky o dlhodobých kvocientoch s Omikronom.

Podľa Schupperta je podiel ochorenia Omikoron nápadne vysoký aj u očkovaných. Dokonca aj pacienti s boostrom sú pravdepodobne chránení len na 76 až 82 percent. Pri Delte bola ochrana približne 95-percentná. Ochrana pred závažným priebehom ochorenia pri Omikrone je však vysoká pri očkovaní.

Je tiež pravdepodobné, že po infekcii Omikronom nie je človek chránený proti variantom ako Delta, povedal Drosten. To všetko navyše neznamená, že sa iné varianty nikdy nevrátia. Očakáva tiež nárast výskytu k nasledujúcej zime. „Vírus je stále v pohybe,“ – cituje na záver vedca The Epoch Times.

(Medzititulky red. HD.)

Nemecko: Vyše 95-percentný podiel nákazy Omikronom u očkovaných
V najnovšej správe nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) sú zaujímavé údaje o tom, kto bol nakazený variantom Omikron. Výsledky zrkadlia poznatky aj z iných krajín, ako je Dánsko alebo Spojené kráľovstvo. Ako sa dalo očakávať, Omikron vytláča... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.