Izraelský odborník: COVID-19 bude buď endemický, alebo úplne zmizne. TERAZ očkovať 4. dávkou je ZBYTOČNÉ
08 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Podľa Drora Mevoracha, primára interného oddelenia nemocnice Hadassah v Jeruzaleme, sú dva možné scenáre osudu COVIDu: Buď sa stane endemickou chorobou, alebo celkom zmizne, píše portál novinky.cz.

Rozhodnutie izraelskej vlády začať teraz očkovanie štvrtou dávkou je zbytočné, tvrdí Dror Mevorach. Najlepšie by bolo počkať, kým sa vakcína upraví a bude špeciálne „šitá“ na mieru pre Omikron.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Booster nemal byť boostrom

Izrael v prevažnej väčšine používa na očkovanie vakcínu od konzorcia Pfizer/Biontech. Ako povedal profesor Mevorach pre izraelský server Media Line, „tretia dávka v skutočnosti nebola posilňovacou dávkou, ale súčasťou pôvodnej vakcíny. Pfizer mal byť trojdávkový."

Podľa Mevoracha by vláda mala počkať na aktualizovanú verziu vakcíny od spoločnosti Pfizer, ktorá je prispôsobená špeciálne pre variant Omikron. Bude tak oveľa účinnejšia.

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Profesor si nie je istý, či existuje dôkaz, že štvrtá dávka vakcíny by znížila počet hospitalizácií. Zrejme tým síce poklesne šírenie vírusu v populácii, ale je na zváženie, či je teraz potrebná.

Mevorach jasne hovorí o očkovaní v mladšom veku. „Deti potrebujú očkovanie nielen na prevenciu ochorenia, ale aj na prevenciu možných postkovidových syndrómov.“

V nemocnici, v ktorej pracuje, je v súčasnosti na covidovom oddelení 17 ľudí. Osem z nich má ťažký priebeh a dvaja sú v kritickom stave. Všetci okrem jedného nie sú vôbec očkovaní. „Ten jeden, ktorý bol zaočkovaný a má vážny priebeh ochorenia, nedostal tretiu dávku," - upozorňuje Mevorach.

Omikron je u 2- až 3-krát OČKOVANÝCH takmer 4-krát infekčnejší ako Delta
Objavujú sa aj štúdie, ktoré skúmajú výskyt infekcií Omikronom v rôznych prostrediach a v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi. Teraz je isté, že priebeh ochorenia Omikronom je oveľa neškodnejší než v prípade všetkých predchádzajúcich variantov.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Treba byť pripravený aj na veľký počet hospitalizácií

Profesorove vlastné skúsenosti potvrdzujú doterajšie predbežné údaje z celého sveta, a to, že Omikron spôsobuje o niečo miernejší priebeh ako predchádzajúce varianty. „Všetci dúfame, že to bude znamenať koniec pandémie, ale nemôžeme sa na to spoliehať. Musíme byť pripravení aj na iné scenáre, napríklad na veľký počet hospitalizácií," – dodal Mevorach.

Endemickosť je výskyt choroby v určitej oblasti, kde sa udržiava v populácii bez vonkajšieho prísunu. Inými slovami, choroba bude pretrvávať, ale už nebude predstavovať globálnu hrozbu, pretože dostatok ľudí si vybuduje imunitu.

Predpovedá dva scenáre

Profesor  Mevorach teda predpovedá dva scenáre: Buď sa COVID-19 stane chronickou a endemickou chorobou, s ktorou budeme môcť žiť vďaka každoročnému preočkovaniu, alebo úplne vymizne, ako sa to stalo s pôvodným SARS pred 20 rokmi, dodáva portál novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Štvrtá dávka vakcíny ZLYHÁVA - prvé údaje z Izraela
Ani štvrté očkovanie nezabezpečuje dlhodobú účinnosť proti COVIDu. Ukazujú to prvé výsledky štúdie z Izraela. Hoci po druhom "posilňovači", celkovo štvrtej dávky vakcíny mRNA, hladiny protilátok nakrátko stúpnu, rýchlo opäť klesnú, píše Waldo Holz... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.