Vedci sa bránia útokom a manipulácii s ich názormi. Veda musí byť slobodná!
21 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár The Epoch Times

Kvôli rastúcemu napätiu a umelo vyrábanej nevraživosti voči vedcom sa významní výskumní pracovníci cítia byť ohrození. Hovoria o manipuláciou s ich mienkou a negatívnym ovplyvňovaním verejnej diskusie.

Demokracia má vážny problém

Vedecká novinárka Mai Thi Nguyen-Kim varuje pred vytrhávaním vedy z kontextu v médiách a jej svojvoľným ideologickým ohýbaním zo strany politikov a štátu. Podľa The Epoch Times na to upozornil portál Zeit-online. V dôsledku toho sa čoraz viac serióznych a inteligentných mozgov radšej stiahne a nebude sa viac deliť o svoje vedecké poznatky s verejnosťou a už vôbec nie s politikmi. Ak sa s tým nič neurobí, demokracia bude mať vážny problém, varuje The Epoch Times.

Hon na čarodejnice: „Vyhadzov“ za odmietnutie podriadiť sa koronovej diktatúre
Komentár Wochenblick Uznávaný profesor viedenskej Lekárskej univerzity a špičkový lekár ostro kritizoval šéfa Rakúskej lekárskej komory. Ten hrozí výpoveďami neočkovaných lekárov. Profesor viedenskej Lekárskej univerzity Dr. Andreas Sönnichsen... Čítať ďalej
20 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Skresľovanie vedeckých poznatkov

Spolu 31 vedcov sa v Nemecku bráni proti skresleným informáciám a ohováraniu a vyzýva spoločnosť a politikov, aby chránili slobodu a nezávislosť výskumu. Okrem Nguyen-Kimovej sa k protestu pripojili aj ďalšie významné osobnosti, napríklad známa frankfurtská virologička Sandra Cieseková či vedec z Postupimu Stefan Rahmstorf a ďalší.

Veda musí byť slobodná!

Veda musí byť slobodná a vedci musia byť schopní vyjadriť svoj názor, keď hrozí neželaný vývoj. Poukazuje na to aj vedecký pracovník Mojib Latif  z Helmholtzovho výskumného centra v nemeckom Kieli.

Slobodná spoločnosť môže existovať len so slobodnou vedou. Nenávisti a agitácii proti vedcom sa treba rozhodne postaviť, ak nechceme, aby si krajinu uzurpovali vo svoj prospech tí najbezohľadnejší z nás.

Vládna elita „pribrzďuje“. Odvráti sa povinné očkovanie na pracovisku?
Komentár Wochenblick Zdá sa, že varovné štrajky a mohutné demonštrácie v Rakúsku konečne zapôsobili a priniesli prvé ovocie. Povinné očkovanie v systéme zdravotníctva by malo totiž zničujúce dôsledky. O prácu by prišli stovky neočkovaných... Čítať ďalej
20 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vyčleňovanie mladých vedcov z verejnej diskusie

Je preto na mieste aj varovanie pred vyčleňovaním najmä mladých vedcov z verejnej diskusie. Je nevyhnutné a potrebné, aby sa veda spojila a bránila sa proti útokom, ako to tvrdí aj Centrum pre výskum sociálnych vied v Berlíne.

Vedúci Ústavu virológie na Univerzite v Giessene Friedemann Weber kritizuje aj útoky niektorých médií voči vedcom. Napríklad noviny Bild verejne pranierujú vedeckých pracovníkov.

(Medzititulky red. HD.)

Ako si IT magnát „kúpil" verejnú mienku: Médiá a vedci tancujú, ako im Bill Gates píska 
Podľa prieskumu amerického mediálneho portálu MintPress Bill Gates „investoval" prostredníctvom svojej nadácie takmer 320 miliónov amerických dolárov do „produkovania“ názorov vo svoj prospech, píše rakúsky Wochenblick. Peniaze údajne prúdili do... Čítať ďalej
20 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.