Ako dlho ešte potrvá pandémia koronavírusu a ako zamieša karty omikron?
29 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Príde už konečne po dvoch rokoch SARS-CoV-2, jednom roku očkovania a miliónoch úmrtí na celom svete očakávaná endémia, alebo sme uviazli v trvalej pandémii? Akú úlohu zohrá variant omikron v ďalšom vývoji koronakrízy?

Od prvých správ o záhadnom ochorení pľúc v čínskej metropole Wuhan uplynuli už viac ako dva roky. Zatiaľ čo Čína sa snaží dať koronavírusu čo najmenej priestoru, Nemecko je na začiatku piatej vlny. Podľa odborníkov hrozí, že výrazne zatieni tie predchádzajúce, aj keď o novom variante omikron sa toho ešte veľa nevie.

Napriek tomu mnohí neskrývajú obavy: Kedy sa konečne prestanú objavovať nové varianty s množstvom chorých a mŕtvych a kolotočom očkovaní? O téme píše v komentári nemecký magazín GMX.

Pediater Steffen Rabe: „Deti nepotrebujú očkovanie proti COVIDu“
Na základe odporúčania Stálej očkovacej komisie (Stiko) sa v Nemecku naplno spustilo očkovanie detí vo veku od 5 rokov. Komisia sa ale nevyslovila za plošné očkovanie detí. Všíma si to v komentári Susanne Ausicová v The Epoch Times. Uvedené... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pandémia nie je nekonečná

Podľa odborníkov je nepravdepodobné, že by sa taký nákazlivý a rozšírený patogén, akým je SARS-CoV-2, dal zlikvidovať. No nepredpokladá sa ani, že pandémia bude nekončená. Vírus ale zostáva prítomný v populácii. A ako tvrdí epidemiológ Rafael Mikolajczyk z Halle, možné sú sezónne výkyvy. Stopkou by však mohla byť imunita.

Náš imunitný systém potom už nie je konfrontovaný s novým patogénom, ale je vyzbrojený predchádzajúcimi infekciami alebo očkovaním. Prezident Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler hovorí o základnej imunite, ktorú je potrebné vybudovať.

Neočkovaní - ľudia druhej kategórie. Sú všetci ľudia slobodní a rovní?
Názor Bernadette Conradsovej (Wochenblick) Hraničné kontroly. Horní Rakúšania nesmú cestovať do Salzburgu. Podmienky ako v bývalej NDR. Deň ľudských práv vyznieva v Rakúsku zlomyseľne až groteskne. Zatiaľ čo Rakúšanom čoraz ráznejšie odoberajú... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Umožní omikron koniec pandémie? 

Omikron bol pre odborníkov veľkým prekvapením. Mohol by proces urýchliť. Podľa epidemiológa Hajo Zeeba z Leibnizovho inštitútu pre výskum prevencie a epidemiológie v Brémach možno predpokladať zrýchlený prechod infekcie v populácii. Dá sa očakávať, že omikron vyvolá u ľudí imunitnú reakciu.

Virologička Isabella Eckerle zo Ženevskej univerzity nedávno na Twitteri napísala, že omikron by sa mohol stať našou výstupnou vlnou a vstupenkou do endémie. Imunita sa však vykupuje mnohými prípadmi ochorení a úmrtí.

Stále pri sebe: Implantácia COVID pasu pod kožu prostredníctvom mikročipu? (VIDEO)
Istá švédska spoločnosť propaguje implantáciu mikročipov, na ktorých môže byť uložený COVID pas, píše de.euronews.com. Keďže sa stále objavujú nové vlny koronavírusu, mení sa aj prístup ku COVID pasu či Green pasu. Boli by ste ochotní nechať si ho... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

WHO: Akútna fáza by mohla byť dávno za nami

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) je presvedčená, že akútna fáza pandémie mohla byť už dávno za nami - keby bohaté krajiny nehromadili vakcíny a nezabránili tak zásobovaniu mnohých chudobnejších krajín. Ak dosiahneme 40-percentnú zaočkovanosť vo všetkých krajinách, prakticky ukončíme akútnu fázu pandémie, tvrdí Bruce Aylward, epidemiológ a expert na koronavírus WHO v Ženeve. Desiatkam krajín sa však tento cieľ do konca roka naplniť nepodarí.

Ukončenie akútnej fázy by znamenalo, že vírus bude naďalej cirkulovať, ale zdravotnícke systémy si s ním budú vedieť poradiť vďaka vakcínam a liekom - podobne ako pri chrípkových vírusoch.

WHO: „Booster“ pandémiu skôr predlžuje, než by ju ukončoval. Nie je vstupenkou „na slobodu“ (VIDEO)
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že posilňovacie očkovanie pandémiu skôr predlžuje, ako ukončuje. Uviedla, že „boostrové“ kampane nie sú vstupenkou na „slobodu“, píše de.euronews.com. „Boostrové kampane pravdepodobne pandémiu skôr... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Príliš veľká skepsa voči očkovaniu

WHO viní zo súčasnej situácie nedostatok solidarity zo strany bohatých krajín. Na druhej strane farmaceutický priemysel tvrdí, že vakcín je dostatok, len skepsa voči očkovaniu je na mnohých miestach stále príliš veľká.

Zdá sa, že omikron je presne to, pred čím WHO vždy varovala: že v regiónoch sveta so slabou zdravotnou starostlivosťou a nízkou ochranou pred očkovaním sa môžu vyvinúť nové varianty vírusov, ktoré oslabujú ochranu poskytovanú predchádzajúcim očkovaním.

Dánsko: Nechráni ani „booster“ - 83 percent osôb infikovaných omikronom je zaočkovaných 2- či 3-krát
Zo 785 osôb v Dánsku s pozitívnym testom na omikron ich 655 malo už dve dávky vakcíny, či dokonca aj „booster“. To zodpovedá 83,1 percentu, čo je približne rovnaká miera zaočkovanosti v krajine. Vzhľadom na nový variant sa preto zdá, že stav... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Preto spravodlivá distribúcia vakcín nie je aktom charity, ale je vo vlastnom záujme bohatých krajín. Už dávno na to upozorňoval aj šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ak chceme na budúci rok ukončiť pandémiu, musíme ukončiť nerovnomerné rozdelenie. Musíme zabezpečiť, aby bolo do polovice budúceho roka zaočkovaných 70 percent populácie v každej krajine.

Začiatkom decembra virológ z Charité Christian Drosten vyvrátil obavy z trvalej pandémie s opakovanou potrebou očkovania celej populácie. Tvrdí, že sa to zastaví.

Začal sa hon na neočkovaných: Zdravotníci, ktorí sa nedali zaočkovať, sú na nástenke
Zrejme nestačí, že neočkovaní ľudia sú vylúčení zo spoločenského života. Povinné očkovanie pre všetkých, „uzamknutie“ takmer všetkého pre neočkovaných, žiadne vodičské skúšky pre neočkovaných - to všetko stále nestačí. Hon na neočkovaných je v... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

A čo Čína?

Krajina presadzuje prísnu stratégiu nulového COVIDu. Krátko pred Vianocami bol napríklad pre 13 miliónov obyvateľov čínskeho mesta Si-an zavedený masívny zákaz vychádzania kvôli desiatke prípadov nákazy koronavírusom.

Čoraz viac sa však pochybuje o tom, či sú čínske vakcíny rovnako účinné ako očkovacie látky západných výrobcov.

Po dvoch rokoch skúseností s pandémiou je podľa odborníkov veľmi ťažké predpovedať ďalší priebeh ochorenia. Veľmi výstižné je preto vyjadrenie virologičky Sandry Ciesekovej: Nemožno nič sľúbiť, ale ani vylúčiť, dodáva na záver portál GMX.

Booster dávka už po 4 týždňoch! Dáva to zmysel? Postoj imunológov je jasný
V Severnom Porýní-Vestfálsku budú môcť ľudia čoskoro dostať tretiu dávku už mesiac po druhom očkovaní proti koronavírusu. Dáva to zmysel? Imunológovia majú na to veľmi jasný názor, píše epochatimes.de. Posilňovacie očkovanie už po štyroch týždňoch... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.