Stále pri sebe: Implantácia COVID pasu pod kožu prostredníctvom mikročipu? (VIDEO)
26 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Istá švédska spoločnosť propaguje implantáciu mikročipov, na ktorých môže byť uložený COVID pas, píše de.euronews.com.

Keďže sa stále objavujú nové vlny koronavírusu, mení sa aj prístup ku COVID pasu či Green pasu. Boli by ste ochotní nechať si ho implantovať do ruky?

Biočipy

Švédska spoločnosť DSruptive Subdermals, ktorá sa špecializuje na implantovateľnú mikroelektroniku, chce využiť svoje implantáty ako lekársky nástroj na detekciu COVIDu-19 a iných infekčných chorôb.

Biočipy využívajú komunikáciu v „blízkom poli“ (NFC), rovnakú technológiu, aká sa používa pri bezkontaktných platbách, čo umožňuje ich skenovanie inými zariadeniami, ako sú smartfóny či platobné terminály.

Štúdia ukazuje miernejší priebeh pri Omikrone. Odborníci ale stále majú obavy. Prečo? (VIDEO)
Podľa predbežnej štúdie zo Spojeného kráľovstva sa zdá, vlna nového variantu Omikron je miernejšia. Ako naznačujú údaje výskumníkov z Imperial College London, menej ľudí s týmto variantom skončí v nemocnici, píše de.euronews.com. Počet... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Vieme, že svet zdieľaných zariadení, internet vecí, ako ho mnohí nazývajú, „hovorí jazykom“ NFC. Takže ak mám v ruke implantovaný čip, môžem „hovoriť jazykom“ všetkých týchto zariadení a bez problémov s nimi komunikovať," – tvrdí Hannes Sjoblad, generálny riaditeľ spoločnosti DSruptive Subdermals.

Bezpečnostné obavy

Keďže však čip môže naskenovať ktokoľvek, kto má čítačku, táto technológia vyvoláva aj bezpečnostné obavy.

„Skutočným problémom je, ako s údajmi zaobchádzať, čo vyvstane neskôr, keď pôjde o to, ako údaje ukladať. Ak nebudú zabezpečené, niekto môže získať vaše informácie a potom bude ťažké získať ich späť," - varuje Ben Libberton, mikrobiológ pracujúci pre laboratórium MAX IV.

WHO: „Booster“ pandémiu skôr predlžuje, než by ju ukončoval. Nie je vstupenkou „na slobodu“ (VIDEO)
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že posilňovacie očkovanie pandémiu skôr predlžuje, ako ukončuje. Uviedla, že „boostrové“ kampane nie sú vstupenkou na „slobodu“, píše de.euronews.com. „Boostrové kampane pravdepodobne pandémiu skôr... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Aby však niekto mohol ukradnúť informácie z čipu, musel by najprv vedieť, že máte implantát, a potom sa ho dotknúť smartfónom, aby ho mohol prečítať. Ďalšou obavou je, že čipy by mohli umožniť sledovanie polohy osoby. Ale nie je to tak, ubezpečuje Sjoblad: „Nemajú batériu a nedokážu samy vysielať signál, takže sú v podstate pasívne.“

„Nikdy nemôžu prezradiť vašu polohu, aktivujú sa len vtedy, keď sa čítajú priamo - napríklad pomocou smartfónu. Takže sa nedajú použiť na sledovanie osoby."

Francúzsko: Rekordných 91 608 infikovaných koronavírusom za 1 deň. Takmer 120 000 v Británii (VIDEÁ)
Francúzsko oznámilo najvyšší počet nových denných infekcií koronavírusom – až 91 608 prípadov. Viac ako 3 200 ľudí je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Omikron je rozšírený najmä v regióne hlavného mesta Ile-de-France, kde tvorí viac ako 40... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Majú široké využitie

Implantované mikročipy sú navrhnuté tak, aby uľahčili každodenný život, a už ich používa množstvo ľudí a podnikov na celom svete ako náhradu kľúčov, prístupových kariet či preukazov totožnosti.

V roku 2018 švédska štátna železničná spoločnosť dokonca testovala biočipy ako náhradu vlakových lístkov.

Amanda Blacková, vedúca digitálneho centra Epicenter v Štokholme, ktoré v posledných rokoch poskytlo čip svojim zamestnancom, uviedla, že podľa jej názoru je čip ešte bezpečnejší ako tradičné metódy ukladania údajov.

Svetový šampión v očkovaní Izrael: Očkovanie 4. dávkou vakcíny (VIDEO)
Keďže sa v Izraeli šíri aj variant koronavírusu Omikron, vláda vyzvala určité skupiny ľudí, aby sa dali štvrtýkrát zaočkovať, píše de.euronews.com. Na začiatku by mali dostať ďalšiu dávku všetci ľudia starší ako 60 rokov a zdravotnícki... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ďalšia spoločnosť, Biohax International, ktorá stojí za mikročipmi používanými švédskymi železnicami, spolupracuje s partnermi v oblasti zdravotníctva, aby mikročipy naplnila zdravotnými informáciami.

Ak napríklad niekoho privezú do nemocnice v bezvedomí, jednoduchý scan čipu by mohol lekárom poskytnúť informácie o zdravotnom stave pacienta, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Omikron napáda viac očkovaných ako neočkovaných. Po 10 týždňoch klesá ochrana „boostra“
Podľa analýzy ľudia, ktorí sa nakazia Omikronom, majú o 50 až 70 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú potrebovať nemocničnú starostlivosť v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi, informuje portál bbc.com. Britský Úrad pre zdravotnú bezpečnosť... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.