WHO: „Booster“ pandémiu skôr predlžuje, než by ju ukončoval. Nie je vstupenkou „na slobodu“ (VIDEO)
25 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že posilňovacie očkovanie pandémiu skôr predlžuje, ako ukončuje. Uviedla, že „boostrové“ kampane nie sú vstupenkou na „slobodu“, píše de.euronews.com.

„Boostrové kampane pravdepodobne pandémiu skôr predĺžia, ako ukončia, pretože nasmerujú očkovanie do krajín, ktoré už majú vysokú zaočkovanosť, čím sa vírusu poskytne viac príležitostí na šírenie a mutovanie," -  vyhlásil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Žiadna krajina sa nedokáže z pandémie dostať sama," dodal.

V súčasnosti sa približne 20 percent denných dávok vakcín podáva na celom svete ako posilňovacích, teda „boostrov“. Polovica členských štátov WHO je zároveň schopná zaočkovať len 40 percent svojej populácie, ale napríklad takmer traja zo štyroch zdravotníckych pracovníkov v Afrike nie sú zaočkovaní.

Svetový šampión v očkovaní Izrael: Očkovanie 4. dávkou vakcíny (VIDEO)
Keďže sa v Izraeli šíri aj variant koronavírusu Omikron, vláda vyzvala určité skupiny ľudí, aby sa dali štvrtýkrát zaočkovať, píše de.euronews.com. Na začiatku by mali dostať ďalšiu dávku všetci ľudia starší ako 60 rokov a zdravotnícki... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Booster“ + ďalšie opatrenia = ochrana

„Posilňovacie očkovanie by sa nemalo chápať ako „voľná karta“ pre plánované oslavy bez prijatia iných preventívnych opatrení," – upozornil šéf WHO.

Zásoby vakcín by mali byť dostatočné na zaočkovanie celej svetovej populácie do prvého štvrťroka 2022.

Krajiny by sa mali navzájom podporovať, aby dosiahli cieľ – minimálne 40-percentnú zaočkovanosť populácie.

Mnohé západné krajiny sa spoliehajú na posilňovacie očkovanie dospelých proti novému, nákazlivejšiemu variantu Omikron.

Podľa WHO bol nový variant hlásený už najmenej z 106 krajinách. Rýchlo sa šíri najmä v Európe, Afrike a Amerike.

Omikron napáda viac očkovaných ako neočkovaných. Po 10 týždňoch klesá ochrana „boostra“
Podľa analýzy ľudia, ktorí sa nakazia Omikronom, majú o 50 až 70 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú potrebovať nemocničnú starostlivosť v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi, informuje portál bbc.com. Britský Úrad pre zdravotnú bezpečnosť... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zatiaľ čo počet infekcií na celom svete zostal v decembri stabilný, počet úmrtí sa celosvetovo zvýšil o 9 percent, uvádza WHO vo svojej najnovšej epidemiologickej správe.

Rok 2022 musí byť koncom pandémie

„Na začiatku nového roka sa musíme všetci poučiť z bolestivých lekcií, ktoré nám tento rok dal. Rok 2022 musí byť koncom pandémie COVID-19, ale aj začiatkom novej éry solidarity. Rok 2021 opustíme so smútkom a s nádejou sa pozeráme do roku 2022," povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Na zastavenie Omikronu 3 dávky vakcíny NESTAČIA ! -  varuje zakladateľ spoločnosti BioNTech Ugur Sahin
Samotné vakcíny proti COVIDu-19 nezastavia epidémiu Omikronu, varoval výkonný riaditeľ nemeckej spoločnosti BioNTech, ktorá stojí za vakcínou mRNA vyrobenou v spolupráci so spoločnosťou Pfizer, informuje de.euronews.com. „Musíme si uvedomiť, že aj... Čítať ďalej
24 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.