Čo nás čaká po lockdowne? Ďalší lockdown
23 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Do 9. januára platí lockdown, no núdzový stav bude na Slovensku trvať minimálne do 23. februára. A po Novom roku príde neodvratne pandemická vlna, ktorú spôsobí mutácia omikron. Aké opatrenia nás čakajú?

Kým na jednej strane sa ozývajú hlasy, aby sa lockdown uvoľnil a Slovensko znovu zaviedlo regionálny Covid automat, epidemiológovia upozorňujú, že v januári môže byť situácia ešte horšia, píše denník Pravda.

Milión Slovákov nie je vôbec chránených

Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík spresnil, že odhadom na Slovensku asi milión ľudí nemá protilátky, a teda nie sú pred covidom vôbec chránení.

„Bola populárna mienka o tom, ako sa Slovensko za ostatné pandemické vlny premorilo a že testy nedokázali odhaliť stovky tisíc infikovaných prípadov. Myslelo sa, že ako krajina budeme aj napriek nízkej miere zaočkovanosť chránení. Ale to nie je pravda a táto štúdia vyvrátila falošnú nádej,“ spresnil Mišík.

Vo chvíli, keď bude dominantný omikron, bude podľa neho priestor na diskusiu, či má zmysel sa snažiť zásadne priebeh vlny brzdiť. „Ešte stále potrebujeme v maximálnej možnej miere vyprázdniť nemocnice, aby mali zdravotníci pomyselný nárazník pred omikronom,“ uviedol Mišík. 

Je to hanba! Nie všetci z prvej línie sa dostanú k 350-eurovým odmenám
Sľubovaná odmena pre zdravotníkov v sume 350 eur je poriadne sporná! Okrem vodičov sanitiek môžu na ňu zabudnúť aj pomocní pracovníci v zdravotníctve. Bez nich by si pritom lekári a sestry chod oddelení nevedeli ani len predstaviť, píše portál... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Opäť sa dostaneme na hranice kapacít

„Teraz hrozí, že dopyt po infekčných lôžkach sa skoncentruje do kratšieho času,“ vysvetľuje matematik Richard Kollár z iniciatívy Veda pomáha. Mutácia omikron je infekčnejšia a šíri sa rýchlejšie.

Kollár sa preto obáva skokového nárastu pacientov s covidom. „Opäť budeme na hraniciach kapacít, hoci budú regionálne ohniská, infikovaní sa rozložia do všetkých nemocníc,“ varuje matematik.

Štát sa preto pripravuje na zhoršenie situácie. Štát takmer po dvoch rokoch od začiatku pandémie pristúpil k vybudovaniu tzv. núdzových zdravotníckych zariadení. Ľudovo sa im hovorí aj poľné nemocnice. 

Kuriérske služby kolabujú! Pošta nám pokazila Vianoce, sťažujú sa zákazníci
Zákazníci hromžia a pošta nestíha! Nápor balíkov vo vianočnom období nie je nič nové, no tento rok sa k tomu ešte pridružil predvianočný lockdown a katastrofa je na svete. Zmena na poslednú chvíľu Tohtoročný počet zásielok poštu aj kuriérov... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Prichádza omikron

Mišík zdôraznil, že na Slovensku sú státisíce ľudí nad 60 rokov, ktorí ani ochorenie neprekonali a nie sú ani zaočkovaní. „Keď z týchto stoviek tisíc skončí hoc i desať percent v nemocnici, tak sa bavíme o desiatkach tisíc ľudí ktorí prekonajú mimoriadne ťažký covid,“ dodal Mišík.

Otázna je podľa neho aj úroveň kolektívnej imunity. "Koncept kolektívnej imunity hovorí, koľko ľudí musí byť stopercentne chránených,“ vysvetlil. „Problém bude vlnu čo najviac rozložiť, pretože sa javí, že doterajšie opatrenia sú na túto mutáciu krátke,“ upozorňuje Kollár.

Aj keby počty pacientov pri omikrone rástli na dvojnásobok za dva dni, tak to podľa Kollára Slovensko ešte tento rok nezaznamená. „Keby sme mali dnes päťdesiat pacientov s omikronom, tak do konca roka by ich malo byť tisícpäťsto. No to sú dnes pre Slovensko bežné počty infikovaných,“ dodal Kollár.

„Vo chvíli, keď začnú počty rásť z 1 500 na 45-tisíc, sa to zlomí. Podľa odhadov to bude práve 10. januára,“ vysvetľuje matematik.

Dáta o testovaní z NCZI sú prekvapivé! Zverejnila ich Omámiková z Republiky
"Vyžiadala som si od NCZI dáta z novembra," píše Lucia Omámiková z hnutia Republika. V krátkom príspevku poukazuje na základe dát z NCZI, že TOTO, tak ako tvrdí hnutie Republika nie je ani podľa nej o pandémii. L. Omámiková zverejnila aj rozdiel v... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Uvoľňovanie opatrení nemá zásadný vplyv

Otváranie reštaurácií a uvoľňovanie ďalších protipandemických opatrení by podľa Kollára aktuálnu epidemiologickú situáciu nezmenilo. „Spoločnosť je už aj tak dosť uvoľnená, takže sú to len malé zmeny,“ podotkol Kollár.

No stále je podľa neho najdôležitejšie aspoň trochu spomaliť nárast omikronovej vlny. Ten čas by sa mal podľa Kollára využiť na to, aby najskôr ochorením prešli zdravotníci.

„Zdravotníci sú trikrát zaočkovaní a musia sa infikovať. Podľa toho, čo nám ukazujú skúsenosti zo zahraničia, tak sa na covid oddeleniach infekcii nevyhnú,“ myslí si Kollár s tým, že zdravotníci sa infikujú s príchodom prvých pacientov na infekčné oddelenia.

„V prvých dňoch pandemickej vlny sa infikujú, dva týždne budú v karanténe a potom už môže prísť vrchol,“ zdôraznil. Podľa neho aktuálne opatrenia majú práve za úlohu nástup omikronu spomaliť natoľko, aby sa zdravotnícky personál mal čas pripraviť.

„Je však možné, že pred Novým rokom bude nutné prijať striktnejšie opatrenia,“ uzavrel.

Regulačný úrad vyčíslil, o koľko sa domácnostiam zdvihnú ceny tepla
Mesačné náklady na teplo narastú slovenským domácnostiam v priemere o 4,39 eura, no s výraznými rozdielmi v rámci Slovenska. Niekde si priplatia aj vyše 19 eur. Takmer 75 % tepla dodaného domácnostiam v budúcom roku bude s nárastom nákladov do päť... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | TASR

Mýty o protilátkach

„Viac ako polovica ľudí, ktorí nie sú očkovaní, nie je vôbec chránená. A až polovica z tých, čo aj mali protilátky, ich však mali iba málo, nízku hodnotu," hovorí epidemiologička Alexandra Bražinová k výsledkom štúdie.

„To, že mám protilátky, neznamená, že som chránený voči ochoreniu. To je len jedna časť a časom klesajú. Prítomnosť protilátok len ukazuje, či sa ľudia dostali do kontaktu s koronavírusom,“ ozrejmil Juraj Kopáček, vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Dodal, že pokles protilátok po prekonaní je pomerne rýchly a pri omikrone hrozí, že títo ľudia nebudú chránení.

„Človek by mal byť trošku pesimista. Ochrana ľudí, ktorí mali ľahký priebeh, nie je dostatočná ochrana voči reinfekciám. Zhruba po dvoch až troch mesiacoch protilátky klesajú a po šiestich mesiacoch klesne táto hladina na nulu,“ podotkol Kopáček. 

Prezidentka sklamala lekárov: Na reformu, ktorú podpísala, majú TAKÝTO názor
Lekárske odborové združenie (LOZ) je sklamané. To, že prezidentka odobrila reformu nemocníc, bude podľa lekárov znamenať prehĺbenie problémov slovenského zdravotníctva, píše portál cas.sk. Nebrala na vedomie odborné argumenty Šéf LOZ Peter... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.