Je to hanba! Nie všetci z prvej línie sa dostanú k 350-eurovým odmenám
23 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Sľubovaná odmena pre zdravotníkov v sume 350 eur je poriadne sporná! Okrem vodičov sanitiek môžu na ňu zabudnúť aj pomocní pracovníci v zdravotníctve. Bez nich by si pritom lekári a sestry chod oddelení nevedeli ani len predstaviť, píše portál noviny.sk.

Na niektorých sa zabudlo

Hoci aj oni pracujú často za mizerné platy od začiatku pandémie v prvej línii, sľubovanej odmeny sa nedočkajú.

Starajú sa o covidových pacientov 24 hodín denne. Napriek tomu na odmeny nárok nemajú. "Kŕmime, prebaľujeme, prezliekame," opisuje situáciu pre TV JOJ Viera Borková, ktorá pracuje ako pomocný pracovník v zdravotníctve. 

Je to nespravodlivé

"Tí ľudia robia stále, či je deň alebo noc, bez nich by nebolo covidové oddelenie," uviedla vedúca sestra Mária Gatialová. Napriek tomu odmenu, ktorú vláda schválila pre zdravotníckych pracovníkov nedostanú. Nemajú vzdelanie, a preto prídu o 350 eur. 

"Je to nespravodlivé, že nás vylúčili z tých odmien," povedala pre televíziu zdravotná pomocníčka Anna Šingliarová. "Tí, čo to schválili, si myslia, že tu nič nerobíme, len otvárame dvere," uviedla Borková. 

Dáta o testovaní z NCZI sú prekvapivé! Zverejnila ich Omámiková z Republiky
"Vyžiadala som si od NCZI dáta z novembra," píše Lucia Omámiková z hnutia Republika. V krátkom príspevku poukazuje na základe dát z NCZI, že TOTO, tak ako tvrdí hnutie Republika nie je ani podľa nej o pandémii. L. Omámiková zverejnila aj rozdiel v... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

A niektorých už vyriešili

V bojnickej nemocnici nemá od štátu nárok na odmenu okolo 200 zamestnancov. Takmer všetci pritom pracujú v prvej línii. K odmenám pre zdravotníckych pracovníkov sa však takmer nedostali tí, ktorí zažili nápor a prvú líniu pri pitvách.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou totiž nespĺňa štatút poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. "S patológmi som už hovoril, tam je to vyriešené," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Je to hanba

Tému odmien včera okrem iného riešili zástupcovia záchranárov s predsedom parlamentu. Tak ako pomocný pracovníci v zdravotníctve na ne nemajú nárok ani vodiči sanitiek či piloti záchranárskych vrtuľníkov.

"Trošku to spustilo lavínu, že tí dostali, tí nie, myslím, že na tých ľudí by sa nemalo zabúdať," uviedol prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. 

"Pevne verím, že to minister nejako prehodnotí. Je to hanba," komentoval situáciu Boris Kollár. 

Prezidentka sklamala lekárov: Na reformu, ktorú podpísala, majú TAKÝTO názor
Lekárske odborové združenie (LOZ) je sklamané. To, že prezidentka odobrila reformu nemocníc, bude podľa lekárov znamenať prehĺbenie problémov slovenského zdravotníctva, píše portál cas.sk. Nebrala na vedomie odborné argumenty Šéf LOZ Peter... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.