Čo všetko chcete vedieť o pandemickom ošetrovnom: Odpovede nájdete TU
14 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Starším žiakom a stredoškolákom už začali predčasné prázdniny. Keďže niektoré školy svoje brány zatvorili, rodičia môžu požiadať o dávku. Vo výnimočných prípadoch ju dostanú aj cez sviatky, píšu Hospodárske Noviny.

Rodičia, ktorých deti sa opäť presunuli zo školských lavíc do svojich izieb pred orazovky počítačov, môžu požiadať štát o pomoc. Ak teda nemôžete chodiť do práce, musíte sa venovať deťom a spĺňate stanovené podmienky, máte nárok na pandemické ošetrovné. Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky o tejto dávke.

Môjmu dieťaťu zatvorili triedu. Mám nárok na pandemické ošetrovné?

Na dávku máte nárok, ak je škola alebo trieda v čase pandémie uzavretá rozhodnutím ministra, zriaďovateľa, riaditeľa alebo hygienika. OČR môžete čerpať, ak sa staráte o dieťa do 11 rokov.

Škôlky a prvý stupeň zostali otvorené, no keď sa covid potvrdí u učiteľa, regionálny hygienik môže zatvoriť triedu alebo celú budovu. „Na túto dávku má nárok aj rodič, ktorému pediater potvrdil potrebu starostlivosti o dieťa z dôvodu karantény,“ doplnila riaditeľka odboru komunikácie Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

V niektorých prípadoch máte nárok na dávku aj u starších žiakov, napríklad do 18 rokov vtedy, ak majú dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. „Tiež má nárok, ak ošetruje choré dieťa do 16 rokov, ktorému sa zdravotný stav zhoršil náhle a pediater mu preto potvrdil potrebu ošetrovania,“ vysvetľuje Dvoráková.

Cestovný ruch je v koncoch: Opatrenia vlády nič neriešia, otvoríme aj napriek zákazu!
Že vakcína je sloboda a riešenie, neplatí! Gastrosektor je už zúfalý. Je to už štvrtýkrát, čo prevádzky zostali počas pandémie zatvorené. A doterajšie opatrenia vlády nič neriešia. Aliancia slovenskej gastronómie pripúšťa, že od 18. decembra sa... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Nechal som doma dieťa pre obavy z pandémie. Môžem požiadať o ošetrovné?

Od zavedenia lockdownu môžete ospravedlniť dieťa zo školy aj pre strach z nákazy. Vtedy vám však nárok na ošetrovné nevzniká. 

Nemám nemocenské poistenie. Môžem požiadať o OČR?

Nie. Na pandemické ošetrovné majú nárok len rodičia alebo iné dospelé osoby, ktoré sa starajú o dieťa a sú nemocensky poistené, dosahujú príjem, sú živnostníci alebo sú dobrovoľne poistené. Zároveň nesmú mať na poistnom vyšší dlh ako päť eur.

Môžem poberať pandemické ošetrovné aj v čase vianočných prázdnin?

Od pondelka 20. decembra sa žiakom začínajú vianočné prázdniny. S ich návratom do lavíc sa zatiaľ ráta 10. januára. V tomto období je škola zatvorená na základe školského zákona, a preto vám nárok na ošetrovné nevzniká. Aj tu sú však výnimky. „Ak je škola aj počas obdobia školských prázdnin uzatvorená hygienikom, môže rodičovi vzniknúť nárok na pandemické OČR,“ poznamenala Dvoráková. 

O ošetrovné môžete požiadať aj cez sviatky, ak opatrujete chorého žiaka do 16 rokov alebo má vaše dieťa do 11 rokov nariadenú karanténu. „Obe situácie potvrdzuje pediater,“ dopĺňa Dvoráková.

Lídri bez dôvery národa - čo je to za paródiu na legitímnu moc
Bývalý minister financií Ladislav Kamenický trafil klinec po hlavičke. Zameral sa na najnovšie prieskumy dôveryhodnosti či skôr nedôveryhodnosti politikov a vyšlo mu, že nazývať ich "lídrami" je naozaj prinajmenej smiešne. Skutoční lídri sú totiž... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Moje dieťa má výnimku z karantény. Mám nárok na dávku?

Nie. Nárok na pandemickú OČR máte len v prípade, ak vaše dieťa nemá možnosť vzdelávať sa v triede. Do zaujímavej situácie sa však dostala mama Ivana, ktorej celé meno máme v redakcii.

„Triedu zatvorili na desať dní, ale deti s výnimkou majú možnosť chodiť do školy,“ opisuje s tým, že v učebni zostali len dvaja žiaci, ktorí sú buď zaočkovaní, alebo prekonali covid. Ak by sa však rozhodla nechať dieťa doma, na pandemické ošetrovné by nemala nárok.

Ako môžem požiadať o pandemické OČR?

Ak si uplatňujete nárok na ošetrovné prvýkrát, musíte vyplniť elektronickú žiadosť na stránke Sociálnej poisťovne. Ak vám ju už niekedy v minulosti schválili, stačí, ak si pri opätovnej potrebe odošlete čestné vyhlásenie. To sa podáva za každý mesiac, ktorý ste sa o dieťa starali a za ktorý si chcete príspevok uplatniť.

SMER proti hoaxu vládnej propagandy - "vždy iba rodič rozhodne, kto sa jeho dieťaťa dotkne"!
Goebbelsovská propaganda sa rozbehla naplno! SMER reaguje na hoax, ktorý sa šíri."Niekto úmyselne šíri klamstvo, že Smer podporil zákon o povinnom očkovaní detí, podľa ktorého zdravotníci na školách budú mať možnosť bez súhlasu rodiča robiť... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Požiadal som o pandemické ošetrovné. Akú sumu dostanem?

Výška pandemického ošetrovného je rovnaká ako výška štandardnej dávky. „Za deň je to 55 percent denného vymeriavacieho základu, čo predstavuje približne 70 percent čistej mzdy u zamestnanca,“ spresnila Dvoráková.

Kedy a akým spôsobom mi bude dávka vyplatená?

Sociálna poisťovňa má na posúdenie nároku 60 dní. „V praxi však dávku priznávame rýchlejšie, zvyčajne do mesiaca,“ hovorí Dvoráková. Lehoty na vyplácanie majú stanovené jednotlivé pobočky rôzne, no väčšinou je to okolo 15. a 27. dňa v mesiaci.

Peniaze vám Sociálna poisťovňa pošle na účet alebo si ich vyzdvihnete v hotovosti prostredníctvom pošty.

Klub 500: To nie je štátna pomoc, to je PODRAZ od vlády!
To nie je pomoc ale podraz! Takto zhodnotili členovia združenia zamestnávateľov Klub 500 nové pravidlá štátnej pomoci. Nespokojní kompetentní Obnovená štátna pomoc nie je skutočnou pomocou. Je podrazom voči tým, ktorí tvoria pracovné miesta,... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Od januára sa ruší pandemický rodičovský príspevok. Znamená to, že už nebudem mať nárok na dávku?

Nie. Ak bude rozhodnutím kompetentných orgánov prerušená výučba v triede vášho dieťaťa alebo v celej budove, aj naďalej budete môcť požiadať o pandemické OČR.

Štát však od januára už nebude vyplácať pandemický rodičovský príspevok vo výške 275,90 až 378,10 eura mesačne. Dostávali ho rodičia detí od troch rokov, ktorí v čase koronakrízy nemali príjem zo zamestnania, z podnikania a iných zdrojov. Mal pomôcť tým, ktorí si v čase zhoršujúcej sa situácie nevedeli nájsť zamestnanie.

„Keďže ekonomika opäť funguje a nezamestnanosť klesá, všetky takéto pandemické opatrenia postupne ukončujeme,“ zdôvodnil minister práce Milan Krajniak.

Hovoria vám antivaxer? Dobre, oni sú psychovaxeri, znie názor emeritného ústavného sudcu
"Čo je straš­nej­šie? Zlo­či­ny ko­mu­niz­mu ale­bo oh­ro­ze­nie po­vin­ným oč­ko­va­ním pro­ti CO­VID-19? Za ta­ké­ho­to skut­ko­vé­ho sta­vu je vý­hrou, že o ochra­nu pred zá­ko­nom či vy­hláš­kou za­vá­dza­jú­cou po­vin­né oč­ko­va­nie pro­ti... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.