Kurdské vedenie v severnom Iraku žiada o väčšiu pomoc z Európy
24 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Mnohí z migrantov na poľských hraniciach sú Kurdi zo severného Iraku. Premiér autonómneho kurdského regiónu teraz žiada EÚ o pomoc. Tvrdí, že treba zakročiť proti tým, ktorí lákajú ľudí na nebezpečnú cestu, píše Der Spiegel.

Kurdské vedenie v severnom Iraku žiada Európu o pomoc v boji proti prevádzačským gangom, ktoré cez Bielorusko priviedli tisíce migrantov k vonkajším hraniciam EÚ. „Potrebujeme podporu v boji proti zločineckým sieťam, ktoré pašujú našich ľudí do Európy a lákajú ich na túto nebezpečnú cestu," – vyhlásil premiér autonómneho kurdského regiónu na severe Iraku Masrur Barzani v rozhovore pre denníky Die Welt a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Farmafirmy dosahujú na vakcínach zisk 1 000 dolárov za ZA SEKUNDU
Farmaceutické spoločnosti Biontech, Pfizer a Moderna dosahujú podľa prieskumu globálnej aliancie pre vakcíny zisk 1 000 dolárov (necelých 880 eur) každú jednu sekundu na svojich vakcínach proti koronavírusu, informuje epochtimes.de K takémuto... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ohrozujú aj bezpečnosť Európy

Pašeráci podľa neho ohrozujú nielen bezpečnosť Iraku, ale aj Európy. „Európa by mala urobiť ešte viac, aby zabránila opakovaniu takýchto udalostí," - povedal Barzani s odkazom na situáciu v Bielorusku.

Väčšina ľudí na hraniciach sú Kurdi

Jeho krajina tiež potrebuje väčšiu podporu zo strany Nemecka a Európy z dlhodobého hľadiska, najmä v oblasti rozvojovej spolupráce, povedal Barzani. „Irak nepotrebuje finančnú pomoc, krajina má peňazí dosť. Naliehavo však potrebujeme podporu pre potrebné reformy a boj proti korupcii."

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Podľa európskych odhadov približne 70 percent migrantov v Bielorusku v súčasnosti pochádza z Iraku, z toho približne tri štvrtiny z kurdského regiónu. V uplynulých dňoch z Minska prvýkrát vzlietli lietadlá s ľuďmi, ktorí sa chceli vrátiť. Okrem iného smerovali do Arbílu v severnom Iraku.

Lukašenkov „pašerácky systém“

V lete začal bieloruský diktátor Alexander Lukašenko zámerne prevážať migrantov do Bieloruska a posielať ich k poľským hraniciam. Der Spiegel nedávno podrobne odhalil, ako funguje Lukašenkov pašerácky systém. Dokumenty ukazujú, že jeho režim systematicky budoval bieloruskú trasu. Štátna spoločnosť Zentrkurort začala v máji vydávať desiatky turistických víz pre Iračanov. Spoločnosť patrí pod Lukašenkovu prezidentskú administratívu. O niečo neskôr sa vízová činnosť postupne presunula na súkromné spoločnosti.

Koniec športovej kariéry ! Vrcholoví športovci hlásia závažné vedľajšie účinky po očkovaní proti COVIDu (VIDEO)
Vrcholoví športovci z Európy a USA hlásia po očkovaní vakcínou proti COVIDu-19 závažné vedľajšie účinky. Bol diagnostikovaný zápal tkaniva okolo srdca, ako aj krvné zrazeniny. Pre francúzskeho tenistu Jérémyho Chardyho to môže znamenať koniec... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

EÚ hovorí o hybridnej vojne a spolieha sa na odsúvanie utečencov

EÚ hovorí o „hybridnej vojne" a uzavrela hranice. Poľská pohraničná stráž systematicky vykonáva tzv. pushbacky, ktoré poľský parlament uzákonil, hoci porušujú zákony EÚ. Pohraničná stráž zadržiava ľudí v lese na poľskej strane hranice a núti ich vrátiť sa späť do Bieloruska. Osoby, ktoré žiadajú o ochranu, nemajú možnosť požiadať o azyl.

Keďže ani bieloruská pohraničná stráž často týchto migrantov nevpustí späť, často uviaznu na hraniciach. Niekoľko ľudí už zamrzlo. Napriek nebezpečenstvu sa však mnohí Kurdi zo severného Iraku dobrovoľne vydávajú na cestu do Minska. V ceste do Minska vidia svoju šancu na nový život v EÚ, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Očkovanie Pfizerom: 357 vedľajších účinkov u 200 000 francúzskych vojakov... a trest za odmietnutie vakcíny (VIDEO)
Po očkovaní vakcínou proti COVIDu-19 sa u desiatok príslušníkov armády vo Francúzsku vyskytli vážne zdravotné problémy, píše epochtimes.de. Francúzska armáda sa obáva početných vedľajších účinkov po očkovaní vakcínou proti... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!