Slovenské zdravotníctvo potrebuje skutočnú podporu, inak skolabuje, tvrdí zdravotná sestra
24 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovenské zdravotníctvo je v nezávideniahodnej situácii. Peniaze na nové nemocnice nemá. Podobné je to aj s rekonštrukciou tých starších. Financie chýbajú i na lepšie vyššie pre lekárov a zdravotné sestry. Preto odchádzajú do zahraničia.


Výnimočný stav počas pandémie mal okrem iného zabezpečiť, aby bolo v našich nemocniciach dostatok lekárov a zdravotných sestier. Nepáči sa im, aké majú platy a tiež pracovné podmienky, kvôli ktorým hovoria o odchode do zahraničia. Jedna zdravotná sestra to opísala v statuse na facebookovom profile Nekŕmte nás odpadom. Dokonca načrtáva, čo by sa malo zmeniť, aby nenastal doslova exodus zdravotníkov do zahraničia.
Mnohí zdravotníci skutočnú podporu v kritických mesiacoch necítili

„Mohla by som napísať siahodlhý status o tom, ako tento štát zlyhal pri riadení pandémie. Ako tento štát roky kašle na systémovú zmenu, ktorá by zachránila zdravotníctvo,“ píše žena, ktorá uvádza, že je zdravotnou sestrou. V zdravotníctve pracuje 15 rokov.

„Som unavená, vyčerpaná, sklamaná. Aj ja som sa rozhodla dať výpoveď a odísť. A to napriek tomu, že svoju prácu som robila s láskou a najlepšie, ako som vedela,“ píše zdravotná sestra, ktorá v denníku SME čítala, že v tomto roku sa očakáva odchod takého množstva sestier ako za celé posledné desaťročie. „Napriek vyjadreniam politikov totiž mnohí zdravotníci skutočnú podporu v predchádzajúcich kritických mesiacoch necítili a utvrdili sa, že už je čas odísť. Presne tak ako ja,“ konštatuje zdravotníčka. Ponúka aj návrh riešenia.

Nitrianski zdravotníci boli prezentovaní ako hrdinovia, teraz im idú znížiť výplatu, tvrdí Visolajský
Nitra bola jedným z najzasiahnutejších miest vírusom COVID-19. Nitrianska nemocnica bola preplnená a zomrelo aj niekoľko zdravotníkov. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Gabriel Matta

Zvýšte platy, Slovenky sa vrátia naspäť

„Zvýšiť mzdy. Nie akože, ale naozaj. Nie je možné, aby vysokokvalifikovaná sálová sestra (to je tá, čo asistuje pri operáciách) zarábala pomaly menej ako predavačka v supermarkete. Vážim si každú profesiu, každého človeka. Avšak vysoko odborná práca nemôže byť takto slabo platovo ohodnotená,“ píše zdravotná sestra.

Navrhuje zlepšiť aj pracovné podmienky. „Je nutné rekonštruovať naše nemocnice a zlepšiť ich vybavenie. Väčšina z nich. žiaľ, nezodpovedá štandardu 21. storočia. Navýšiť tiež počet zdravotných sestier v nemocniciach, lebo naše dievčatá sú preťažené,“ pridáva zdravotná sestra. Dodáva, že zvýšením miezd sa prilákajú naspäť do nemocníc naše zdravotníčky. Treba však prijímať aj dievčatá z Ukrajiny, či zo Srbska.

Zúfalý otec: Zdravotníci moju dcéru v nemocnici zabili, pre mňa to nie sú hrdinovia
Smrť dieťaťa je vždy bolestivá, no bolesť je ešte väčšia vtedy, ak rodič vie, že jeho dieťa zomrelo úplne zbytočne. Napríklad chybou tých, ktorí mu mali pomôcť – zdravotníkov. A presne toto sa stalo aj Katke Kelešiovej († 25) z Trnavy, ktorej... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Žiadne príkazy a zákazy naše zdravotníctvo nezachránia pre personálnym kolapsom

Zdravotná sestra má však aj inú, dnes zrejme neuskutočniteľnú ideu. „Kedysi mali veľké nemocnice aj vlastné ubytovne, aby „cezpoľný“ nemocničný personál mal kde bývať, kým si vyrieši bývanie. Skúste dnes nalákať sestričku z iného mesta do Bratislavy, kde jej plat pomaly stačí akurát na to, aby si prenajala garsónku, či izbu niekde na periférii. A to aby nejedla, nepila, nič si nekúpila, nenašetrila.“ Naše zdravotníctvo potrebuje podľa nej navýšiť počet ošetrovateľov a rovnako aj im zvýšiť mzdy.



„Sestry majú primárne robiť odbornú prácu, ale, žiaľ, často zaskakujú práve prácu ošetrovateľov. Nie, nie je im to proti srsti, ale ide to na úkor práve odbornej práce,“ konštatuje zdravotná sestra.

A na záver dodáva: „Viem, som snílek, ale keď sa to nezmení, žiadne príkazy a zákazy naše zdravotníctvo nezachránia od úplného personálneho kolapsu.“

Desivé, covidových pacientov v Indii už začínajú v nemocnici biť samotní zdravotníci! (BRUTÁLNE VIDEO)
Indiu v ostatných dňoch tvrdo postihla druhá vlna koronavírusu. Je tam taká silná, že zúfalí sú nielen zdravotníci, ale aj samí Indovia. Doslova desivé video ako zdravotníci bijú covidového pacienta zverejnil na sociálnej sieti doktor Peter... Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik