Prečo Ukrajinci utekajú do Ruska (Natália Zalevská)
08 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Natálie Zalevskej (LUGA NEWS)


Súčasná Ukrajina sa zmenila na zvláštne väzenie, z ktorého sa snaží čoraz viac obyvateľov utiecť. Niektorí na Západ a niektorí tradične do Ruska.


Ukrajinskí propagandisti hovoria, že v Rusku je zlý oligarchický režim. A Ukrajina si vybrala „slobodu“. Fakt, že Ukrajinci hromadne odchádzajú pritom ignorujú. Ak je Ukrajina taká úžasná, prečo z nej ľudia utekajú? Podľa ukrajinskej vlády ide len o dočasné ekonomické ťažkosti.



Ukrajinci sa doma „dusia“

Rozsah migrácie Ukrajincov nikto nepozná. Oficiálne údaje neodrážajú skutočný obraz. Väčšina z pracovníkov je nelegálne zamestnaných. Spravidla nemajú jedno, ale niekoľko pracovných miest. Často menia svoje bydlisko a ukrývajú sa pred agentúrami na ochranu práce, migračnými službami a orgánmi činnými v trestnom konaní. Ťažký život pracujúcich migrantov je však stále lepší ako život na „rodnej“ Ukrajine.


Stačí si prečítať príspevky na ukrajinských fórach. Ukrajinci píšu, že už nedokážu vydržať život, na ktorý ich ukrajinská moc odsúdila. Takže v blízkej budúcnosti majú v úmysle opustiť svoju vlasť. Hlavným dôvodom odchodu je dusivá atmosféra v spoločnosti, chudoba a nedostatok práv.


Napríklad Kyjevčan Vladimír S. píše: „Ak sa pozriete na situáciu vážne, je to na zaplakanie. Naša krajina sa mení na Gulag. Žiadna perspektíva. Iba horkosť, slzy a utrpenie“.


Ako a kedy sa skončí svetová občianska vojna (Sergej Pereslegin)
Komentár Sergeja Pereslegina (Life.ru) Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Krajina je podľa neho na pokraji chudoby. Žiadna politika ju nezachráni. Ani pôžičky a predaj pôdy. Ľudia každý deň čakajú a dúfajú, že sa začne dvíhať z kolien. Prezidenti sa menia a stav sa pritom len zhoršuje.


Charkovčan Antona K. vraví, že „veľa obyvateľov Ukrajiny vkladalo veľké nádeje do novej vlády. Nič sa však nezmenilo. Vojna pokračuje, hospodárstvo je zničené a krajina sa topí v pôžičkách. Budúcnosť je neistá. Ľudia chcú vedieť, čo bude zajtra, o týždeň, mesiac, či o rok. Ako nakŕmia svoje deti. Epidémia koronavírusu krajinu zničí už úplne. Ukrajinci predsa nebudú žiť v krajine, ktorá samú seba pochováva“.



Odísť chce takmer každý tretí

Ako uviedol Medzinárodný sociologický inštitút v Kyjeve, až 29,1 % Ukrajincov uvažuje o odchode z krajiny. Teda takmer každý tretí.


Až 45,2 % z tých, ktorí chcú odísť, chce hlavne lepší zárobok. Len 9,4 % uviedlo, že sa doma nevedia uplatniť vo svojom povolaní. Prácu si nevie nájsť 6,6 % opýtaných.  Bezpečne sa na Ukrajine necíti 9,7 %. Ďalších 13,4 % chce opustiť krajinu pre budúcnosť detí, 8,7 % neverí v budúcnosť Ukrajiny, 5,6 % chce opustiť Ukrajinu kvôli vysokej miere korupcie a 31,6 % chcú žiť v pohodlnejšej krajine. Je pozoruhodné, že z tých, ktorí chcú odísť, 14,1 % chce odísť z Ukrajiny navždy. A 26,1 % chce opustiť vlasť dovtedy, kým sa na Ukrajine nezačne udržateľný hospodársky rast.


Zotrvačník rasového násilia alebo Minnesota (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Sviatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Iveta Machová

Je zjavné, že väčšina obyvateľov Ukrajiny je demoralizovaná tým, čo sa deje. Výdavky sa zvyšujú a príjmy nerastú. Najhoršia je strata práce. Na Ukrajine už prakticky nie sú žiadne veľké podniky. Upadli celé predtým prosperujúce odvetvia.


Podľa Federácie zamestnávateľov Ukrajiny ešte ako tak fungujú niektoré hutnícke a chemické prevádzky. Charkovský dopravný inžiniersky závod už ale tiež neexistuje. Z nových podnikov je pomerne veľký Modern-Expo. Jeden z najväčších dodávateľov komerčného vybavenia. Ale aj ten má teraz linky pozastavené kvôli problémom s predajom.



Novú ranu zasadil koronavírus

Nešťastnú situáciu v ukrajinských továrňach prehĺbila aktuálna karanténa. Zastavenie automobilového priemyslu postihlo Lucký ložiskový závod. Rovnaký osud postihol pracovníkov žitomirského závodu Kromberg & Schubert. Hospodárska kríza a pandémia takmer zničili Pavlogradugol, jedného z najväčších ukrajinských podnikov zaoberajúcich sa ťažbou uhlia. Teraz je energetický gigant nútený pozastaviť fungovanie. Na jar spolu s Pavlogradugolom ukončili prevádzku tri zariadenia na obohacovanie uránu. Pavlogradskaja, Dobropoľskaja a Kurachovskaja.


Zničené kúzlo západu (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Iveta Machová

Podľa ukrajinskej obchodnej a priemyselnej komory vzrástol za posledný mesiac karantény počet nezamestnaných o 1 až 1,3 milióna ľudí. Nezamestnaných je v súčasnosti asi 2,5 až 2,8 milióna. Celková miera nezamestnanosti dosiahla 13,7 až 15,4 %. Je najvyššia za posledných 15 rokov.


Ďalší problém s migráciou súvisí s nízkymi mzdami. Prežiť z oficiálnej mzdy je veľmi ťažké. Práca „načierno“ je priam nevyhnutnosťou, aby ľudia nestratili príspevky.


V posledných rokoch počet Ukrajincov, ktorí opúšťajú krajinu, aby zarobili peniaze, rýchlo rastie. V Medzinárodnej správe OSN o migrácii za rok 2019 sa uvádza, že Ukrajina je na piatom mieste v počte migrantov na svete. Ich počet odhadla na 6 miliónov. Ďalších 7 až 9 miliónov ľudí bolo v „procese mobilnej migrácie“. Ide však o veľmi skromné ​​odhady. V skutočnosti je v zahraničí zrejme až tretina všetkých pracovných zdrojov Ukrajiny.


Iba v Rusku je takmer 400 tisíc vysokokvalifikovaných odborníkov a tých, ktorí pracujú s pracovným povolením. Celkový počet Ukrajincov je podľa oficiálnych údajov asi 2,5 milióna. Neoficiálne môže byť v Rusku až 6 miliónov pracovníkov. Výber Ruska je spôsobený objektívnymi faktormi. Geografická a jazyková blízkosť a pomerne bezproblémový vstup.


Objednávka na "studenú vojnu" ?! (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova (Global Affairs) Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová

Od júla 2010 musí cudzinec na oficiálne zamestnanie v Rusku získať patent ako pracovné povolenie. Cena najlacnejšieho patentu je od 1 000 rubľov mesačne. Predtým sa ale mohol zamestnať len u fyzickej osoby. Od 1. januára 2015 už môže aj u právnickej osoby. Do roku 2015 sa tak mohol cudzinec legálne zamestnať ako opatrovateľka alebo stavbár. Od roku 2015 môže pracovať už aj v továrni či advokátskej kancelárii. Výnimkou sú len štátne inštitúcie. Zaplatením za patent tak môže občan Ukrajiny bezpečne pracovať až jeden rok. Po tomto období si môže pracovné povolenie predĺžiť o ďalší rok.


Ukrajinskí pracovní migranti sa zhodujú, že systém zamestnávania cudzincov v Rusku sa zjednodušil. Navyše, zrušili sa i kvóty pre obyvateľov Ukrajiny. To znamená, že každý záujemca z Ukrajiny si môže nájsť prácu v ktoromkoľvek regióne Ruska.


Aktuálne možnosti uplatnenia v Rusku zohrávajú pre Ukrajincov významnú úlohu pri výbere hostiteľskej krajiny. Obyvatelia Ľvova, ktorí sa vrátili z Ruska, kde pracovali na stavbe, v sociálnych sieťach tvrdia, že je to pravda. „Napriek konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou chcel náš zamestnávateľ pracovať výlučne s Ukrajincami,“ napísali.


Rusko už udelilo občianstvo 85 100 obyvateľom Ukrajiny. Vydaných bolo aj 67 022 povolení na pobyt a 96 612 povolení na prechodný pobyt. V roku 2019 žilo v Rusku 201 631 Ukrajincov. V tom istom roku odišlo do Ruska za prácou pol milióna Ukrajincov. Takmer 50 tisíc prišlo na dovolenku.



Rusko je Ukrajincom jednoducho blízke

Hlavným dôvodom, prečo je Rusko stále obľúbenou destináciou medzi migrujúcimi pracovníkmi z Ukrajiny, však nie sú len platy. Ale hlavne absencia jazykovej bariéry, ľahký pohyb a možnosť nájsť si zamestnanie. „Najmä“ pokiaľ ide o nelegálnu prácu. Vlaky Ľvov - Kyjev - Odesa - Moskva až donedávna pred karanténou neprestajne prevážali migrantov za prácou. Je predpoklad, že po opätovnom otvorení hraníc sa prílev Ukrajincov do Ruska ešte zvýši.


Chystá sa NATO zaútočiť na Rusko? (Konštantín Sivkov)
Komentár Konštantína Sivkova (Life.ru) Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD