Zahraničie pritvrdzuje vládu nad Ukrajinou (Alexander Dudčak)
17 | 10 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Alexandra Dudčaka (Fond strategickej kultúry)


MMF v podstate rozhoduje o osude Ukrajiny


Medzinárodný menový fond (MMF) už niekoľko rokov zohráva v ukrajinských zmenách zásadnú úlohu. Bolo ťažké dosiahnuť, aby sa štát s plne rozvinutou ekonomikou stal závislý od fondu. Podarilo sa to však dvoma presnými údermi. „Knockdown“ zasadila dvojica Juščenko a Timošenková. Následný „knockout“ dokončili Porošenko a Jaceňuk.


Teraz, bez pokračovania úveru od MMF, je dokonca v stávke ukrajinská stabilita. A problém nespočíva vo veľkosti tejto časti úveru. Aktuálne ide o 1,9 miliardy dolárov a je piata v poradí. V súčasnosti sa o nej rokuje. Za iných okolností by nemusela predstavovať záchranu v prípade udelenia a katastrofu pri odmietnutí. To by ale musela byť Ukrajina suverénnym štátom.


Ako zbaviť Ukrajinu pôdy i peňazí (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Vražedný systém je premyslený a pracuje podľa štandardnej schémy. Ak sa MMF rozhodne neprideliť ďalšiu časť úveru, spustí sa reťazec nastavených opatrení. Svetové ratingové agentúry, ktoré s fondom spolupracujú, znížia hodnotenie krajiny. Čo je signál pre veľký kapitál a ďalších veriteľov. Zahraniční investori opúšťajú príslušnú krajinu. Ďalšími krokmi sú pokles indexov, panika na akciovom trhu, rastúce náklady na pôžičky a štátne dlhopisy a tiež zvyšujúca sa inflácia. A nakoniec úplný krach. Ak naň prirodzene dozrela potreba. Momentálne to ale vyzerá tak, že bankrot Ukrajiny zatiaľ pre žiadnu skupinu globálneho kapitálu nie je žiadaný. Kyjev sa podľa všetkého voči zahraničným kontrolným silám správa poslušne. Napriek tomu, že Ukrajina už svoje dlhy prestala splácať. Odmietla totiž Rusku zaplatiť štátny dlh vo výške 3 miliardy dolárov. Medzinárodný menový fond však pred nesplnením záväzkov voči Rusku zatvára oči.


Po nástupe do pozície „správcu osudu“ Ukrajiny MMF v podstate nariadil:
1. Trhovú cenu plynu.
2. Plnenie rozpočtu v roku 2019.
3. Privatizáciu 3 500 štátnych podnikov.
4. Splnenie záväzkov zahraničného dlhu.
5. Zavedenie trhu s pôdou.


Ukrajina je už dlhšie zvyknutá na takzvanú trhovú cenu plynu. V praxi to znamenalo takmer 11-násobné zvýšenie. Teda 1090 % ! A to len za päť rokov Porošenkovej vlády. Podľa MMF je ale zrejme dokonale trhovou len taká cena, pri ktorej sú dodávky LNG z USA na Ukrajinu prostredníctvom poľských terminálov ziskové. Zvyšovanie cien preto pokračuje. Mnoho obyvateľov Ukrajiny to už vidí v nových októbrových platbách za služby.


Prvoradou v procese „spravovania“ Ukrajiny je pre fond privatizácia pôdy. Nejde mu ani tak o legendárne úrodné černozeme. Podstatné je pre MMF získanie priestoru pre pestovanie geneticky upravených (GMO) rastlín. Čo zvrchované a zodpovedné krajiny jednoznačne odmietajú.


Trumpov ukrajinský gambit v rámci informačnej občianskej vojny v USA (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Ovplyvňovanie amerických volieb v roku 2016 pochádzalo z Ukrajiny Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Diskusia o rozpredaji Ukrajiny sa len ťažko počúva. Hoci ho ukrajinský prezident pred novinármi obhajoval prostredníctvom telemostu rekordných 14 hodín. A pôvodne komik Vladimír Zelenský je v tomto ozajstný majster. Predaný majetok krajiny pôjde získať naspäť už len veľmi ťažko.


Dňa 19. septembra ukrajinský premiér oznámil plánované otvorenie trhu s pôdou od začiatku októbra 2020. Najvyššia rada už dostala návrh zákona o trhu s pozemkami. Vláda ho schválila 24. septembra. Návrhov na zmenu trhu s pozemkami už bolo oznámených celkovo jedenásť. Kľúčovým je však ten vládny.


Áno, o tejto téme sa diskutuje. Ani v expertnej komunite a ani v parlamente sa ale zatiaľ nehovorilo o dôsledkoch takého vážneho kroku. Rozoberajú sa iba technické detaily procesu predaja. Kto, v akom štádiu a za akých podmienok, sa ho môže zúčastniť. Či doň zahraniční investori vstúpia okamžite, alebo sa budú musieť najskôr maskovať. Prečo asi. Téma je citlivá. Ako zbraň ju môžu použiť Zelenského protivníci. Povedzme Porošenko a Timošenková. Keďže nie sú priamo súčasťou procesu. Opozičné politické sily sú ale zbavené možnosti vyjadriť svoj názor. Keďže ich médiám zakázali činnosť.


„Veritelia a západní partneri Ukrajiny odporúčajú zrušiť zákaz predaja poľnohospodárskej pôdy," znie popis situácie z oficiálnych ukrajinských médií. A memorandum o spolupráci medzi Ukrajinou a MMF k novému stand-by programu úveru má vo veci tiež jasno. „Ukrajinská vláda spolu s expertmi Svetovej banky vypracovali návrh zákona predpokladajúci zavedenie trhu s poľnohospodárskou pôdou". Na čo diskutovať, keď odborníci Svetovej banky už všetko pripravili. Že?


Maďarsko preniká hlbšie do Zakarpatska (Sergej Pavlenko)
Komentár Sergeja Pavlenka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Zelenského tím „Z“ si zjavne neuvedomuje závažnosť problému. Dôvodom je evidentne úplný nedostatok kompetencie. Odkiaľ by asi umelci a príjemcovia grantov mali vziať riadiace schopnosti? Ukrajinskému premiérovi sa podarilo vyznamenať nezmyselnou tlačovou konferenciou, správou o jazde na kolobežke okolo budovy kabinetu, či návštevou rockového koncertu za účasti nacistických rockových skupín. Minister hospodárstva, obchodu a poľnohospodárstva zasa bez hanby favorizuje „salsu a plachtenie pred správou krajiny“.


Je smiešne domnievať sa, že Zelenský môže odolávať MMF. Nemá na to ani dôvod, ani túžbu a ani príležitosti. Všetci členovia jeho vlády sú iba zásterkou veľkého kapitálu. Nielen zahraničného, ale aj ukrajinského. Záujmy ukrajinských oligarchov a MMF sa tu prelínajú. MMF však demonštruje, kto je na Ukrajine skutočným pánom. Miestnych záujemcov o podiel na pomyselnom koláči odsúva na vedľajšiu koľaj. Situácia smeruje k „bodu bez návratu“. A tým je konečný predaj ukrajinskej pôdy.


Mimochodom, ďalším príkladom činnosti MMF na „okupovaných územiach“ je dnešný Ekvádor. Situácia je tam trochu podobná ukrajinskej. V Ekvádore prišiel k moci Lenin Moreno. Tento ekvádorský Lenin následne odovzdal krajinu Medzinárodnému menovému fondu. Výmenou bola pôžička vo výške 10 miliárd dolárov. Spojená prirodzene s nárastom cien, nezamestnanosťou a poklesom životnej úrovne. Výsledkom sú obrovské občianske nepokoje.


To je však Ekvádor. Sú možné masové nepokoje na Ukrajine? Ťažko. Ukrajinci odvykli chodiť na „majdan“ zadarmo. S najväčšou pravdepodobnosťou budú obyvatelia naďalej krajinu opúšťať. A uvoľnia územie novým vlastníkom.


Bola kedysi taká tradícia. Porazené mestá odovzdali dobyvateľom symbolické kľúče od mesta. Ukrajina by mohla dať Medzinárodnému menovému fondu priamo otvárač na konzervy. Ním si totiž otvoril prístup k jej hospodárstvu i samotnej ukrajinskej štátnosti ... 


USA tlačia na Rusko, aby prestalo byť lakomé a zdieľalo arktické vody so svetom
Spojené štáty majú v úmysle zbaviť Rusko suverénneho práva na severnú morskú cestu (North Sea Road), ktorá je hlavnou tepnou Arktídy a prechádza arktickými vodami vo výhradnej hospodárskej zóne Ruska. Podľa správ z médií sa Washington domnieva, že... Čítať ďalej
15 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič