Koronavírus nevyrobili v Číne a len tak nezmizne
08 | 05 | 2020 I Natália Sollárová

Fauci, tvár americkej reakcie na COVID-19 a Trumpov poradca, v exkluzívnom rozhovore pre National Geographic prezrádza, z čoho má obavy i podrobnosti zo svojho života.


Podľa Fauciho nič nenasvedčuje tomu, že nový koronavírus bol vyrobený v čínskom laboratóriu. Najlepšie dôkazy potvrdzujú, že to tak nie je. Fauci týmto vyvrátil tvrdenia, ktoré sa objavili v náruživej diskusii medzi politikmi, vrátane amerického prezidenta, a odborníkmi.

Doktor Anthony „Tony“ Fauci je šéfom amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) už takmer 40 rokov a počas svojho pôsobenia sa musel popasovať s desiatkami epidémií, vrátanie HIV. Nový koronavírus však považuje za mimoriadny.

„Ak sa pozriete na vývoj tohto vírusu u netopierov a na ten, ktorý sa teraz šíri vonku, (vedecký dôkaz) nás veľmi, veľmi silne vedie k tomu, že nemohol byť umelo alebo úmyselne upravený...“ Časový vývoj podľa neho naznačuje, že vírus vznikol v prírode a potom preskočil na živočíšne druhy. Vychádzajúc z vedeckých dôkazov rovnako neuvažuje o teórii, že niekto priniesol vírus z voľnej prírody do laboratória, odkiaľ potom náhodne unikol.

Prečo vo východnej Európe trpí koronavírusom menej ľudí ako na západe?
Najdôležitejším dôvodom nezrovnalostí je implementácia skorých karanténnych opatrení Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Fauciho najviac znepokojuje predstava, že Spojené štáty budú na jeseň a v zime podrobené skúške druhej vlny nákazy, pokiaľ sa krajine do leta nepodarí mieru infekcie utlmiť. Podľa neho je potrebné zabezpečiť nielen dostatok testov ešte pred vypuknutím druhej vlny, ale tiež to, aby sa potom dostali k ľuďom, ktorí ich budú potrebovať.

„Nemyslím si, že je tu šanca, že tento vírus len tak zmizne“, hovorí Fauci. „Bude nablízku a ak dostane príležitosť, znovu sa rozšíri.“ USA by sa preto podľa neho mali počas leta zamerať na posilnenie národného systému zdravotnej starostlivosti, zabezpečiť dostupnosť nemocničných lôžok, ventilátorov a osobných ochranných prostriedkov pre zdravotníckych pracovníkov.

Zdôraznil tiež, že je dôležité pokračovať v dodržiavaní spoločenského odstupu celoplošne, pokiaľ nezačnú počty prípadov v mestách a štátoch klesať. V priebehu apríla pribudlo v USA každý deň 20 až 30-tisíc nových prípadov, čo naznačuje, že sa krajina ocitla na vrchole epidémie.

Vírusová infekcia a nový svetový poriadok (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Iveta Machová

Fauci o vakcíne

Neopúšťa ho však optimizmus v tom, že vakcína bude pripravená v historicky krátkom čase, citujúc jedného sľubného kandidáta, podľa ktorého sa budú môcť pokročilejšie klinické skúšky uskutočniť už začiatkom leta. Fauci si myslí, že konečná vakcína by mohla byť dostupná už v januári, čo by prekonalo rekord v rýchlosti, akou boli predchádzajúce očkovacie látky doteraz vyvíjané.

Jedným z dôvodov na jeho dôveru sú „pôsobivé“ výsledky, ktoré zaznamenali pri testovaní kandidátskej vakcíny na zvieratách, vyrobenej spoločnosťou Moderna so sídlom v Massachusetts. K skúšaniu na ľuďoch pristúpili za rekordných 42 dní. Nádejná očkovacia látka je tzv. mRNA vakcína, ktorá využíva mediátorovú ribonukleovú kyselinu. To znamená, že využíva časti genetického materiálu vírusu na tvorbu proteínov, ktoré aktivujú imunitnú odpoveď organizmu.

Doteraz žiadna mRNA vakcína nemá oficiálne povolenie na použitie u ľudí, ale Fauci verí, že je to sľubná technológia pokiaľ ide o koronavírus, vychádzajúc zo svojich skúseností s vývojom liečby HIV.

Na ceste k masovému očkovaniu obyvateľstva (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


„Z nejakého dôvodu, s čím stále zápasíme, organizmus nevytvára dostatočnú imunitnú odpoveď na HIV“,  hovorí Fauci. Aby sa mohlo nad vírusom zvíťaziť, vakcína musí pracovať lepšie ako prirodzená reakcia organizmu.

Naproti tomu, „je očividné, že veľa ľudí vytvára adekvátnu imunitnú odpoveď“ na vírus SARS-CoV-2 a skúšky na zvieratách ukazujú, že nízke dávky mRNA vakcíny na koronavírus tiež vytvorili silnú imunitnú odpoveď.

NIAID podľa Fauciho stále vyvíja a podporuje viacero vakcín, v prípade, že by sa niektoré z tých, ktoré budú odskúšané medzi prvými, neukázali byť nakoniec bezpečné a účinné. Cieľom je mať 4 alebo 5 kandidátskych vakcín v rozumnom čase.

Fauci pre National Geographic uviedol, že má obavy z toho, ako sa štáty ponáhľajú znovu otvoriť skôr, ako miera ich infekcie poklesla. V ďalšej časti rozhovoru tiež prezradil, ako riadi množstvo informácií o COVID-19 a ako mu jeho rodina a viera pomáhajú pokračovať v práci napriek stále hektickejšiemu rozvrhu.

Prečo Joe Biden nezvíťazí nad Donaldom Trumpom (Vladimír Kudrjavcev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


Nasledujúci rozhovor je upravený a krátený.
Fauci k znovuotvoreniu krajiny a noseniu rúšok

Nakoľko vás znepokojuje nový nárast infekcií v USA v situácii, keď štáty pristupujú k opätovnému otvoreniu podnikania a teplejšie počasie láka ľudí viac k pobytu vonku?

Pozrite sa na Smernice na znovuotvorenie Ameriky (Guidelines for Opening Up America Again). Sú tu veľmi dobre vymedzené kontrolné body. Existuje kritérium, podľa ktorého musia infekcie klesnúť na 14 dní, aby sa mohlo vstúpiť do prvej fázy na opätovné otvorenie. Ak splníte požiadavky pre fázu jedna, prejdete k fáze dva. Ak vyhoviete aj tu, idete do tretej fázy.

Takže, ak vidíte niekoho v prostredí, v ktorom infekcie neklesajú a potom vidíte 30 alebo 40 ľudí na pláži bez respirátora... Nuž, je to veľmi pekné baviť sa na slnku, ale naozaj tým vystavujete seba aj ostatných riziku vytvorenia ešte väčšieho nárastu infekcií.

Americká držiteľka Pulitzerovej ceny predpovedala koronavírus už v roku 2017
Laurie Garrettová, americká spisovateľka a držiteľka Pulitzerovej ceny, ktorá predpovedala túto pandémiu, očakáva roky smrti a "kolektívneho hnevu". Pre The New York Times sa s ňou rozprával a písal Frank Bruni. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Natália Sollárová


Bojíte sa druhej vlny?

Čo na mňa najviac zapôsobilo – ale zjavne znepokojujúcim spôsobom – je mimoriadna efektívnosť šírenia vírusu. Šíri sa oveľa efektívnejšie ako chrípka. Vidíte situácie, keď ľudia zostali doma vo fyzickom odlúčení, nemajú žiadny kontakt okrem toho, že sa dotkli taniera alebo kľučky na dverách, a skončili nakazení.

Zhluky v rodinách, vypuknutie nákazy na lietadlovej lodi Teddy Roosevelt, obrovské šírenie na výletnej lodi Diamond Princess v prístave Yokohama – je to veľmi, veľmi nákazlivý vírus.

S blížiacou sa jeseňou a zimou nás bude čakať skúška. Ak to urobíme správne v priebehu leta, potom budeme schopní zmierniť a znížiť denný prírastok infekcií. Nedokážem to zaručiť, ale ak urobíme veci správne, pravdepodobne to tak bude.

Nemyslím si ale, že je tu šanca, že vírus len tak zmizne. Bude nablízku a ak dostane príležitosť, znovu sa rozšíri. Teraz budeme mať niekoľko mesiacov – máj, jún, júl, august – na prípravu..., aby náš zdravotnícky systém bol dostatočne vybavený ventilátormi, lôžkami intenzívnej starostlivosti, osobnými ochrannými prostriedkami atď. Potrebujeme testy nielen mať, ale aj zabezpečiť, aby ľudia, ktorí testy potrebujú, boli otestovaní.

Aby sme v čase, keď príde september nemuseli viesť neustáli dialóg zameraný na to, či máte dostatok testov? Pokiaľ nezabezpečíme dosť testov do času, kým dôjde k takzvanému návratu na jeseň alebo v zime, môžeme sa hanbiť.

Ostane Rusko jediným porazeným v novej studenej vojne medzi USA a Čínou?
Moskva už v minulosti profitovala zo zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Pekingom. Hrozí však, že vývoj tohto konfliktu zachádza príliš ďaleko. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Aký je váš postoj voči noseniu rúšok alebo respirátorov na verejnosti?

Som rád, že sa pýtate, pretože ten sa vyvíjal v priebehu týždňov až mesiacov. Keď tu bola prvá diskusia, bolo to v čase, keď boli rúška – či už chirurgické rúška alebo respirátory N95 (v Európe známe ako FFP2, pozn. red.) – vysoko nedostatkové.

Predpokladajme, že teraz máme masiek dostatok, alebo že si môžete ľahko vyrobiť látkové rúško, ako odporúčalo Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC). Myslím, že sú to rozumné domnienky. Vieme, že masky sú lepšie v zdravotníckom prostredí, aby zabránili niekomu, kto je infekčný, nakaziť ľudí kašľaním a kýchaním do priestoru.

Keď sa pozrieme na to, čo robí maska v širokej verejnosti, údaje nie sú 100-percentné: nechráni 100-percentne pred tým, aby ste sa nakazili od niekoho iného a určite 100-percentne nezabráni tomu, aby sa niekto iný nakazil od vás.

Ale pokiaľ nosíte masku, získavate nejakú ochranu a ak ste nakazení, a neviete o tom, do istej miery zabránite prenosu na niekoho iného. Vzhľadom na to, dáva zmysel, že najlepším spôsobom prevencie je v prvom rade udržiavať si fyzický odstup 6 stôp (približne 2 metre, pozn. red.).

Takže, ak ste v situácii, že nie ste s nikým v kontakte, nemusíte celý deň chodiť s maskou, to je isté. Ak ste ale v situácii, že budete v priestore s odstupom menej ako 6 stôp – v potravinách alebo pri kráčaní po ulici – potom ju noste.

Hrozí nám "hladomor biblických rozmerov", ozýva sa z OSN
Komentár Vladimíra Malysheva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Iveta Machová

Fauci k pretlaku informácií a k tvrdeniu, že vírus bol vyrobený v čínskom laboratóriu

Ako zvládate tú záplavu informácií a odfiltrujete to najdôležitejšie?

Je to ako pitie z požiarneho hydrantu. Naozaj je. Našťastie pre mňa, mám kolektív 3 až 4 skutočne dobrých ľudí, ktorí fungujú ako sito a keď niečo pôsobí absurdne alebo nepravdepodobne, neobťažujú ma s tým. Keď sa potom štúdie dostanú na môj stôl, prečítam si názov a abstrakt. Ak to vyzerá realizovateľne, dám to bokom a pokúsim sa to prečítať. Pokiaľ je niečo, o čom si myslia, že by som to mal prečítať, tak sa uistia, že si to prečítam.

Ale aj s takýmto procesom je stále veľmi náročné stráviť všetko, čo tam je, obzvlášť pri tomto nedávnom trende nerecenzovaných pred-publikácií (ktoré neprešli tradičnou kontrolou pred vydaním vo významných časopisoch).

Aká je vaša rada pre verejnosť všeobecne, ako prejsť cez to množstvo titulkov, aby to dávalo zmysel?

Ktokoľvek môže tvrdiť, že je odborníkom, dokonca aj keď netuší, o čom hovorí – a pre verejnosť je veľmi ťažké to rozlíšiť. Uistite sa teda, že štúdia pochádza od renomovanej organizácie, ktorá má zvyčajne pravdu – hoci aj pri niektorých renomovaných organizáciách môžete náhodne natrafiť na nejakého „outsidera“, ktorý hovorí nezmysly. Ak je niečo uverejnené v periodikách ako New England Journal of Medicine, Science, Nature, Cell alebo JAMA – je to všeobecne dobre recenzované, pretože redaktori a redakcia týchto časopisov berú veci veľmi vážne.

Prečo majú USA biolaboratória po celom svete a čo s tým má koronavírus
Je prinajmenšom zaujímavé, že USA robia „mierový výskum a vývoj vakcín“ práve v blízkosti hraníc s Ruskom. Píše Life.ru. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Jednou z tém v poslednom čase bol pôvod vírusu SARS-CoV-2. Veríte alebo existuje dôkaz, že vírus bol vyrobený v laboratóriu v Číne alebo, že z čínskeho laboratória náhodne unikol?

Ak sa pozriete na vývoj vírusu u netopierov a na to, čo je teraz vonku, veľmi, veľmi silne nás to vedie k tomu, že (vírus) nemohol byť umelo alebo úmyselne upravený... Niekoľko vysokokvalifikovaných evolučných biológov uviedlo, že všetko o postupnom vývoji v čase naznačuje, že sa vyvíjal v prírode a potom prešiel na živočíšne druhy.

Iste, ale čo keď vedci objavili vírus mimo laboratória, aktivovali ho a potom im unikol?

To ale znamená, že vznikol v prírode. To je dôvod, prečo nechápem o čom hovoria (a) prečo nevenujem veľa času týmto otázkam.

Hrozí nám "hladomor biblických rozmerov", ozýva sa z OSN
Komentár Vladimíra Malysheva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Iveta Machová

Fauciho život

Aký je váš typický deň?

Vstávam okolo 5 ráno, zvyčajne zbehnem dole schodmi, dám si rýchle raňajky a pozriem si tisíc mailov – doslova tisíc.

Potom si to namierim do NIH (Národné inštitúty zdravia) do môjho zamestnania – snažiac sa vyvinúť vakcínu alebo lieky a viesť 6 miliardovú inštitúciu. Zostávam tu asi do 13-tej hodiny a potom idem do Bieleho domu na viacero stretnutí. Najprv sa stretnem so skupinou lekárov – v ktorej som ja, koordinátorka boja proti koronavírusu Debbie (Deborah) Birxová, riaditeľ CDC Bob (Robert) Redfield, komisár Steve (Stephen) Hahn z FDA (Správa potravín a liečiv) a ďalší.

Potom ideme na poradu pracovnej skupiny, ktorú vedie viceprezident (Mike Pence), ktorá zvyčajne trvá asi hodinu a pol. ...a potom ideme informovať prezidenta (Donalda Trumpa) na tlačovú konferenciu.

Potom sa začína práca... Idem domov alebo späť do NIH a pracujem do skorých ranných hodín. Celý deň je prerušovaný každým, kto s vami potrebuje hovoriť: každý guvernér v štátoch, každý vedúci kongresu, každý vedúci predstaviteľ z Bieleho domu. Sú to nepretržité konferenčné hovory. Je to takmer nezvládnuteľná situácia – a to je 7 dní v týždni.

Potom k tomu pridáte všetku tlač, ktorú robíte – televíziu alebo rádio alebo rozhovory. Je to druh surrealistického stavu. Keď sa ráno zobudím, bez toho, aby som žartoval, sa musím opýtať mojej ženy, aký je dnes deň?

Môžeme dôverovať WHO, ak je prakticky kontrolovaná Gatesom?
Nakoľko môžeme v tejto tragickej kríze dôverovať konaniu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a veriť v jej nezávislosť, keď najväčším donorom je nadácia Billa Gatesa? Zamyslenie Paula Ebelinga priniesol portál... Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Fíha a ako relaxujete?

Robím rýchlu chôdzu s mojou ženou, zvyčajne neskoro večer alebo cez víkend. Je už tma, ale aj tak v tom pokračujeme.

Bolo to niekedy príliš vyčerpávajúce?

Pred niekoľkými mesiacmi, som bol pochabý a myslel som si, že by som mohol fungovať takmer bez spánku. Mám na mysli tak 3 hodiny za noc. Robil som to tak niekoľko týždňov a takmer ma to zabilo. Skutočne som bol na tom veľmi zle. Vďakabohu, mám veľmi inteligentnú manželku s klinickou praxou, ktorá veci zmenila a povedala – musíš myslieť na jedlo a na spánok. Deň je stále takmer nezvládnuteľný, ale už si nemyslím, že z neho padnem mŕtvy. Dúfam, že nie.

Išli ste na jezuitskú strednú školu, na ktorej ste sa naučili, že je dôležité konať dobro. Ako táto skúsenosť ovplyvnila váš profesionálny život?

Takmer celý môj život som sa riadil týmto princípom, keďže moja matka a otec boli veľmi silno orientovaní na službu. Nikdy sa naozaj nezaujímali o peniaze alebo materiálne veci. Takí proste boli, obaja. Takže nikdy som nevedel, že existuje niečo také, ako ísť von a zarobiť veľa peňazí a to sa ešte upevnilo, keď som odišiel na jezuitskú strednú školu a na jezuitskú vysokú školu, kde hlavnou témou bola služba ostatným.

Skoro nikdy som nemal pocit, že by som mal robiť čokoľvek iné ako niečo, čo je spojené s verejnou službou. Som extrovert, ktorý má rád ľudí, ale zároveň mám vedecké sklony. Celé moje vzdelanie bolo zamerané na humanitné vedy a keď to skombinujete so schopnosťou pre vedu, skončíte ako lekár.

Spojenci by nemali bojovať osamotení a takto zlyhávať
Ak by niekto potreboval ďalší dôkaz rozpadajúcich sa transatlantických väzieb, pandémia nového koronavírusu jasne ukázala, aké zlé sú vzťahy medzi Spojenými štátmi americkými (USA) a Európou. Komentár priniesli Foreign Affairs. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Natália Sollárová