Na ceste k masovému očkovaniu obyvateľstva (Vladimír Prochvatilov)
06 | 05 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Miliardár Peter Thiel a spol


Niekoľko amerických miliardárov a skupina vedcov spojili svoje sily, aby vytvorili "Manhatanský projekt pre COVID-19» (Manhattan Project for COVID-19), takto veľavravne pomenoval túto  iniciatívu The Wall Street Journal, ktorý o nej priniesol informáciu. Oficiálnym cieľom projektu je pomôcť Trumpovej administrácii, aby prevzala kontrolu nad šírením nákazy koronavírusom. Existujú však aj neoficiálne ciele.

Skupina pozostáva z desiatich vedcov, ktorí sami seba nazývajú Scientists to Stop COVID-19, zahŕňa chemikov, biológov, neurológov, chronobiológov, onkológov, gastroenterológov, epidemiológov a jadrových fyzikov. Biológ Michael Rosbash, laureát Nobelovej ceny za rok 2017, charakterizuje vedeckú úroveň skupiny takto: „Medzi nimi som ja nepochybne  - najmenej kvalifikovaný“. Skupina požaduje, aby sa z nej stala „špeciálna kontrolná komisia“ pre analýzu a výber štúdií koronavírusu, ktorá „osieva“ nepresné údaje skôr, ako sa dostanú k politikom.

Scientists to Stop COVID-19 chcú byť pritom prostredníkmi medzi veľkými farmaceutickými spoločnosťami a Trumpovou administráciou a už dávajú konzultácie pomocníkovi viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý vedie pracovnú skupinu Bieleho domu pre koronavírus.

Americká držiteľka Pulitzerovej ceny predpovedala koronavírus už v roku 2017
Laurie Garrettová, americká spisovateľka a držiteľka Pulitzerovej ceny, ktorá predpovedala túto pandémiu, očakáva roky smrti a "kolektívneho hnevu". Pre The New York Times sa s ňou rozprával a písal Frank Bruni. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Natália Sollárová


Na čele skupiny je formálne 33-ročný lekár a venture kapitalista Tom Cahill, ale hlavnou postavou projektu je Peter Thiel, americký miliardár nemeckého pôvodu, člen Bilderbergského klubu, známy svojou spoluprácou so CIA a NSA. V roku 2004 sa stal spoluzakladateľom softvérovej spoločnosti  Palantir.  "Teraz je Palantir - obľúbené dieťa americkej spravodajskej komunity", píše ruská analytička Elena Larinová, ktorá  nazýva  Thiela "brilantným riešiteľom". Peter Thiel uviedol Facebook na svetový trh a vytvoril platobný systém PayPal, ktorý je podľa neho krokom k svetovej mene.

Skupina predložila administrácii Spojených štátov 17 stranovú správu, ktorá ponúka "neobvyklé spôsoby boja s vírusom". Hlavnou myšlienkou správy je liečiť nakazených pacientov liekmi, ktoré sa používali proti vírusu Ebola, ale tentokrát nárazovými dávkami. Americká správa potravín a liečiv a ministerstvo pre záležitosti veteránov už implementovali niekoľko odporúčaní zo správy.

Medzi superboháčmi sú v skupine, okrem Petra Thiela, aj  zástupcovia Fondu Michaela Milkena, škandálne známeho „kráľa nekvalitných obligácií“, ktorý sa stal prototypom hlavného hrdinu vo filme Olivera Stonea „Wall Street“. Predtým bol Milken odsúdený za zneužitie dôverných informácií, ale vo februári, keď skupina Scientists to Stop COVID-19 už fungovala, Trump  zariadil Milkenovi výmaz trestu a ten sa opäť vrátil k operáciám na finančnom trhu.

Americká finančná dystópia (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Iveta Machová


K najvplyvnejším sponzorom skupiny patria Steve Pagliuca, spolumajiteľ basketbalového klubu, "Boston Celtics" a podpredseda predstavenstva finančnej spoločnosti Bain Capital, rovnako ako Thomas Hicks, mladší, predseda Republikánskeho národného výboru, ktorého  odporúčajú ako "priateľa Donalda Trampa-mladšieho a hlavného vyberača peňazí“  na predvolebnú kampaň prezidenta Trumpa. Thomas Hicks ml. v roku 2018  vynaložil úsilie  na vytvorenie osobnej rozviedky pre Donalda Trumpa, do ktorej zapojil hrdinu „Irangate“, plukovníka Olivera Northa a zakladateľa súkromnej vojenskej spoločnosti Blackwater PMC (Private military companies) Erika Princeho. Podľa publikácie BuzzFeedNews sa títo ľudia snažili "tajnezneužiť spravodajské operácie".

Teraz sa zámer zneužitia špionáže (Privatize Espionage Operations)  presúva do roviny totálnej kontroly nad občanmi USA po tom, ako prekonajú koronavírus.

Skupina Scientists to Stop COVID-19  "sa zriekla myšlienky použiť testovanie na protilátky, aby umožnila ľuďom vrátiť sa do práce, v prípade, ak výsledky ich testov ukážu, že sa z vírusu vyliečili", píše The Wall Street Journal. „Samotná skutočnosť, že človek sám prekonal koronavírus, údajne neznamená, že je bezpečný pre ostatných“.

Eurázia po pandémii (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova (Global Affairs) Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


Členovia skupiny tiež navrhujú spustiť celonárodnú aplikáciu pre smartfóny, prostredníctvom ktorých budú obyvatelia USA denne potvrdzovať (dokonca aj po zrušení karantény), že nemajú 14 príznakov nákazy koronavírusom,  uvádza sa v správe skupiny.

Táto skupina má aj iné exotické nápady. Napríklad, spracovanie testu slín a hromadné testovanie Američanov na konci pracovného dňa s tým, aby dostali výsledky už ráno.

Hlavným cieľom skupiny je rýchly vývoj vakcíny proti COVID-19  a potom hromadné očkovanie americkej populácie ako aj ďalších krajín. Navrhujú zaviesť úplné monitorovanie zdravia ľudí aj po skončení pandémie. Američania v sociálnych sieťach tvrdia, že „všetko, na čom participuje Thiel, bude prospešné pre systémy štátneho dohľadu“.

Niet pochýb o tom, že ak odporúčania skupiny schváli Trumpova administrácia, hlavnými príjemcami projektu nebudú iba najväčšie farmaceutické spoločnosti, ale aj spravodajské služby v USA. Keďže medzi poprednými vedcami skupiny, nie je ani jeden zástupca Univerzity Johna Hopkinsa, spolupracujúceho s WHO, ktoré je financované Billom Gatesom, nie je ťažké pochopiť politickú orientáciu projektu.

Majitelia peňazí sú pripravení zmeniť pravidlá hry (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Iveta Machová